معرفی دانشگاه دولتی و سراسری
معرفی دانشگاه دولتی و سراسری
دانشگاههای ایران ارائه دهندهٔ آموزشهای دانشگاهی هستند. دانشجو پس از پایان موفقیتآمیز تحصیلات خود، بسته به دورهای که گذرانده است، میتواند مدارک کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری و پسادکتری دریافت کند. مراکز آموزشی فعال در نظام آموزش عالی ایران در زیر، فهرست شدهاند.
در حال حاضر علاوه بر دانشگاهها و مراکز آموزش عالی وابسته به وزارتخانههای علوم تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مراکز دیگری نیز با کسب مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دانشجو میپذیرند. از جمله این مراکز، دانشگاه فرهنگیان (مراکز تربیت معلم) وابسته به وزارت آموزش و پرورش و مؤسسات آموزش عالی وابسته به سایر وزارتخانهها است. دانشگاه غیرحضوری علاوه بر این، دانشگاهی تحت عنوان، دانشگاه جامع علمی کاربردی در سال 1371 به منظور تقویت آموزشهای فنی و حرفهای و تربیت نیروی انسانی ماهر موردنیاز بخشهای صنعت، معادن، کشاورزی و خدمات تأسیس گردیدهاست.
دانشگاه روزانه چیست؟
کلیه دانشگاه های سراسری کشور دوره روزانه دارند. دوره روزانه یعنی دانشجو بعد از پذیرش شهریه ای برای تحصیل پرداخت نمیکند و به صورت رایگان درس میخواند. همچنین از مواردی مانند خوابگاه، سلف (استفاده از غذاخوری با داشتن ژتون برای هر وعده) و دیگر امکانات پایه ای دانشگاه نیز به صورت رایگان استفاده میکند.
تحصیل در دوره روزانه برای دانشجو تعهد خدمت می آورد یعنی دانشجو به ازای تحصیل رایگان در دانشگاه، پس از پایان تحصیل باید در کشور مشغول به کار شود. مدت زمان این تعهد بسته به منطقه تحصیلی دانشجو متفاوت است، بدین گونه که برای دانشجویان منطقه 1 در کشور ، به ازای هر ترم، شش ماه کار و برای منطقه دو به ازای هر ترم، یکسال کار تعریف شده است.
اگر دانشگاهی را برای روزانه انتخاب رشته کنید و قبول شوید اما نخواهید برای تحصیل به آنجا بروید یکسال محرومیت از تحصیل داشته و امکان شرکت در کنکور سال آینده را نخواهید داشت و باید صبر کنید تا کنکور بعدی. (به عنوان مثال اگر شما در انتخاب رشته سال 96، رشته شیمی در دانشگاه شیراز را برای دوره روزانه انتخاب کنید و قبول شوید اما رشته شیمی را دوست نداشته باشید یا به هر دلیلی بخواهید مثلا داروسازی قبول شوید، در صورت انصراف از شرکت در دوره شیمی در کنکور سال 97 حق شرکت کردن ندارید و باید تا سال 98 صبر کنید.)
نکته مهم در دوره روزانه : دریافت دانشنامه و زیرنمرات اصلی تنها با انجام این تعهد (کار در کشور) یا پرداخت هزینه تحصیلی به صورت یکجا در پایان تحصیل امکان پذیر خواهد بود.
دانشگاه شبانه چیست؟ (دانشگاه نوبت دوم)
اکثریت دانشگاه های سراسری دوره شبانه نیز برگزار میکنند. اساتید دوره شبانه همان اساتید روزانه هستند و کلاس های دوره شبانه و روزانه با هم یکی است و فرقی ندارد.(تصور نکنید دوره شبانه یعنی شب ها سر کلاس خواهید رفت). در واقع دوره شبانه بعد از به وجود آمدن دانشگاه آزاد، در دانشگاههای سراسری پایه گذاری شد تا دانشگاه راهی برای کسب درآمد داشته باشد.
در دوره شبانه دانشجو مقداری پول برای تحصیل پرداخت میکند و ممکن است (بر حسب تصمیم هر دانشگاه) نوع تخصیص خوابگاه و استفاده از شرایط دانشگاه متفاوت باشد. مثلا بعضی دانشگاهها به دلیل محدودیت خوابگاه به دوره های شبانه خوابگاه نمیدهند.