ایمپلنت دندان چیست؟ کاشت دندان طبیعی

 

Image for post
Image for post

نمایش ایمپلنت دندان روی ماکت

 

ایمپلنت دندان (Dental implants) از روش های درمانی در دندانپزشکی جهت جایگزین و پر کردن جای خالی دندان می باشد. (به صورت عامیانه به روش دندانهای پیچ و مهره ای معروف است). اساس ایمپلنت دندان مدرن، پروسه ای بیولوژیک با نام ادغام استخوانی (استئواینتگریشن) است. به علاوه در آن موادی مانند تیتانیوم ارتباطی محکم با استخوان ایجاد میکنند.

در ابتدای امر ایمپلنت ثابت میشود، سپس ادغام استخوانی قابل انجام شده و نهایتا یک پروتز دندانی اضافه می­شود. مدت زمان بهبود برای ادغام استخوان پیش از اتصال پروتز دندان به ایمپلنت یا عامل مجاوری که برای نگهداری پروتز دندان استفاده شده، متغیر می باشد.

موفقیت ایمپلنت

موفقیت یا عدم موفقیت ایمپلنت بستگی به سلامت فرد دریافت کننده و همچنین داروهای موثر در ادغام استخوان و سلامت بافت­های دهانی دارد. میزان استرس وارد بر ایمپلنت و ثابت آن در طول فعالیت طبیعی نیز مورد ارزیابی قرار می­گیرد. طرح ریزی موقعیت و تعداد ایمپلنت­ها، کلید سلامت طولانی مدت پروتز می ­باشد چرا که فشار های بیومکانیکال قابل توجهی در طول جویدن اعمال می­شود.

موقعیت ایمپلنت

موقعیت ایمپلنتها متناسب با موقعیت و زاویه دندانها، به کمک شبیه سازی کامپیوتری یا با استفاده از توموگرافی با شبیه سازهای CAD/CAM و ابزارهای جراحی به نام استنت تعیین میشود. پیش نیازهای موفقیت دراز مدت ایمپلنت های دندانی سلامت استخوانها و لثه است. از آنجا که هم دندان و هم لثه پس از کشیدن دندان آتروفی میکنند، اعمال پیش از پروتز گذاری، لازم است. مانند برداشت سینوس یا برداشتن لثه.

پیوند استخوان برای ایمپلنت

نکته: پیوند استخوان در انجام ایمپلنت دندان برای افرادی که بافت استخوان فک ضعیفی دارند، لازم است. چرا که انجام ایمپلنت با استخوان فک نامناسب، احتمال معایب و مشکلاتی هنگام جراحی را بالا می برد. مانند خونریزی زیاد یا آسیب به عصب، عوارض 6 ماه نخست ( مانند عفونت یا عدم ادغام استخوانی) و عوارض بلند مدت (مانند پیش ایمپلنتیتیس و مشکلات مکانیکی). در حضور بافتهای سالم، ایمپلنتی که به خوبی جای گرفته و تحت فشار بیومکانیکی مناسب قرار گرفته، میتواند 5 سال با نرخ 93 تا 98 % باقی بماند و 10 تا 15 سال برای دندان پروتزی طول عمر داشته باشد.

 

اهمیت ایمپلنت دندان چیست؟

Image for post
Image for post

عدم وجود جای خالی دندان، با ایمپلنت دندان

 

برخی تصور می کنند عدم پر کردن جای خالی دندانهای از دست رفته و یا غیر قابل ترمیم، مسئله مهمی نیست! افراد زیادی هستند که از خطرات و مضرات وجود جای خالی دندان خبر ندارند و بعضی افراد نیز بودجه کافی برای انجام کاشت دندان را ندارند. به هر حال این که ایمپلنت دندان بهترین روش کاشت و جایگزینی دندان است را کسی نمی تواند انکار کند و امکان پرداخت قسطی برای انجام ایمپلنت نیز به دلیل اهمیت کلینیک ما به سلامتی شما است.

حتی اگر هیچ راهی برای انجام ایمپلنت دندان ندارید، از روش های ارزان تر مانند ساخت دندانهای مصنوعی استفاده کنید. تاکید ما بر اهمیت کاشت ایمپلنت، خطراتی است که در پی عدم انجام آن وجود دارد. ایمپلنت، حاصل آخرین تحقیقات و تکنولوژی‌های روز دنیا است. ایمپلنت جایگزین ریشه دندان می‌شود و بر روی آن تاج دندان قرار می ‌گیرد و یک جایگزین کامل برای دندان‌های از دست رفته، محسوب می‌شود. در صورت مراقبت و بهداشت دهان و دندان مناسب، ایمپلنت نقش دندان‌های اصلی را تا پایان عمر برای فرد ایفا می‌کند.

 

انجام ایمپلنت دندان اهمیت بالایی دارد، زیرا:

  • از کج شدن دندانهای سالم به سمت جای خالی دندان جلوگیری می کند.
  • از تحلیل رفتن استخوان فک و آسیب دیدگی آن پیشگیری می کند.
  • از بهم ریختگی دندان ها جلوگیری می کند.
  • از بهم ریختن ظاهر شما جلوگیری می کند.
  • از ایجاد مشکل در خوردن و آشامیدن جلوگیری می کند.
  • از پیر شدن ظاهر شما جلوگیری می کند.
  • از ایجاد مشکل در تکلم جلوگیری می کند.
  • از کاهش اعتماد به نفس شما به واسطه عدم داشتن ظاهر و لبخندی زیبا، پیشگیری می کند.

 

چه زمانی ایمپلنت دندان از نظر پزشکی ضروری است؟

ایمپلنت های دندانی همیشه برای بیمارانی که دندان از دست رفته دارند مفید است، اما اینکه چگونه آنها را به عنوان یک ضرورت پزشکی تلقی کنیم، چندان ساده نیست.
در زیر نکاتی برای تعیین میزان ضرورت ایمپلنت دندان مطرح می کنیم.

  • سلامت خود را ارزیابی کنید: مهمترین نکته سلامت شماست. چند دندان از دست داده اید؟ آیا پیش بینی از دست دادن دندان های بیشتر در آینده را دارید؟ یک یا دو دندان را می توان با بریج جایگزین کرد، اما چند دندان از دست رفته بهتر است با ایمپلنت دندان جایگزین شوند. اگر در حال حاضر اکثر دندان های خود را از دست داده اید و دندان های باقیمانده شما از وضعیت بدی برخوردار هستند، ایمپلنت دندان یک راه حل عالی است.
  • گروه سنی خود را در نظر بگیرید: ما بسته به مرحله زندگی خود نیازهای مختلف ترمیمی دندان داریم. کودکان و نوجوانان معمولاً نیازی به تعویض دندان های خود با ایمپلنت ندارند، زیرا دندان های دائمی یا ارتودنسی می تواند لبخند آنها را ترمیم کند. بزرگسالان بهتر است دندانهای از دست رفته خود را با ایمپلنت دندان جایگزین کنند. اگر استخوان فک آنها بدون پشتیبانی باقی بماند، آسیب ناشی از تحلیل استخوان به سختی قابل بازگشت است.

 

انواع ایمپلنت دندان

Image for post
Image for post

ایمپلنت کامل دندان، با چهار پایه ایمپلنت.

 

انواع ایمپلنت دندان بر اساس نحوه قرارگیری پایه ایمپلنت

1. اندوستیال (endosteal) “در این روش پایه ایمپلنت درون استخوان فک قرار می‌گیرد.

2. ساب‌پریوستیال (subperiosteal)” در این روش، پایه ایمپلنت روی استخوان آرواره و زیر بافت لثه قرار داده می‌شود. (مناسب افرادی که استخوان فک ضعیفی دارند)

3. ترنسواستیل Transosteal:در این روش، پایه ایمپلنت بین بافت لثه و استخوان فک به صورت U شکل قرار می گیرد.

از سال 1395 دیگر از ایمپلنت‌های ساب ‌پریوستیال استفاده نمی‌شود چرا که در مقایسه با ایمپلنت‌های نوع اندوستیال، در بلند مدت نتایج ضعیف‌تری داشته و استحکام کمتری دارند. در صورت تمایل به مطالعه تخصصی تر در رابطه با انواع روش ها و مدل های ایمپلنت دندان، لینک زیر را دنبال نمایید.

 

انواع ایمپلنت دندان بر اساس نحوه کاشت

بر اساس شرایط استخوان فک و لثه مراجعین، کاشت دندان با سه روش فرورونده، درون کاشتی و چهارچوب راموس انجام می شود که در ادامه این سه روش را بررسی خواهیم کرد.

  1. فرورونده: در این روش که از مستحکم ترین روش های کاشت دندان به شمار می آید، ایمپلنت به صورت پیچ های فرو رونده در اندازه های مختلف متناسب با طول استخوان فک و لثه بیمار انتخاب و در جای خالی دندان کاشت می شوند.
  2. درون کاشتی: تفاوت این نوع ایمپلنت با مورد قبلی، یک قالب فلزی است که داخل لثه قرار می گیرد و با استخوان فک نیز چفت شده و در نهایت دندان مصنوعی روی آن قرار می گیرد. استفاده از این نوع ایمپلنت به کسانی پیشنهاد می شود که استخوان فک کم ارتفاعی داشته و نمی خواهند از دندانهای مصنوعی قدیمی استفاده نمایند.
  3. چهارچوب راموس: افرادی که استخوان فک ضعیف تری دارند نمی توانند از روش درون کاشتی استفاده نمایند. برای این افراد ایمپلنت هایی با چهارچوب راموس انتخاب می شود که معمولا برای فک پایین کاربرد بیشتری دارند.

 

انواع ایمپلنت دندان بر اساس کشور سازنده

امروزه برند های مختلفی از ایمپلنت دندان در سطح بازار وجود دارد که باهم تفاوت هایی در فاکتور هایی مانند قیمت، کیفیت و کشور سازنده دارند. لازم به ذکر است که حتی برند های ساخته شده توسط یک کشور نیز می توانند چند کیفیت متفاوت داشته باشند. ایمپلنت ها بر اساس کشور سازنده که در ایران مورد استفاده قرار می گیرند، به ایمپلنت سوئیسی، آمریکایی و کره ای تقسیم می شوند.

ایمپلنت دندان سوئیسی:

یکی از 5 برند محبوب در زمینه ساخت قطعات ایمپلنت را می توان، ایمپلنت سوئیسی دانست. از شرکت های سوئیسی که در این زمینه فعالیت دارند از جمله می توان به شرکت اشترومن، اس ای سی، اس پی ای، بیودنتا و ایده اشاره کرد. اما سوال این است که این برندها چه تفاوتی باهم دارند؟ معروف ترین این برندها، برند اشترومن است که برای مواردی که تراکم استخوانی به میزان کافی نباشد، ایمپلنت سوئیسی اشترومن می تواند انتخاب مناسبی باشد. این بدان معناست که شرایط استخوانی فک بیمار یکی از عوامل تعیین کننده در مورد نوع ایمپلنت است.

 

ایمپلنت دندان کره ای:

محبوب ترین نوع ایمپلنت دندان در ایران، ایمپلنت کره ای است. جنس، کیفیت و قیمت مناسب آن (در مقایسه با سایر انواع ایمپلنت) این محبوبیت را سبب شده است. البته که درصد بالای موفقیت ایمپلنت کره ای نیز کم اثر نبوده و باعث شده است که هم پزشکان و هم بیماران از استفاده از این نوع ایمپلنت، استقبال کنند. از برندهای متفاوت ایمپلنت می توان به برند های؛ اوستم، دنتیوم، مگاژن، نئو بیوتیک و دنتیس اشاره کرد. اوستم معروف ترین و اولین برند ایمپلنت کره ای است. از این میان، جایگاه محبوب ترین برند از آن، برند مگاژن است. البته که اگر معیار قیمت را در انتخاب نوع ایمپلنت در نظر نگیریم، می توانیم بهترین نوع ایمپلنت را برند DIO معرفی کرد اما این نوع ایمپلنت قیمت نسبتا بالایی دارد.

 

ایمپلنت آمریکایی:

آمریکا، به عنوان یکی از کشور های سازنده قطعات ایمپلنت در این زمینه بسیار قدرتمند عمل کرده و کیفیت خوبی را در قطعات تولیدی ارائه داده است. ایمپلنت آمریکایی نوعی ایمپلنت است که همه بیماران با توجه به قیمتی که دارد، استطاعت بهره مندی از آن را ندارند. این نوع ایمپلنت از ایمپلنت های سوئیسی و کره ای گرانتر است. البته که این نوع ایمپلنت در ازای بهایی که پرداخت می کنید به همان میزان به شما کیفیت و امنیت خاطر از جهت موفقیت ایمپلنت را می دهد. انواع برندهای ایمپلنت آمریکایی عبارت اند از؛ زیمر بیومت، آسترا تک و اینترالاک است. از مزایای ایمپلنت آمریکایی می توان به تنوع در شکل اباتمنت های آن اشاره کرد که با اکثر تاج های دندان سازگار می شوند.

 

ایمپلنت دندان بدون جراحی:

در ایمپلنت بدون جراحی به وسیله دستگاه مخصوص محل مورد نظر برای کاشت پایه، پانچ می شود و نیاز به برش لایه ای از بافت لثه  و طبعا بخیه هم نیست. به دلیل نداشتن بخیه طول دوره درمان و بهبودی نیز کمتر است و در صورتیکه بیمار به هر دلیلی امکان انجام جراحی را نداشته باشد، می تواند از ایمپلنت بدون جراحی استفاده کند. می توان بارزترین وجه تفاوت دو روش ایمپلنت دیجیتال و معمولی را در استفاده از تکنولوژی و نرم افزار های مختص ایمپلنت و تصاویر سه بعدی از فک و لثه به شکل دقیق دانست که همه اینها باعث می شود در این روش درد و خونریزی به حداقل ممکن برسد و بیمار نیاز به بخیه هم ندارد.

 

ایمپلنت دندان زیگوماتیک:

در ایمپلنت های معمولی پایه های ایمپلنت در استخوان فک کاشته می شوند اما در ایمپلنت های زیگوماتیک یا زایگوما، پایه ها در زیر استخوانی به نام زایگوما (بالاتر از استخوان فک و نزدیک به سینوس) کاشته می شود. کاشت پایه طی یک عمل جراحی که بیمار بیهوش است کاشته می شود و در نتیجه بیمار درد کمتری احساس می کند. طول درمان ایمپلنت دندان در هر دو روش زیگوماتیک و معمولی مشابه هم هستند. پس از جراحی ایمپلنت دندان ممکن است درد و تورم کمی اذیت کننده باشد که در این صورت می توانید از کمپرس سرد برای رفع آن استفاده کنید. هم از جراحی چنین به جهت جلوگیری از عفونت از آنتی بیوتیک ها طبق نظر پزشک مصرف کنید. طول درمان ایمپلنت دندان زایگوما با ایمپلنت عادی دندان تفاوت چشمگیری ندارد اما  طول درمان کوتاه تری نسبت به عمل پیوند استخوان دارد.

 

ایمپلنت فوری

در ایمپلنت معمولی بین مرحله اول که کاشت پایه ایمپلنت است و مرحله دوم که نصب روکش دندان است یک وقفه زمانی  3 الی 6 ماهه میدهند تا پایه و استخوان به خوبی بهم پیوند بخورد. اما در ایمپلنت فوری این وقفه زمانی وجود ندارد و کاشت دندان بلافاصله بعد از افتادن یا کشیده شدن دندان را، ایمپلنت فوری دندان می گویند.

 

ایمپلنت لیزری

ایمپلنت لیزری روشی از ایمپلنت است که درآن برش لثه توسط لیزر انجام می شود که آسیب کمتر به بافت لثه را سبب می شود و درد، خونریزی و تورم در ناحیه کاشت نیز کمتر می شود.از طرفی لیزر خاصیت ضدعفونی هم دارد که می تواند امکان ابتلا به عفونت را تا حد زیادی کاهش دهد.

 

ایمپلنت دندان مینی یا میکرو

برای کاشت پایه های ایمپلنت به مقدار مشخصی از سطح استخوان نیاز است. یک پایه ایمپلنت حدود 3 میلی متر فضا نیاز دارد که باید از طرفین هم به اندازه 1.5 میلی متر از ریشه های مجاور فاصله داشته باشد. یعنی به طور کلی 6 میلی متر فضا به ازای هر پایه نیاز است. اما در بعضی از بیماران این مقدار فضای استخوانی وجود ندارد در این مواقع می توان از ایمپلنت های میکرو که سایز کوچکتری دارند، استفاده می کنند از این رو به این نوع ایمپلنت ها، ایمپلنت های مینی گفته می شود.

 

مزایای ایمپلنت دندان

Image for post
Image for post

با این که ایمپلنت درمان گرانی به حساب می‌آید اما مزایایی دارد که نمی‌توان به راحتی از آن صرف‌نظر کرد. از جمله این مزایا می‌توان به راحتی، مقاومت بالا، کاربردی بودن، بازگرداندن توانایی جویدن طبیعی و زیبایی فوق العاده، اشاره کرد که باعث می‌شود تا رضایت خاطر بیماران جلب شود. در صورت رعایت کامل بهداشت، این دندان ها دائمی (Lifetime) خواهند بود.

  • با درمان ایمپلنت، دندان‌های دیگر قربانی جایگزینی دندان از دست رفته نمی‌شوند.
  • پایه ایمپلنت مانند ریشه دندان داخل استخوان قرار می‌گیرد و استخوان فک به دلیل وجود ایمپلنت، تحلیل نمی‌رود. بنابراین فرم صورت، کمتر دستخوش تغییرات از دست دادن دندان می‌شود.
  • به طور معمول طول عمر ایمپلنت دندان بالاتر از سایر درمان‌های جایگزین است و اگر ایمپلنت از دست برود، امکان جایگزینی مجدد وجود دارد.
  • از دیگر مزایای ایمپلنت دندان، اصلاح طرح لبخند و بالا رفتن اعتماد به نفس می باشد.
  • ایمپلنت یک پایه قوی برای دندان دائمی (ثابت) یا قابل جابجایی ایجاد می‌کند و به لحاظ ظاهری و کارایی، با دندان‌های طبیعی هماهنگی زیادی دارد.
  • ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم ساخته می‌شود که با بافت بدن انسان سازگاری مناسبی دارد.
  • ایمپلنت به واسطه ی وجود تیتانیوم، در برابر ترکیبات اسید و نمک و اکسیژن، مقاومت بالایی دارد و به سلامتی دهان و دندان شما کمک می کند.
  • خاصیت غیر مغناطیسی ایمپلنت، سازگاری آن را با استخوان فک، بیشتر می کند.
  • سطح تیتانیومی ایمپلنت، یک لایه محافظ وجود دارد که این سطح را در مقابل تحلیل و خوردگی محافظ می‌کند.
  • که وجود همه این موارد باعث می‌گردد بدن قطعه تیتانیومی را به عنوان یک جسم خارجی به حساب نیاورده و با قرار گرفتن آن در استخوان فک بیماران، به راحتی با آن سازگار شود

 

عوارض ایمپلنت دندان

Image for post
Image for post

مانند هر عمل جراحی دیگری، عمل ایمپلنت دندان نیر گاها با عوارض، خطرات و معایبی همراه است. اگرچه وقوع این عوارض بسیار نادر است و در صورت بروز، معمولاً جزئی هستند و به راحتی درمان می‌شوند، پس نگران نباشید و برای جلوگیری از وقوع به توصیه های ارائه شده در ادامه، دقت فرمایید. برخی از عوارض ایمپلنت دندان که در صورت عدم رعایت مراقت های بعد از ایمپلنت، ممکن است ایجاد شوند، عبارتند از موارد زیر:

عوارض ایمپلنت دندان در کوتاه مدت:

1- خونریزی

2- درد

3- کبودی

4- ورم لثه و صورت

5- ایجاد حساسیت(آلرژی)

عوارض ایمپلنت دندان در درازمدت:

1- ایجاد عفونت از دردناک ترین عوارض ایمپلنت

2- لق شدن دندان های کناری

3- لق شدن ایمپلنت دندان

 

آیا ایمپلنت دندان نیاز به تعویض دارد؟

بسته به میزان مراقبت از دندان ها، ممکن است ایمپلنت ها بعد از 10 تا 15 سال علائم ساییدگی در آن ها مشاهده شود. تصادف، گاز گرفتن شی سخت و ضربه ناگهانی ممکن است تاج را بشکند یا خرد کند.
افرادی که دندان های خود را قروچه می کنند ممکن است به تدریج دچار دندان قروچه شوند که در آن شکستگی های میکروسکوپی روی تاج ایجاد می شود. این ترک ها با گذشت زمان گسترده می شوند و باعث می شوند تاج خراب شود یا از هم جدا شود.
بیمارانی که دچار مال اکلوژن هستند که در آن دندان های بالا و پایین به هم نمی رسند، ممکن است قسمت بالای تاج زودتر از بین برود.
در کنار این مسائل، اگر بیمار دچار افت بافت لثه شود، ممکن است نیاز به تعویض ایمپلنت داشته باشد. این حالت زمانی اتفاق می افتد که بیمار مسواک نمی زند و نخ دندان نمی کشد. در نتیجه در امتداد خط لثه و در اطراف پایه ایمپلنت ها ممکن است پلاک شکل بگیرد. اگر این مشکل ادامه پیدا کند، ممکن است لثه ها از تاج عقب نشینی کرده و باعث شوند که تکیه گاه زیر بیشتر نمایان شود.
هر ایمپلنت خرابی را نمی توان جایگزین کرد. اگرچه بیماران ممکن است برای حمایت از پایه تیتانیوم ایمپلنت به پیوند استخوان اضافی نیاز داشته باشند، اما برداشتن ساختار ممکن است یک سوراخ بزرگ در لثه ها ایجاد کند که بیش از حد گسترده است و نمی تواند از وسایل جدید پشتیبانی کند.
عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به نارسایی ایمپلنت را در بیمار افزایش دهند. از جمله:

  • بیماری لثه
  • سیگار کشیدن
  • ناکافی بودن استخوان فک، از دست دادن استخوان یا پوکی استخوان
  • برخی بیماریهای خود ایمنی مانند دیابت و آرتریت روماتوئید که بر بهبود بدن تأثیر می گذارد
  • نسخه های خاص و داروهای بدون نسخه- ادامه مطلب