اصول مدیریت در حسابداری چیست؟
در هر سازمان مدیران نقش اصلی را برعهده دارند، زیرا برنامه ریزی برای انجام کار ها و هدایت کارکنان توسط مدیران انجام می شود. اصول مدیریت به ارائه روش هایی برای کمک به مدیران جهت برنامه ریزی مناسب تر و هدایت بهتر کارمندان می پردازد.
در حالت کلی اصول مدیریت به 5 دسته تقسیم می شوند، اما دانشمندانی همچون تیلور و فایول اصولی را برای مدیریت ارائه نموده اند و ما در این مقاله به اصول مدیریت چیست؟ معرفی هریک از اصول پنجگانه مدیریت، اصول مدیریت فایول، اصول مدیریت تیلور، نقش مدیران در اصول مدیریت، مدیریت نوین و … می پردازیم.


مدیریت چیست؟
مدیریت دارای تعاریف مختلفی می باشد، برخی از تعاریفی که برای مدیریت وجود دارند عبارتند از:
انجام یک سری از عملیات آگاهانه و مستمر برای موفقیت سازمان
انجام یک فعالیت هدفمند
هنر انجام کار ها با استفاده از دیگران
هنری و حرفه ای جهت ایجاد هماهنگی در یک مجموعه برای رسیدن به اهداف
فرایند تصمیم گیری و به دنبال آن هدایت تشکیلات سازمانی
مدیریت به چه معنا است؟
مدیریت به معنای استعداد اداره کردن کار یا موسسه می باشد. مدیریت دارای تعاریف مختلفی می باشد اما در حالت کلی می توانیم اینگونه مدیریت را توصیف کنیم.
مدیریت به فرایندی گفته می شود که در آن منابع انسانی و مادی یک مجموعه به صورت کارآمد و موثر بکار گرفته شده و با سازماندهی، هدایت، کنترل و برنامه ریزی بین آن ها هماهنگی ایجاد نمود که اهداف سازمان را محقق نمایند.
اصول مدیریت چیست؟
مدیریت دارای 5 اصل می باشد. در واقع اصول پنجگانه مدیریت همین پنج اصل می باشند. البته احتمالا شما هم نام اصول چهارگانه مدیریت را شنیده اید، این اصول نیز مانند اصول پنچگانه مدیریت هستند، با این تفاوت که در اصول چهارگانه مدیریت یکی از اصول رهبری نام دارد اما در اصول پنجگانه مدیریت به جای اصل رهبری از دو اصل به کار گماردن و هماهنگی استفاده شده است.
5 اصل مدیریت در اصول مدیریت چیست؟
اصل کنترل
با استفاده از اصل کنترل مدیر بر کارهای کارمندان و حسابدارانی که از بهترین نرم افزار حسابداری آنلاین استفاده میکنند، نظارت نموده و میزان پیشرفت مجموعه و اهداف شرکت را بررسی می نماید. در واقع ادامه کار هر شرکت به میزان کنترل مدیر بر عملکرد و کارمندن شرکت دارد. با استفاده از اصل کنترل می باشد که مدیر متوجه می شود چه کار هایی باید انجام می شدند و تا به الان چه کار هایی انجام شده اند و هریک از کارمندان چه عملکردی دارند.
با کنترل شرکت، مدیر می تواند اختلاف ها و انحرافات شرکت بین آنچه الان وجود دارد و آنچه که باید وجود داشته باشد را تشخیص داده و برای رفع مشکلاتی که وجود دارند اقدامات مورد نیاز را انجام دهد.
معمولا فرایند کنترل شرکت توسط مدیران به سه صورت یعنی قبل از انجام کار، در هنگام انجام کار و پس از انجام کار انجام می شود.
اصل برقراری ارتباط
در هر شرکت ارتباط بین افراد سازمان از اهمیت بالایی برخوردار است و مدیریت صحیح آن به یکپارچگی و وحدت سازمان کمک بزرگی می نماید. مدیران با ایجاد کانال های ارتباطی خیلی راحت تر می تواند اثر بخشی خود را در بین کارمندانش تقویت نماید. اگر مدیر در شرکت نظام ارتباطی قدرتمندی نداشته باشد، نمی تواند شرکت را مدیریت نماید.
اصل برنامه ریزی
برنامه ریزی به عنوان یکی از اصول مدیریت به مدیران کمک می نماید، وضعیت واحدی که مدیر آن هستند را تحت کنترل خود درآورده و آینده واحد خود را پیش بینی نمایند. همچنین مدیران با استفاده از اصل برنامه ریزی می توانند ابزار مورد نیاز و راه حل های کاربردی جهت رسیدن به اهداف مدیریتی خود در آینده را فراهم نمایند.
در واقع اصل برنامه ریزی اولین اصل مدیریت می باشد، زیرا اهداف سازمانی را مشخص خواهد نمود. برای برنامه ریزی ابتدا باید مشخص نمود که در طول دوره زمانی مشخص واحد مورد نظر باید چه کار هایی انجام داده باشد و رویداد هایی به وجود آمده باشد.
به عنوان مثال با کمک نرم افزار حسابداری شرکتی ،مشخص نماییم که در پایان سال شرکت چه مقدار سود کسب خواهد نمود، چه افرادی استخدام می شوند، چند درصد از اهداف بلند مدت شرکت در طول یک سال باید حقق شده باشد و …
در مرحله بعدی از برنامه ریزی باید مشخص شود که برای رسیدن به اهداف به چه ابزار ها و راهکار هایی نیاز است. یک مدیر برای این که بتواند اهداف بزرگ سازمان را محقق نماید باید به دنبال راهکار ها و ابزار جدیدی در مقایسه با ابزار های قبلی سازمان باشد، که بتواند فعالیت های جدیدی را انجام داده و هر روز شرکت را به اهداف خود نزدیک تر نماید
ممکن است بپرسید که چرا برنامه ریزی در مدیریت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؟ در پاسخ به سوال باید بگوییم این اهداف هستند که سبب موفقیت افراد خواهند شد، اما رسیدن به اهداف هم فقط با انجام برنامه ریزی میسر خواهد شد.
به علاوه وقتی مدیر یک برنامه ریزی کامل داشته باشد و اهداف شرکت را مرحله به مرحله در برنامه ریزی خود قرار دهد به صورتی که اهداف قابل دستیابی باشند، کارمندان نیز انگیزه بیشتری برای ادامه کار پیدا می نمایند.
برنامه ریزی در اصول مدیریت چیست؟
اصل سازماندهی
در یک تعریف کلی می توانیم بگوییم که تقسیم کار بین افراد و مدیریت کار های افراد مجموعه یا فروشگاهی که از نرم افزار حسابداری فروشگاهی استفاده میکند، سازماندهی نام دارد. متاسفانه در کشور ایران برخی از مدیران قادر به سازماندهی صحیح نبوده و نمی توانند به خوبی افراد را مدیریت نمایند.
خیلی ها فکر می کنند که اگر یک کار مشخص به هریک از کارمندان بدهند که فقط کارمندان تا پایان تایم کار خود کاری را برای انجام دادن داشته باشند، آن ها را سازماندهی کرده اند، اما این تفکر کاملا اشتباه است.
با این سازماندهی اشتباه هنگامی که افراد باهوش و با استعداد در یک شرکت استخدام می شوند و وظایفی که به آن ها محول شده است را به سریع تر انجام می دهند، نه تنها تشویق نمی شوند بلکه وظایف جدید دیگری هم علاوه بر وظایف قبلی به آن ها داده می شود.
در نهایت این تصور برای کارمند به وجود می آید که اگر کار بیشتری انجام دهد مجددا بر وظایف او افزوده خواهد شد. بدین طریق خسارت های بسیاری به شرکت وارد می شود.
بنابراین یک مدیر باید به خوبی بتواند اهداف بزرگ شرکت را به اهداف کوچک تر تقسیم نموده و سپس با توجه به اهداف کوچک تر وظایف کارمندان را تعیین نموده و واحد های شرکت را سازماندهی نماید.
اصل هدایت
مدیر باید بر کارمندان خود نفوذ داشته باشد و بتواند روی کارمندان اثر بگذارد که آن ها را هدایت نماید. مدیری که اثر بخش باشد بر کارمندان مسلط خواهد بود و قطعا کارمندان هم مدیران اثر بخش را می پذیرند. مدیر باید قدرتمند باشد که بتواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر کارمندان نفوذ کرده باشد و با رهبری کارمندان رفتار و نظرات آن ها را تغییر بدهد.
نقش مدیران در اصول مدیریت
ممکن است برای شما سوال باشد که نقش مدیران در اصول مدیریت چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مدیران به عنوان نیروهای اصلی سازمان ها نقش بسیار مهمی در حفظ موفقیت سازمان دارند. ما در مقاله سیستم اطلاعات مدیریت به معرفی انواع سیستم ها برای تصمیم گیری بهتر مدیران پرداخته ایم.
هر یک از مدیران با توجه به سمت خود دارای نقش خاصی در سازمان بوده و باید به خوبی از عهده مسئولیت های خود برآیند. در ادامه معرفی نقش هر یک از مدیران سازمان ها می پردازیم.
نقش مدیریت سطح بالا
نقش مدیران سطح بالا در اصول مدیریت در واقع تفکر استراتژیک سازمان بوده و برای رسیدن به اهداف خود سازمان را هدایت خواهند نمود. مدیران سطح بالا نقش بسیار مهمی برای رسیدن به چشم انداز ها و ماموریت سازمان را ایفا می نمایند.
نقش مدیریت ارشد
مدیران ارشد تمام ابعاد شرکت را تحت نظر داشته و مسئولیت سود و زیان شرکت را برعهده دارند. اغلب مدیران کل به راهنمایی مدیران ارشد برای هدایت کسب و کار می پردازند.
نقش مدیریت عملیاتی
مدیران عملیاتی مسئولیت مدیریت یک واحد از شرکت را برعهده داشته و مسئول سودآوری و موفقیت سازمان هستند. سرپرستان و یا گروهی از مدیران به راهنمایی مدیران عملیاتی می پردازند. اگر هنوز نمی دانید مدیران عملیاتی چه شرح وظایفی دارند، حتما مقاله تفاوت مدیریت اجرایی و عملیاتی را مطالعه نمایید.
نقش مدیران کارکنان و خط
مدیران خط به مدیریت یک و یا گروهی از کارمندان می پردازند. مدیران خط به صورت مستقیم پاسخگوی خدمات و یا خط تولید شرکت بوده و معمولا بر کار زیردستان خود نظارت می نمایند. مدیران تولید دارای ارتباط مستقیم با خط تولید هستند، برای تکمیل اطلاعات خود درباره مدیران تولید و وظایف آن ها، حتما مقاله وظایف مدیر تولید را مطالعه کنید.
نقش مدیران پروژه
معمولا سازمان ها به صورت همزمان چند پروزه را اجرا می نمایندبه همین جهت برای هر پروژه یا چند پروژه مدیرانی در نظر گرفته می شود. مدیر پروژه باید با تعریف اهداف پروژه و برنامه ریزی و سازماندهی منابع مورد نیاز پروژه، از ابتدای شروع تا زمان اتمام، پروژه را هدایت می نماید.
اصول مدیریت نوین
مدیریت نوین یعنی با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی و … از رویکرد های مدیریتی استفاده نمود. در واقع در مدیریت نوین مدیران باید تجربه، راهکار ها و برنامه ریزی که از طریق تحصیل و تجربه بدست آورده اند را با درنظرگرفتن شرایط فعلی، فعالیت های رقبا و چالش های احتمالی در آینده اجرایی نمایند.
اصول مدیریت نوین در اصول مدیریت چیست؟
هرقدر که مدیریت یک شرکت اصولی تر باشد و از سبک مدیریت نوین جهان در آن استفاده شده باشد، موفقیت شرکت بیشتر می شود. در روش مدیریت نوین مدیران خلاق تر بوده و راحت تر می توانندخود را تغییر بدهند.
مدیران با اصول نوین همیشه اولویت اصلی را کارمندان و مشتریان درنظر گرفته، از نظر کارمندان و سایر مدیران استفاده می نمایند، بخش بازاریابی و تبلیغات شرکت را تقویت نموده، ارتباط موثری با کارمندان دارند و به خوبی کارمندان خود را مدیریت می نمایند.