تا چند سالگی قد انسان رشد می کند؟

افراد زیادی هستند که از قد خود ناراضی هستند، اما چه چیزی می تواند شما را قد بلندتر کند و آن را تغییر دهد؟ اگر این سوال برای شما پیش آمده است بدانید که تنها نیستید و این سوال بسیاری از افراد دیگر است.

مدت زمان افزایش قد
مدت زمان افزایش قد
مدت زمان افزایش قد


در این مقاله می خواهیم بررسی کنیم که چه چیزی ما را قد بلندتر می کند و آیا افزایش قد بعد از 18 سالگی امکان پذیر است یا خیر؟

چه عواملی بر رشد قد تاثیر می گذارد؟

قبل از پاسخ به این سوال که آیا افزایش قد در بزرگسالی امکان پذیر است یا خیر، باید به این سوال پاسخ دهیم که چه عواملی بر رشد قد تاثیر می گذارد؟
ساده‌ترین پاسخ به این سوال ژنتیک است، اما این تنها بخش داستان نیست. مطالعات روی دوقلوهای همسان نشان می دهد که رشد قد تا حد زیادی تحت تأثیر ژنتیک است و اگر یکی از دوقلوها قد بلند باشد، برادرش نیز رشد می کند.
بر اساس این مطالعات، تقریباً 60 تا 80 درصد رشد قد تحت تأثیر ژنتیک است (2، 3، 4) بنابراین، 20 تا 40 درصد باقی مانده تحت تأثیر محیط و تغذیه است.
یک مطالعه بسیار بزرگ با شرکت حدود 19 میلیون نفر در کشورهای مختلف نشان داد که در کشورهایی که رژیم غذایی بهتری دارند، میانگین قد بالاتر بوده و رابطه مستقیمی بین رژیم غذایی مناسب و قد وجود دارد.

بسیاری از افرادی که در بزرگسالی به پزشک مراجعه می کنند و از کوتاهی قد شکایت دارند، می توانند با اشعه ایکس ساده از استخوان های مچ دست بگیرند. در واقع پزشک با مشاهده تصویر مچ دست سن استخوان را تشخیص می دهد و اینکه آیا صفحه رشد استخوان های فرد باز است و هنوز جا برای رشد دارد یا خیر.استخوان ها طولانی نمی شوند. واقعیت این است که در انتهای استخوان ها صفحه ای به نام اپی فیز وجود دارد که در عصر رشد از غضروف ساخته شده و تحت تاثیر هورمون رشد غضروف می سازد.

با گذشت زمان، این غضروف ها شروع به استخوانی شدن می کنند و غضروف جدید تشکیل می شود، بنابراین استخوان به صورت طولی رشد می کند و ظاهراً بلندتر می شود. به گزارش سایت وان قد در حدود سن 18 سالگی، این صفحات رشد از غضروفی به استخوانی تغییر می کنند و استخوان دیگر به صورت طولی رشد نمی کند. این همان چیزی است که پزشکان به اصطلاح به آن صفحات رشد استخوان می گویند.

اگر در سنی هستید که صفحات رشد استخوان شما هنوز بسته نشده است، می توانید با تغییر سبک زندگی خود ترشح هورمون رشد خود را افزایش دهید و امیدوار باشید که قدتان بلندتر شود.

به نظر می رسد پسران در سنی خاص به سرعت رشد می کنند. به گفته سرویس بهداشت ملی (NHS)، بیشتر پسران در سن 16 سالگی به اوج رشد خود می رسند، اگرچه پس از آن در سن 25 سالگی چند سانتی متر رشد می کنند. برخی از پسران ممکن است تا چند اینچ در اواخر نوجوانی خود به رشد خود ادامه دهند. برای اطلاعات بیشتر در مورد رشد و تکامل در پسران و آنچه که باید انتظار داشته باشید، ادامه مطلب را بخوانید.

بلوغ چه تاثیری بر رشد قد پسران دارد؟

پسران در دوران بلوغ دچار جهش رشد می شوند. با این حال، نرخ رشد می تواند بسیار متفاوت باشد، زیرا پسران در سنین مختلف به بلوغ می رسند. به طور متوسط، پسران در این مدت هر سال حدود 3 اینچ (یا 7.6 سانتی متر) رشد می کنند.

سن پسری که به بلوغ می رسد هیچ تاثیری بر قد نهایی او ندارد، اما روی شروع و توقف رشد او تاثیر می گذارد.

پسران به دو دسته تقسیم می شوند:

بلوغ زودرس، شروع بلوغ در حدود 11 یا 12 سالگی

بلوغ دیررس، بلوغ در حدود 13 یا 14 سالگی شروع می شود

دو گروه پسر معمولاً از نظر میانگین قد شبیه هم هستند، اما گروه دوم، پسرانی که در اواخر بلوغ هستند، برای جبران زمان از دست رفته، تمایل به رشد سریع‌تری دارند.

در دوران بلوغ، حداکثر قدی که پسران به آن می رسند 92 درصد قد بزرگسالان است.

پسرانی که قبل از بلوغ کوتاه می‌آیند، در دوران بلوغ به اندازه متوسط ​​رشد می‌کنند. آنها هرگز به طور کامل کمبودهای قبل از بلوغ را جبران نمی کنند.

برخی معتقدند که می توانیم به والیبال و بسکتبال برای افزایش قد کودک کمک کنیم، می خواهیم درستی یا نادرستی این باور را بررسی کنیم، والیبال و بسکتبال حرکات کششی زیادی دارند، آیا این حرکات و تمرینات ورزشی می تواند باعث قد بلندتر شدن کودک شود.

شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه ورزش هایی مانند والیبال و بسکتبال که در آنها پرش باعث افزایش قد می شود و بالعکس ورزش هایی مانند وزنه برداری باعث کاهش رشد قد می شود، اما واقعاً اینطور نیست و افراد قدبلند معمولاً جذب ورزش هایی مانند والیبال و بسکتبال و شلوار کوتاه می شوند. افراد بلند قد نیز جذب ورزش هایی می شوند که متناسب با جثه آنهاست. تاکنون هیچ مدرک مستندی مبنی بر اینکه ورزش می تواند افراد را قد یا کوتاه کند وجود ندارد. رشد بدنی و قد افراد به ژنتیک، تغذیه و فعالیت بدنی آنها بستگی دارد. زمانی که نوجوان قصد ورود به عرصه ورزش را دارد باید چند پارامتر را در نظر گرفت:

 پارامتر اول علاقه نوجوان به یک رشته ورزشی، پارامتر بعدی سابقه خانوادگی ورزش است، سپس مشکلات جسمانی نوجوان را باید در نظر گرفت. گاهی اوقات ساختار کتف مشکل دارد، طبیعی است که چنین نوجوانی نمی تواند ورزشی را انتخاب کند که نیاز به استفاده زیاد از دست دارد.

منبع: healthline.com