به چالش کشیدن را انتخاب کن
8 مارس 2021 مطابق با دوشنبه 18 اسفند سال 1399، روز جهانی زن است. این روز هر ساله با هدف رسیدگی به امور و حقوق زنان در جوامع گوناگون و افزایش کیفیت زندگی آنان در سراسر جهان مورد توجه کشورها، نهادهای ملی و بین المللی و سمن ها (سازمان های مردم نهاد) قرار دارد.


تاریخچه روز جهانی زن
ریشه تاریخی روز جهانی زن را می توان در 28 فوریه 1909 جستجو کرد، زمانی که حزب سوسیالیست آمریکا این روز را به افتخار اعتصاب کارگران پوشاک در نیویورک به عنوان نمادی برای حفط حقوق زنان تعیین کرد. با این حال، اولین جشن رسمی روز جهانی زن در سال 1911 اتفاق افتاد، زمانی که زنان از کشورهای اروپایی اتریش، دانمارک، آلمان و سوییس در تظاهرات شرکت کردند. بیش از یک میلیون زن به خیابانها ریختند و خواستار حق رأی و حق تصدی مناصب عمومی شدند. زنان همچنین به تبعیض جنسی در استخدام و حقوق نابرابر اعتراض کردند. یک تظاهرات مهم دیگر در اروپا، مربوط به 8 مارس 1917 است که در آن زنان کارگر نساجی در سن پترزبورگ (پتروگراد سابق) خیابانها را اشغال کردند که بعداً توسعه پیدا کرده و تبدیل به یکی از ریشههای انقلاب روسیه شد. این روز عمدتاً توسط کشورهای کمونیست و جنبشهای سوسیالیستی جشن گرفته میشد، تا این که در سال 1967، سازمان ملل متحد آن را به رسمیت شناخت و شروع به بزرگداشت آن به عنوان روز جهانی زن کرد.
اهمیت روز جهانی زن
روز جهانی زن، که در 8 مارس هر سال گرامی داشته می شود، دستاوردهای زنان را بدون در نظر گرفتن تقسیمات ملی، قومی، زبانی، فرهنگی، اقتصادی یا سیاسی به رسمیت میشناسد. 8 مارس روزی است که سمنها، مردم را از حقوق زنان و برابری جنسیتی آگاه کرده و آنان را به اقدام برای تسریع در حفظ حقوق زنان دعوت میکند. در برخی از کشورها مانند بلغارستان و رومانی، روز جهانی زن همراه با روز ملی مادر برگزار میشود. موضوع روز جهانی زن سال 2021، «نقش زنان در رهبری جامعه برای دستیابی به آیندهای برابر در جهان در گیر با کووید−۱۹ (COVID-19)» است. این شعار نشان می دهد که چگونه زنان می توانند در فرآیند تصمیم گیری، به ویژه در مورد سیاستگذاری، نقشی برابر داشته باشند. امسال نیاز است که تلاش های چشمگیر زنان و دختران در سراسر جهان در شکل گیری آینده برابرتر و بهبودی از بیماری همه گیر COVID-19 را آشکار شده و شکاف های باقی مانده در جوامع بشری برجسته شود.
به چالش کشیدن را انتخاب کن
موضوع پویش امسال روز جهانی زن، «به چالش کشیدن را انتخاب کن» است. این پویش با هشتگ ChooseToChallenge از مردم سراسر جهان میخواهد تا با به چالش کشیدن تعصبات و نابرابریهای جنسیتی به پویاتر شدن حضور و نقش زنان در جامعه کمک کنند.
دنیایی که به چالش کشیده میشود، جهانی هوشیار است. هر کدام ما به تنهایی، مسئول افکار و اعمال روزانه خود هستیم. همه ما می توانیم تعصب و نابرابری جنسیتی را به چالش کشیده و نسبت به آن آگاهی دهیم. همه ما می توانیم انتخاب کنیم تا دستاوردهای زنان را جشن بگیریم. ما در کنار هم می توانیم به ایجاد جهانی فراگیر کمک کنیم. تغییر از چالش ایجاد میشود؛ بنابراین بیایید همه به «چالش کشیدن را انتخاب کنیم».
UNDP، متولی روز جهانی زن
برنامه توسعه سازمان ملل متحد، شبکه توسعه جهانی سازمان ملل است. این برنامه از همکاری فنی و سرمایه گذاری بین ملت ها و تغییرات مثبت حمایت می کند. این برنامه کشورها را به دانش، تجربه و منابع یکدیگر متصل می کند تا به مردم سراسر جهان کمک کند، زندگی بهتری برای خود بسازند.
بیانیه UNDP برای روز جهانی زن سال 2021
«روز جهانی زن امسال مانند هیچ روز دیگری نیست. از آنج ا که کشورها و جوامع به آرامی از یک بیماری همه گیر ویرانگر بهبود می یابند، این شانس را داریم که سرانجام به محرومیت و به حاشیه راندن زنان و دختران پایان دهیم. اما برای انجام آن، نیاز به اقدامات فوری داریم. با بهبود کشورها از بیماری همه گیر COVID-19، زنان باید این فرصت را داشته باشند که در شکل گیری تصمیمات اساسی که در حال حاضر اتخاذ می شود، نقشی کامل داشته باشند؛ مانند گزینه هایی که بر سلامتی مردم و کره زمین برای نسل های بعدی تأثیر می گذارد.
برای انجام این کار، باید موانع تاریخی، فرهنگی و اقتصادی عمیق را که مانع از نشستن زنان بر سر میز تصمیم گیری به منظور جلوگیری از توزیع عادلانه منابع و قدرت می شود، از بین ببریم. به عنوان مثال، در سراسر جهان، زنان در مشاغل کم درآمد بیشتر متمرکز هستند، بسیاری از آنها در اشکال شغلی بسیار آسیب پذیر مشغول هستند. زنان تقریباً دو برابر مردان در طول بحران COVID-19 شغل خود را از دست می دهند. در واقع، همه گیری میزان فقر در زنان را به طرز چشمگیری افزایش داده و شکاف بین زنان و مردان فقیر را افزایش می دهد. برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) برای رفع این نابرابری ها با کشورهای جهان کار می کند. خلاصه چشم انداز سیاست جدید ما بررسی می کند که چگونه درآمد پایه موقت برای زنان در کشورهای در حال توسعه می تواند بخشی از راه حل را ارائه دهد. UNDP استدلال می کند که سرمایه گذاری ارزشمند ماهانه 0.07 درصدی تولید ناخالص داخلی کشورهای در حال توسعه می تواند به 613 میلیون زن کارگر که در فقر زندگی می کنند کمک کند تا شوک همه گیری را جذب کنند. این امر همچنین به امنیت اقتصادی و استقلال لازم برای مشارکت عمیقتر زنان در تصمیماتی که می تواند آینده آنها را تغییر دهد ، ضروری است.
با وجود موانع ، زنان ، به ویژه زنان جوان ، در صف مقدم جنبش های متنوع و فراگیر برای تغییرات اجتماعی - بصورت آنلاین و در خیابان ها قرار دارند. این شامل نقش اصلی آنها در موضع گیری در برابر تغییر اقلیم ، مبارزه برای اقتصاد سبز و فشار بر حقوق زنان است. و ما می دانیم که رهبری و نمایندگی فراگیرتر به دموکراسی های قوی تر ، حاکمیت بهتر و جوامع صلح آمیز منجر می شود. به عنوان مثال ، به تحقیق توسط UN Women نگاه کنید ، که نشان می دهد مشارکت زنان در روند صلح احتمالاً باعث ماندگاری بیشتر توافق نامه های صلح می شود. با این حال ، ما به اندازه کافی سریع حرکت نمی کنیم. برای مثال ، با نرخ فعلی پیشرفت ، برابری جنسیتی در بین سران دولتها 130 سال دیگر به طول خواهد انجامید. برای برهم زدن وضعیت موجود ، UNDP در تلاش است تا صدای زنان را تقویت کرده و مشارکت و رهبری آنها را در نهادهای عمومی ، پارلمان ها ، دادگستری و بخش خصوصی ارتقا دهد. با حمایت ما ، حدود 180 اقدام مختلف - از سهمیه انتخاباتی گرفته تا سیاست های تجاری هوشمند جنسیتی - توسط کشورهای سراسر جهان در سال 2019 اعمال شده است. و ردیاب پاسخ جنسیتی جهانی COVID-19 توسط UNDP و UN Women به دولت ها کمک می کند برای شناسایی و رفع خلأهای موجود در پاسخ آنها به بیماری همه گیر - از راههای مقابله با خشونت مبتنی بر جنسیت گرفته تا چگونگی توزیع مجدد کار مراقبت های بدون حقوق.
برای پیشرفت بهتر از بحران COVID-19 ، و دستیابی به اهداف جهانی با قاطعیت ، ما نمی توانیم به سادگی به دنیایی که قبلا داشتیم برگردیم. ما باید کارها را متفاوت انجام دهیم. این به معنای از بین بردن موانعی است که زنان و دختران را عقب نگه می دارد. روز جهانی زن امسال فریادی برای برابری نسل است. وقت آن است که سرانجام از قدرت رهبری زنان برای تحقق آینده ای برابر تر ، فراگیرتر و پایدارتر کاملاً استفاده کنیم.»
- آچیم اشتاینر ، مدیر برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP)