فوب fob چیست؟ +مزایا و معایب آن در حمل و نقل
شما در هر زمینهای که ورود کنید و قصد فعالیت داشته باشید، باید اصطلاحات و قوانین آن حوزه را بهطور کامل بشناسید، که بتوانید نتیجه مطلوب را بگیرید. در حوزۀ حملونقل و صادرات و واردات کالا نیز این موضوع صدق میکند. یکی از اصطلاحات پرکاربرد FOB است. اگر قصد ورود به صنعت حملونقل دارید و میخواهید از خدمتهای شرکتهای بازرگانی استفاده کنید، باید بدانید FOB چیست؟


فوب چیست؟
fob مخفف چیست؟ FOB مخفف کلمۀ Free On Board بوده و به معنی تحویل کالا در محل اصلی حمل بار است. اگر بخواهیم سادهتر بگوییم، به تمامی هزینههای حمل کالا از مبدأ تا محل اصلی حمل بار فوب میگویند. محل اصلی حمل بار میتواند عرشه کشتی، فرودگاه، راهآهن و… باشد، بستگی دارد از کدام روش حملونقل (دریایی، زمینی یا هوایی) استفاده شود.
تاریخچه FOB چیست؟
تاریخچۀ استفاده از اصطلاح Fob یا «تحویل کالا روی عرشه» به زمانهای خیلی دور برمیگردد. در گذشته از کشتیهای بادبانی برای حملونقل کالا استفاده میکردند. کارگران بارها را به صورت دستی روی عرشه منتقل میکردند. و از واژه فوب برای هزینههای حمل کالا با کشتی استفاده میشد. دلیل اینکه FOB چرا فقط برای حملونقل دریایی استفاده میشد، این است که: اصلیترین روش حملونقل در آن زمانها از روش دریا و کشتی بود و بیشتر نقل و انتقالات از این روش انجام میشد.
البته با گذشت زمان و روی کار آمدن خطوط حملونقل هوایی و زمینی و نیز پیشرفت تکنولوژی از اصطلاح FOB (Free on Board) در انواع روشهای حملونقل استفاده میشود.


ویژگیهای fob چیست؟
در حالت کلی بر اساس فوب مسئول ضررهای احتمالی تعیین میشود. به بیانی سادهتر یعنی؛ fob اصطلاحی تجاری است که در صورت آسیب دیدن یا از بین رفتن کالا در حین حمل، نشاندهندۀ این است که مسئولیت بهعهده خریدار است یا فروشنده؟
بر اساس فوب تمامی تعهدات بین خریدار و فروشنده تقسیم شده و مسئولیت هر کدام از ریسکها و هزینهها و وظایف تعیین میشود.
در واقع میتوان در جواب fob چیست؟ گفت فوب طرحی کلی از مدیریت حملونقل کالا از زمان خروج از انبار تا تحویل آن به خریدار است و دارای شرایط و ضوابط پیچیدهای است که باید با آگاهی کامل این قرارداد را منعقد کنید.
در واردات کالا مخصوصا حمل بار از چین به دبی دانستن این نکات و اصطلاحات برای هر تاجر و وارد کننده ضروری است .
شما میتوانید با مراجعه به سایت https://asteria.company از مشاورین و کارشناسان حرفه ای در زمینه واردات و اصطلاحات حمل و نقل کمک بگیرید.
البته در حوزه حملونقل و صادرات و واردات اصطلاحات و روشهای حمل زیادی وجود دارد، که لازم با همۀ آنها آشنا شوید. تیم آستریا به شما کمک میکند که روشهای حملونقل را به خوبی بشناسید.


حالتهای مختلف حمل با شرایط FOB کدامند؟
تا اینجا دانستیم که FOB چیست؟ در ادامه شرایط کلی حالات مختلف FOB را ذکر میکنیم؛ اما در شرایطی ممکن است جزییات بیشتری داشته باشد که در چنین مواقعی این جزییات را در پیش فاکتور (PI) و بارنامه (BL) ذکر میکنند.
یک) FOB Origin, Freight Prepaid: این شرایط به این معناست که فروشنده تمامی هزینههای حملونقل کالا را باید بپردازد و خریدار نیز باید هزینه بیمه را تقبل کند.
دو) FOB Origin, Freight Collect: در چنین شرایطی خریدار باید تمامی هزینههای حملونقل کالا و نیز بیمه را از مبدأ تا مقصد بپذیرد و آنها را پرداخت کند.
سه) FOB Origin, Freight Prepaid, & Charged Back: طبق این شرایط فروشنده هیچ وظیفهای دربارۀ پرداخت هزینههای حمل و انتقال ندارد و هیچ هزینهای را پرداخت نمیکند. از طرفی هزینۀ حمل را به فاکتور فروش اضافه میکند و خریدار موظف است، هزینه حمل را یکجا و کامل پرداخت کند. علاوه بر این هزینۀ بیمه نیز از مبدأ تا مقصد به عهده خریدار بوده و باید بپردازد.
چهار) FOB Destination, Freight Prepaid: در این شرایط خریدار مسئولیت هیچ هزینهای را تقبل نمیکند و تمامی هزینهها از حمل و انتقال گرفته تا بیمه به عهده فروشنده بوده و باید پرداخت کند.
پنج) FOB Destination, Freight Collect: این شرایط به معنی آن است که هزینههای بیمه و همچنین مسئولیت بار و امینت آن نیز به عهده فروشنده بوده و باید آن را تقبل کند. اما هزینۀ حملونقل به عهده خریدار بوده که در زمان تحویل کالا موظف است آن را پرداخت کند.
شش) FOB Destination, Freight Collect, and Aloowed: طبق این شرایط هزینه منتقل کردن کالا و حمل آن به عهده خریدار بوده و خود خریدار هزینه را به فاکتور اضافه میکند. از طرفی فروشنده نیز مسئول امنیت و سلامت کالا و بار بوده و باید آن را سالم به مقصد رسانده و تحویل دهد.


مزایا و معایب FOB چیست؟
تا اینجای مقاله با فوب آشنا شدیم و دانستیم fob یعنی چه؟ همچنین حالت و شرایط مختلف آن و فوب مبدأ و فوب مقصد را نیز شناختیم. در ادامه مزایا و معایب آن را نیز بررسی میکنیم، با ما همراه باشید.
مزیتهای FOB چیست؟
الف: فروشنده پروسه صادرات را در محدوده محلی را اداره میکند. و بعد از تحویل وظیفهای ندارد.
ب: خریدار میتواند روی هزینههای حمل و انتقال کنترل داشته باشد.
معایب فوب چیست؟
الف: فروشنده پتانسیل ثبت هزینه حملونقل محلی را دارد.
ب: برای هر واحد بار هزینههای بیشتری ایجاد میشود.
FOB چه تفاوتی با CIF دارد؟
شاید برای شما سوال پیش بیاید که تفاوت با فوت با DIF چیست؟ در CIF فروشنده باید بار را به نزدیکترین بندر برساند و آنها را بارگیری کند. همچنین هزینههای نقل و انتقال دریایی و ارسال بار به بندر مدنظر خریدار به عهده فروشنده است. در صورتی که در FOB فروشنده تنها وظیفۀ رساندن بار به نزدیکترین مقصد را دارد و بعد از آن همۀ مسئولیتها از فروشنده سلب و به عهده خریدار است.
قیمت فوب چیست؟
همانطور که گفتیم FOB اصطلاحی حقوقی و بینالمللی است. طبق این قانون فروشنده موظف است تمامی هزینههای حمل کالا را از انبار تا محل حمل و بارگیری اصلی بپردازد. به بیانی دیگر فروشنده متعهد میشود کالا را روی عرشه کشتی به خریدار تحویل دهد. همچنین تمامی هزینههای حمل کالا از انبار فروشنده تا روی عرشه به عهده فروشنده بوده و موظف است آن را پرداخت کند. از طرفی دیگر خریدار نیز باید تمامی هزینههای حملونقل از عرشه کشتی تا مقصد نهایی و نیز بیمه را پرداخت کند.
بهطور کلی هزینههای حملونقل کالا از انبار فروشنده تا مقصد نهایی عبارتند از: هزینههای حمل و انتقال کالا از انبار تا بندر مبدأ، بارگیری کالا، حملونقل کالا بهوسیله کشتی تا بندر مقصد، تخلیه بار از کشتی در بندر مقصد، انتقال کالا از بندر مقصد تا مقصد نهایی.
جمع بندی
FOB یا فوب یکی از قراردادهای بینالمللی در اینکوترمز بوده که در زمینه حملونقل کالا است. فوب مشخص میکند در صورتی که کالایی آسیب ببیند یا از بین برود مسئولیت آن به عهده چه کسی است. همچنین مشخص میکند هزینههای حملونقل و بیمه به عهده چه کسی بوده و فروشنده یا خریدار باید پرداخت کنند. فوب حالتهای مختلفی دارد که در این نوشته به آنها پرداختیم.امیدوارم از خواندن این نوشته لذت برده باشید.