بوم مدل کسب و کار چیست و چه بخش هایی دارد؟
ارتقای یک کسب و کار فعال یا راهاندازی و پیادهسازی یک ایده برای کسب و کاری جدید نیاز به برنامه و استراتژی مشخص دارد؛ اما نوشتن برنامه و تعیین استراتژی کار چندان سادهای نیست. در این شرایط میتوان از تکنیکی معروف به نام بوم مدل کسب و کار استفاده کرد. این تکنیک که نامهای دیگری مانند بوم کسب و کار یا کانواس کسب و کار هم دارد، نوعی برنامهریزی است که بر پایه شناخت منابع، مشتریان، محصولات و امور مالی انجام میشود. این برنامه مشخص کننده روش رسیدن به درآمد و اهداف در سازمان و نوعی تعیین استراتژی برای سازمان است.
بخشهای مختلف این بوم
بوم کسب و کار از 9 بخش تشکیل میشود که به ترتیب عبارتند از:
· ارزشهای پیشنهادی برای رسیدن به اهداف کسب و کار
· مشتریان و گروه هدف کسب و کار
· کانالهای ارتباطی کسب و کار
· ارتباط با مشتریان
· جریان و ورودیهای درآمد کسب و کار
· منابع اصلی و کلیدی
· شرکای اصلی
· فعالیتهای مهم و اصلی سازمان
· هزینههای مورد نیاز برای رسیدن به اهداف سازمان یا کسب و کار


نحوه برنامه ریزی با بوم کسب و کار
برای استفاده از بوم مدل کسب و کار ابتدا باید صفحهای آماده کرد که هر 9 بخش گفته شده با فضای کافی در آن وجود داشته باشند. سپس ایدهها، پژوهشها و دادههایی که در مورد هر بخش وجود دارند را در قسمت مربوطه جای داد و در نهایت بر اساس اطلاعاتی که وارد صفحه شده، یک برنامهریزی دقیق برای رسیدن به اهداف سازمان کرد. برای مثال اگر مشتریان هدف و مخاطبان یک سازمان ویژگی خاص مانند جنسیت مشخص یا سن تعیین شده دارند باید این موضوع را در بخش مشتریان یادداشت کرد تا آن را در برنامهریزیهای سازمان در نظر داشت.
در زمینه طراحی بوم مدل کسب و کار و اجرای آن، استفاده از نمونههای برتر و موفق کمک زیادی میکند. این نمونهها را میتوان در کسب و کارهای مشهور و موفق مشاهده کرد. از نمونه کسب وکارهای ایرانی که برای ایدهگیری جهت طراحی بوم مدل برای کسب و کار مناسب هستند، میتوان به کسب وکارهای ایجاد شده توسط محمد احمدی اصل، برترین کارآفرین ایرانی اشاره کرد.

