لیگ متمرکز ملتها، والیبال در حباب
شیوع و گسترش ویروس کرونا باعث شد که لیگ ملتها در سال 2020 را لغو شود و فدراسیون جهانی والیبال در سال 2021 این رقابتها را با رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی و به صورت متمرکز در ایتالیا برگزار میکند تا روش جدیدی را برای برگزاری این رقابتها تجربه کند.


FIVB تاکید کرده است که لیگ ملتها به شکل متمرکز در ایتالیا برگزار میشود تا ورزشکاران با خیال آسوده در این رقابتها شرکت کنند و از سوی دیگر، مسابقات والیبال با کیفیتی مناسب برای میلیونها هوادار در سراسر جهان به نمایش درآید.
بر این اساس، 16 تیم شرکتکننده در هر گروه مردان و زنان، به شکل دورهای با هم مسابقه خواهند داد که هر تیم ۱۵ دیدار در مرحله مقدماتی خواهد داشت.
مرحله مقدماتی لیگ ملتها در گروه مردان از هفتم خردادماه آغاز میشود و تا دوم تیرماه ادامه مییابد که به مدت 27 روز است. مسابقات مراحل نیمهنهایی و نهایی لیگ ملتها برای مردان نیز پنجم و ششم تیرماه برگزار خواهد شد.
در طول ۳۲ روز (مجموع مراحل مقدماتی، نیمهنهایی و نهایی) ۱۲۴ مسابقه والیبال در سطح بالا به شکل متمرکز به میزبانی شهر ریمینی ایتالیا برگزار خواهد شد؛ در حالی که اولویت فدراسیون جهانی، سلامتی همه اعضای تیمها و عوامل اجرایی مسابقات است.


همچنین فدراسیون جهانی والیبال آخرین اقدامات برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ و همچنین کاهش انتقال ویروس کرونا، از جمله آزمایشهای مکرر، اقدامات دقیق و رعایت پروتکلهای بهداشتی را برای برگزاری این رقابتها مدنظر خواهد داشت.
در مسابقات گروه مردان لیگ ملتهای والیبال سال 2021 تیمهای برزیل، ایران، هلند (جایگزین چین)، ایتالیا، لهستان، صربستان، آمریکا، فرانسه، ژاپن، آلمان، روسیه و آرژانتین به عنوان 12 تیم ثابت و تیمهای استرالیا، بلغارستان، کانادا و اسلوونی به عنوان چهار تیم غیر ثابت، حضور دارند.
تاریخچه لیگ ملتها
فدراسیون جهانی والیبال از ابتدای دهه 1990 میلادی، بر اساس یک برنامه بازاریابی و جذب مخاطب عام در سرتاسر جهان برای رشته ورزشی والیبال، تورنمنتهای سالانه لیگ جهانی (در بخش مردان) و جایزه بزرگ (در بخش زنان) را راهاندازی کرد.
این دو رویداد سالانه اگرچه از حیث تعداد تیمهای حاضر، شیوه برگزاری و جوایز نقدی با یکدیگر تفاوتهای بنیادین داشتند، ولی رفتهرفته طی دو دهه برگزاری جایگاهی پراهمیت نزد کشورهای فعال در زمینه والیبال و همچنین مخاطبان والیبال پیدا کردند. تا جایی که حضور در این تورنمنتها بخشی از اهداف و چشماندازهای کشورها شد؛ چراکه لیگ جهانی و جایزه بزرگ به مقدمهای بایسته برای طیکردن سیر تکاملی و پیشرفت تیمها بدل شده بود.
رویارویی با کشورهای قدرتمند دنیای والیبال و کسب تجربه از حضور بینالمللی در بالاترین سطح والیبال جهان طی بازهای دوماهه (که همهساله اواخر بهار و اوایل تابستان/ ابتدای فصل بازیهای بینالمللی برگزار میشود) چیزی نبود که کشورها از کنار آن به سادگی عبور کنند. بهویژه اینکه از کانال این رقابتها میتوانستند خود را برای تورنمنتهای مهم دیگر (که همگی از نیمه تا آخر تابستان برگزار میشوند) ازجمله مسابقات قهرمانی جهان، مسابقات جام جهانی، مسابقات قهرمانی قارهها و بازیهای المپیک به آمادگی کامل برسانند.
ایران نیز از جمله کشورهایی بود که لیگ جهانی را دروازه جهانیشدن و پیشرفت قلمداد کرد و برای حضور در این مسابقات هدفگذاری کرد. در سالهای 2010 و 2011 در مرحله انتخابی این تورنمنت متوقف شد تا سال 2012 که سرانجام موفق شد با کسب دو پیروزی برابر مصر در قاهره و سپس ثبت دو پیروزی دیگر بر ژاپن در تهران، جواز حضور در لیگ جهانی 2013 را به دست آورد.
از آن سال تا سال 2017 که آخرین دوره لیگ جهانی برگزار شد، ایران همواره یکی از تیمهای حاضر در این تورنمنت معتبر بود و بهترین نتیجهاش نیز در سال 2014 رقم خورد که از مرحله گروهی به مرحله نهایی رسید و از این مرحله نیز به نیمهنهایی صعود کرد و نهایتا به عنوان چهارمی مسابقات دست یافت.
اما فدراسیون جهانی والیبال از سال 2018 با ترکیب و یکسانسازی لیگ جهانی (مردان) و جایزه بزرگ (زنان) از حیث تعداد تیمها، نحوه برگزاری و میزان جوایز نقدی، مسابقات «لیگ ملتها» را بنیان نهاد و اجرا کرد. مسابقاتی که ایران نیز یکی از حاضران ثابت آن است و در سالهای 2018 و 2019 با قهرمانی روسیه به پایان رسید. در سال 2020 نیز گسترش و شیوع ویروس کرونا سومین دوره این رقابتها را لغو کرد تا امسال (2021) در چهارمین سال زندگی لیگملتها شاهد برگزاری سومین دورهاش باشیم. البته باز هم تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا و به صورت متمرکز در شهر ریمینی ایتالیا، آن هم در شرایط قرنطینه که از آن به عنوان «حباب» یاد میشود.
خواندنیهای امسال
– بیش از یکهزار و صد شرکتکننده متشکل 32 تیم 25 نفره، مسئولین و مجموعه کادر برگزاری مسابقات در حباب خواهند بود.
– تیمها باید نتیجه منفی تست کرونای تمام اعضای خود را که طی 48 ساعت پیش از ورود به ایتالیا گرفته شده، همراه داشته باشند. در بدو ورود به محل برگزاری مسابقات نیز از آنها تست گرفته میشود و تا زمان مشخصشدن نتیجه تست در قرنطینه خواهند بود.
– تا زمان مشخصشدن نتیجه تست، هیچکس حق خروج از اتاق خود را ندارد. غذا در اتاق سرو میشود.
– درصورت مثبتبودن تست کرونای یک بازیکن، هماتاقی او -حتی در صورتیکه نتیجه تستش منفی باشد- نیز قرنطینه میشود.
پیشنهاد: تیمها بازیکنان همپست (دو لیبرو/ دو پاسور/…) را در یک اتاق اسکان ندهند، تا در صورت مثبتبودن نتیجه تست و قرنطینهشدن یک بازیکن، بهدلیل قرنطینهشدن توام هماتاقیاش، در آن پست تخصصی طی مسابقات دچار آسیب نشوند.
– از تمام شرکتکنندگان در طول برگزاری مسابقات، هر چهار روز یکبار تست کرونا گرفته خواهد شد.
– هر تیم باید یک نفر از اعضای کادر خود را به عنوان یک مامور بهداشت به کمیته برگزاری معرفی کند. وظیفه مامور بهداشت، دریافت آخرین اطلاعات و دستورالعملهای مربوط به کرونا از این کمیته، اجرای دستورالعملها در تیم و تهیه گزارشهای مرتبط با کرونا مورد نیاز کمیته برگزاری از تیم است.
– هشت هتل به طور اختصاصی برای اسکان شرکتکنندگان (تیمها، داوران، ناظران، مسئولین و مجموعه کادر برگزاری) به این مسابقات تعلق گرفته است.
– انتقال بین هتل و محل تمرین و مسابقه و دیگر مکانهای در نظر گرفته شده از سوی کمیته برگزاری، فقط با اتوبوس تعیینشده از سوی این کمیته مجاز است. هرگونه تخلف، اخراج از حباب را برای فرد متخلف در پی خواهد داشت.
– مجموعه نمایشگاهی فیهرا (مانند نمایشگاه بینالمللی تهران) با شش سالن تمرین، دو سالن مسابقه و سالنهایی جهت انجام تستهای پزشکی، برپایی جلسات، استودیوهای تلویزیونی و تصویری و تمام آنچه در جریان مسابقات رخ میدهد، به عنوان محل برگزاری لیگ ملتها تجهیز شده است.
– ورود به سالن تمرین یا مسابقه فقط در زمان تعیینشده از سوی کمیته برگزاری مجاز است.
– پیش یا پس از تمرین و مسابقه، و در زمان برگزاری دیگر مسابقات، تیمها حق ورود به سالنهای تمرین و مسابقه را ندارند.
– تیمها در ساعت تمرین اجازه استفاده از رختکن را ندارند.
– تیمها در روز مسابقه اجازه دوشگرفتن در رختکن را ندارند.
– درصورتیکه یک تیم به هر دلیل (حتی با عذر مستند پزشکی) نتواند 6 بازیکن خود را برای انجام بازی آماده کند، نتیجه آن بازی در جدول مسابقات برای تیم مذکور باخت فنی (3-صفر: 25-صفر/25-صفر/25-صفر) ثبت میشود.
-فقط شش بازیکن داخل زمین و سرمربی تیم اجازه دارند که ماسک نداشته باشند.
– تیمها حق دستدادن با حریف را ندارند.
– تیمها حق تبادل هدیه با حریف را ندارند.
– زمین بازی پس از هر ست تغییر نمیکند. به عبارتی قرعه ابتدایی بازی، زمین تیم را تا پایان آن مسابقه مشخص خواهد کرد. به همین منظور زاویه تابش نور به زمین و جاسازی اقلام محیطی اطراف زمین (360درجه) یکسان خواهد بود.
– مسابقات داور خط ندارد و از سیستم ویدیوچک استفاده خواهد شد.
ترکیب امسال لیگ ملتها
در رقابتهای امسال (بخش مردان) چهارده تیم: ایران، ژاپن، روسیه، کانادا، ایتالیا، بلغارستان، آمریکا، صربستان، آلمان، استرالیا، برزیل، فرانسه، لهستان و آرژانتین از دوره گذشته حضور دارند و اسلوونی نیز با صعود از چلنجرکاپ (تورنمنت انتخابی لیگ ملتها) جایگزین پرتغال شده است. اما هلند به عنوان شانزدهمین تیم رقابتهای امسال، در تصمیمی آنی و به دنبال انصراف چین از حضور در مسابقات از سوی فدراسیون جهانی به عنوان جایگزین این تیم معرفی شد.


دلیل انصراف مردان چین کمبود منابع مالی و محدودیتهای سفر متاثر از شیوع ویروس کرونا عنوان شد. همچنین فدراسیون چین یکی دیگر از دلایل انصراف تیم مردان خود از حضور در لیگ ملتها را همپوشانی و نزدیکی زمانی این مسابقات با مسابقات داخلی خود عنوان کرد که برای اجرای آن ملزم به رعایت پروتکل قرنطینه ۱۴ روزه بازیکنان است.
انتخاب هلند بهجای چین نیز با توجه به لغو چلنجرکاپ در سالجاری (به دلیل شیوع کرونا) از سوی فدراسیون جهانی با در نظر گرفتن شایستگی فنی و پتانسیل تجاری این تیم عنوان شد.
درباره ایرانِ 2021
تیم ملی والیبال مردان ایران در سال 2021 با هدایت ولادیمیر آلکنو سرمربی نامدار روس در شرایطی پا به عرصه لیگ ملتها میگذارد که باید از ابتدای مرداد ماه در بازیهای المپیک توکیو به مصاف حریفان قدرتمند خود برود. از این رو، در برنامهای تدوینشده لیگ ملتها را به عنوان معبری برای حضور شایسته در المپیک در نظر گرفته است.
آلکنو که طی هر سه دوره گذشته بازیهای المپیک، مردان روسیه را به مرحله نیمهنهایی صعود داده و یک بار نیز (در سال 2012) به فینال و مدال طلا رسانده، در راستای چشمانداز والیبال ایران برای رسیدن به نیمهنهایی المپیک از سوی فدراسیون والیبال ایران به خدمت گرفته شده است تا دستیافتن به هدف نزدیکتر باشد.
این سرمربی روس با در نظر گرفتن ماموریت مهمی که در المپیک بر عهده دارد، با هماهنگی فدراسیون ایران لیگ ملتها را تورنمنتی برای رساندن مردان ایران به سطح آمادگی مطلوب جهت حضور شایسته در المپیک توکیو ترسیم کرده است و به همین منظور با 17 بازیکن به این رقابتها پا میگذارد. همچنانکه چند بازیکن دیگر نیز در تهران طبق برنامه سرمربی به آماده نگهداشتن خود مشغولند تا نهایتا 12 مرد المپیکی ایران در اواسط تیر ماه از سوی ولادیمیر آلکنو معرفی شوند.
بازیکنان اعزامی ایران به لیگ ملتها
بر اساس شماره پیراهن:
میلاد عبادیپور (2)، رضا عابدینی (3)، سعید معروف (4)، سیدمحمد موسوی (6)، پوریا فیاضی (7)، محمدرضا حضرتپور (8)، مسعود غلامی (9)، امیر غفور (10)، صابر کاظمی (11)، مرتضی شریفی (12)، علیاصغر مجرد (15)، علی شفیعی (16)، میثم صالحی (17)، محمدطاهر وادی (18)، آرمان صالحی (21)، امیرحسین اسفندیار (22)، بردیا سعادت (23) و جواد کریمی (24).
از حیث پست تخصصی:
پاسور: سعید معروف، محمدطاهر وادی، جواد کریمی
قطر پاسور: امیر غفور، صابر کاظمی، بردیا سعادت
اسپکر قدرتی: پوریا فیاضی، میلاد عبادیپور، مرتضی شریفی، امیرحسین اسفندیار، میثم صالحی
دفاع وسط: سیدمحمد موسوی، مسعود غلامی، علی شفیعی، علیاصغر مجرد، رضا عابدینی
لیبرو: محمدرضا حضرتپور، آرمان صالحی.
* جواد کریمی از آغاز هفته چهارم مسابقات در ترکیب 17 نفره ایران جایگزین علی شفیعی شد.