آدام اسمیت | پدر اقتصاد
آدام اسمیت اقتصاددان، فیلسوف و نویسنده اسکاتلندی قرن هجدهم بود که پدر اقتصاد مدرن محسوب میشود. اسمیت علیه سوداگرایی استدلال کرد و یکی از طرفداران اصلی سیاستهای اقتصادی لائیس است. اسمیت در اولین کتاب خود، "نظریه احساسات اخلاقی"، ایده دستی نامرئی را مطرح کرد. این ایده شامل این بود که بازارهای آزاد برای تنظیم خود از طریق رقابت، عرضه - تقاضا و منافع شخصی گرایش دارند.


اسمیت همچنین به دلیل ایجاد مفهوم تولید ناخالص داخلی (GDP) و به دلیل نظریه جبران اختلاف دستمزد مشهور است. بر اساس این نظریه، مشاغل خطرناک یا نامطلوب به عنوان راهی برای جذب کارگران به این موقعیتها، دستمزدهای بالاتری را پرداخت می کنند. مهمترین سهم اسمیت در زمینه اقتصاد ، کتاب "تحقیق در مورد طبیعت و علل ثروت ملل" چاپ 1776 بود.
زندگی اولیه آدام اسمیت
تاریخ ثبت شده زندگی اسمیت در 5 ژوئن 1723 در کرک کالدی، اسکاتلند آغاز میشود. تاریخ تولد دقیق وی فاقد سند است. اسمیت در 13 سالگی در دانشگاه گلاسکو در اسکاتلند تحصیل کرد و فلسفه اخلاق را مطالعه کرد. سپس، اسمیت برای تحصیلات تکمیلی در کالج معتبر Balliol در دانشگاه آکسفورد ثبت نام کرد.


اسمیت پس از بازگشت به اسکاتلند، مجموعهای از سخنرانیهای عمومی را در دانشگاه ادینبورگ برگزار کرد. موفقیت در مجموعه سخنرانیهای وی به او کمک کرد تا در سال 1751 در دانشگاه گلاسگو مقام استادی کسب کند. وی سرانجام مقام کرسی فلسفه اخلاق را به دست آورد. اسمیت در طول سالهای تدریس و کار در گلاسگو، برای انتشار برخی از سخنرانیهای خود تلاش کرد. کتاب او، "نظریه احساسات اخلاقی" سرانجام در سال 1759 منتشر شد
اسمیت در سال 1763 به فرانسه نقل مکان کرد تا حقوق بیشتری را به عنوان معلم خصوصی پسر برادر چارلز تاونشند، اقتصاددان آماتور و وزیر امور مالی آینده بدست آورد. اسمیت در طول مدت حضور خود در فرانسه، فیلسوفان دیوید هیوم و ولتر و بنیامین فرانکلین را ملاقات کرد.
ثروت ملل
اسمیت مهمترین اثر خود، "تحقیق درباره ماهیت و علل ثروت ملل" (کوتاه شده به "ثروت ملل") را پس از بازگشت از فرانسه و بازنشستگی در زادگاهش کرککالدی، اسکاتلند، در سال 1776 منتشر کرد. اسمیت در کتاب "ثروت ملل" بسیاری از ایده هایی را که پایه و اساس اقتصاد کلاسیک است، رواج داد. سایر اقتصاددانان بر اساس کار اسمیت برای تحکیم نظریه کلاسیک اقتصادی، مکتب غالب اندیشه اقتصادی از طریق رکود بزرگ، بنا نهادند. ایدههای اسمیت در کارهای دیوید ریکاردو و کارل مارکس در قرن نوزدهم و جان مینارد کینز و میلتون فریدمن در قرن بیستم مشهود است.
تحقیقات اسمیت در مورد سیر تحول جامعه بشری از مرحله شکارچی بدون حقوق مالکیت یا اقامتگاههای ثابت به کشاورزی عشایری با تغییر محل سکونت بحث میکند. مرحله بعدی یک جامعه فئودالی است که قوانین و حقوق مالکیت برای حمایت از طبقات ممتاز وضع شده است. سرانجام، جامعه مدرنی وجود دارد که مشخصه آن بازارهای آزاد لایزر یا آزاد است که در آن نهادهای جدیدی برای انجام معاملات بازار تأسیس میشوند.
فلسفه بازارهای آزاد
فلسفه بازارهای آزاد بر به حداقل رساندن نقش مداخله دولت و مالیات در بازارهای آزاد تأکید دارد. اگرچه اسمیت از یک دولت محدود حمایت می کرد، اما وی دولت را مسئول بخشهای آموزش و دفاع یک کشور می دانست .
اسمیت ایده "دست نامرئی" را داد که نیروهای عرضه و تقاضا را در یک اقتصاد هدایت میکند. هر شخصی، با نگاه کردن به خود، ناخواسته به ایجاد بهترین نتیجه برای همه کمک میکند. با فروش محصولاتی که مردم میخواهند بخرند، یک قصاب و نانوایی فرضی در این اقتصاد امیدوارند که به درآمد برسند. اگر آنها در تأمین نیازهای مشتریانشان موثر باشند، از پاداشهای مالی برخوردار میشوند و در حالی که به منظور کسب درآمد در کار تجاری مشغول هستند، محصولات مورد نظر مردم را نیز ارائه میدهند. اسمیت استدلال کرد که این نوع سیستم علاوه بر ایجاد ثروت برای کل کشور، برای قصاب و نانوا ثروت ایجاد میکند.


یک کشور ثروتمند ملتی است که دارای شهروندانی باشد که برای بهتر شدن خود و رفع نیازهای مالی خود به طور مولد کار میکنند. به گفته اسمیت، در این نوع اقتصاد، مردی ثروت خود را در بنگاه اقتصادی سرمایهگذاری میکند که به او کمک میکند تا بالاترین بازده را برای یک سطح ریسک معین بدست آورد. نظریه دست نامرئی غالباً از نظر یک ماده طبیعی ارائه می شود.
پدیدهای که بازارهای آزاد و سرمایه داری را در جهت کارآیی، از طریق عرضه و تقاضا و رقابت برای منابع کمیاب، هدایت میکند، نه این که منجر به رفاه افراد شود.
از نظر اسمیت، یک چارچوب نهادی برای هدایت انسانها به سمت کارهای مولد و مفید برای جامعه ضروری است. این چارچوب متشکل از نهادهایی مانند سیستم عدالت است که برای محافظت و ارتقا رقابت آزاد و منصفانه طراحی شده است. با این وجود، باید زیر چارچوب رقابت وجود داشته باشد. از نظر اسمیت ، رقابت "آرزویی است که از رحم با ما همراه است و هرگز ما را ترک نمی کند ، تا زمانی که به داخل قبر برویم."
روش تولید خط مونتاژ
ایدههای تبلیغ شده توسط "ثروت ملل" توجه بین المللی را به وجود آورد و عاملی محرک در تکامل از ثروت زمینی به ثروت ایجاد شده توسط روشهای تولید خط مونتاژ بود که با تقسیم کار امکان پذیر شد. اسمیت برای نشان دادن اثربخشی این روش از نمونه کار مورد نیاز برای ساخت یک سنجاق استفاده کرد. اگر یک نفر 18 مرحله لازم برای تکمیل وظایف را انجام دهد، فقط میتواند تعداد انگشت شماری از سنجاقها را در هفته ایجاد کند. با این حال ، اگر 18 وظیفه توسط 10 نفر به صورت خط مونتاژ انجام شود، تولید به هزار سنجاقدر هفته می رسد. اسمیت استدلال میکند که تقسیم کار و تخصص ناشی از آن موجب رونق میشود.
تولید ناخالص داخلی (GDP)
ایدههای موجود در "ثروت ملل" پیدایش مفهوم تولید ناخالص داخلی (GDP) را فراهم کرده و تجارت واردات و صادرات را متحول کرده است. پیش از انتشار "ثروت ملل" ، کشورها ثروت خود را بر اساس ارزش ذخایر طلا و نقره خود اعلام میکردند. با این حال، اسمیت بسیار منتقد سوداگری بود. وی اظهار داشت كه كشورها باید براساس سطح تولید و تجارت ارزیابی شوند. این مفهوم مبنای ایجاد معیار تولید ناخالص داخلی برای اندازه گیری رفاه یک کشور بود.
در زمان انتشار "ثروت ملل"، بسیاری از کشورها در تجارت با سایر کشورها مردد بودند. اسمیت استدلال کرد که باید مبادله آزاد ایجاد شود زیرا وضعیت هر دو کشور از مبادله بهتر است. در نتیجه این تغییر نگرش نسبت به تجارت، واردات و صادرات افزایش یافت. اسمیت همچنین به دنبال قانونی بود که تجارت را تا حد ممکن آسان کند.
میراث آدام اسمیت
برجسته ترین ایده های اسمیت - "دست نامرئی" و تقسیم کار - اکنون نظریههای بنیادی اقتصاد هستند. وی در 19 ژوئیه 1790، در سن 67 سالگی درگذشت، اما ایدههای او در مدرسه اقتصاد کلاسیک و در موسساتی مانند موسسه آدام اسمیت، مرکز تحقیقاتی نولیبرال بازار آزاد بریتانیا، هنوز در حال تدریس است. در سال 2007، بانک انگلیس تصویر اسمیت را روی اسکناس 20 پوندی قرار داده است.

