علت فک درد و درمان آن


علت درد فک صورت چیست؟
شاید درد در ناحیه فک یکی از دردهای نامعمول باشد؛ اما میتواند به دلیل مشکلی جدید به وجود بیاید و یا گاهی حتی مشکلات بسیاری را به وجود بیاورد.
درمان درد فک
دارو درمانی: گاهی امکان دارد بنا به صلاحدید دندانپزشک متخصص از داروهای کوتاهمدت یا ضدالتهابها، شلکنندههای عضلانی یا ضد افسردگی استفاده کنید.
تثبیتسازی با: Splint امکان این وجود دارد که نیاز باشد از گارد دهانی استفاده کنید. (بهصورت کوتاهمدت و تحت نظر پزشک)
درمانهای فیزیکالتراپی: استفاده از لیزر سرد (اولتراسوند)، گرما و سرما درمانی و غیره.
تزریق بوتاکس: بیدردی سه تا هشت ماهه برای بیمار فراهم میکند که نتایج آن هنوز در حال تحقیق و بررسی است.
درمانهای گستردهتر: شامل درمانهای جراحی مفصل یا استفاده از پروتز مفصلی که اگر تغییرات مفصلی غیرقابل بازگشت و علائم پایداری در مفصل دیده شود، ممکن است مورد نیاز باشد.
اختلال TMJ و درد فک
مفصل فک وظیفه تحرک فک پایین را بر عهده دارد و استخوان سر و فک را به هم متصل می کند. اختلالTMJ بیماری عضلات و اعصاب ناحیه مفصلی است که به علت آسیب TMJ ایجاد میشود. از علائم اختلال TMJ میتوان به درد شعاعی در ناحیه گردن و عضلات شانه، درد در اطراف گوش که با صحبت کردن، جویدن یا باز کردن دهان تشدید میگردد، سفتی عضلات فکّی، محدودیت در باز کردن دهان یا قفل شدن فک، شنیدن صدا در زمان باز و بسته کردن فک و تغییر در مسیری که دندانهای فک بالا و پایین روی هم جفت میشوند، اشاره کرد. همچنین در مواردی، احساس دندان درد، سر درد، گردن درد، درد در ناحیه فوقانی شانه، گوش درد، مشکلات شنوایی، احساس صدای زنگ در گوش و گیجی از دیگر علائم این اختلال هستند.
کلیک فک و درمان کلیک فک
اختلالات TMJمی تواند سبب درد و ناراحتی در مفصل فک و عضلات، محدودیت باز شدن دهان و صدای فکی هنگام جویدن شود. بی توجه بودن به این علایم موجب آسیب برگشت ناپذیر به مفصل فکی می شود که امکان دارد منجر به عمل جراحی شود. یکی از روش های درمانی این بیماریها پروتزهای داخل دهانی از جمله نایت گارد است. نایت گارد انواع سخت، نرم و دووال (سطح داخلی نرم . سطح خارجی سخت) دارد که هرکدام کاربرد خاصی دارد. نایت گارد در بیمارانی که شبها دندان قروچه دارند یا دچار درد در ناحیه مفصل فکی و عضلات جونده و مشکلات دیسک مفصلی هستند کارایی دارد. جهت درمان کلیک یا صدای فکی می توان از Anterior repositioning device استفاده نمود که نوع خاصی از نایت گارد است.
علائم رایج فک درد شامل موارد زیر است:
1-درد فک، دهان یا حساسیت در صورت، ناحیه مفصل فک، گردن و شانهها و در اطراف فک و گوش در هنگام جویدن، صحبت کردن یا باز کردن زیاد دهان
2-ایجاد محدودیت در باز و بسته کردن دهان
3-احساس چسبندگی یا قفل شدن فک در زمان باز کردن و بستن دهان
4-صدای مفصل فک در زمان باز کردن یا بستن دهان که امکان دارد با درد یا بدون درد باشد.
5-احساس خستگی در صورت
6-مشکل در زمان جویدن غذا یا درد ناگهانی در هنگام گاز گرفتن در زمانیکه دندانهای بالا و پایین به شکل مناسب روی هم قرار نمیگیرند.
7- ورم در اطراف صورت
8- و سایر نشانههای عادی مشکلات فک که شامل درد فک و دندان، سر درد، گردن درد، گیجی، درد گوش، مشکلات شنوایی، درد در ناحیه بالای شانه و زنگ زدن گوشها (وز وز کردن گوش) است.
علت صدا دادن فک چیست ؟
فک مفاصل و عضلاتی دارد که وظیفه حرکت دادن آن برای جویدن و صحبت کردن و غیره را بر عهده دارند. اگر اختلالی در عملکرد مفاصل موجود باشد، صدا دادن فک و درد آن سبب ایجاد مشکل برای بیمار خواهد شد. گاهی مواقع علت صدا دادن یا درد مفاصل فک، عملکرد نادرست آنهاست. اما در برخی موارد مشکلات موجود در سایر قسمتهای حفره دهان و فک روی مفاصل نیز اثرگذار است.
درد فک و باز نشدن دهان
از جمله علت درد فک، صدا دادن و قفل شدن فک پایین می توان به موارد زیر اشاره نمود:
· وارد کردن فشار بر فک یا دندان قروچه کردن در طول خواب سبب میشود که عضلات فک بیش از حد خسته شوند و بر مفصل فشار وارد میکند که اغلب ناشی از استرس است.
· فرسایش قسمت داخلی مفصل فک که عموما ناشی از آرتروز است و منجر به صدا دادن فک میشود.
· آسیب دیدگی مفصل و قفل شدن فک پایین برای مثال، بعد از وارد شدن صدمه به صورت یا بعد از جراحی فک.
· گاز گرفتن نامسطح که معمولاً ناشی از مشکل در هنگام پر کردن دندان یا وقتی که روکش یا دندان مصنوعی قرار میگیرد، است.
· درد فک پایین با بیماری های خاصی مانند آرتریت روماتوئید یا فیبرومیالژیا مرتبط است.
علت درد فک هنگام غذا خوردن
درد گرفتن فک هنگام غذا خوردن امکان دارد دلایل مختلفی از جمله آسیبهای رگی، خونی یا جسمی داشته باشد. اختلال در فک و امر باز و بسته کردن دهان به بیماریهایی میگویند که بر روی استخوانها، عضلات و مفاصل فک اثر میگذارند. این درد در برخی موارد خیلی شدید است، در ادامه بعضی از دلایل درد فک آورده شدهاند:
· در رفتن فک: در رفتن فک در خیلی از موارد به هنگام باز شدن بیش از حد دهان رخ میدهد.
· شکستن فک: شکستن فک دلایل گوناگونی دارد که میتواند ناشی از یک ضربه شدید به دهان باشد.
· جراحی دندانها: جراحی دندانها در بعضی از موارد ممکن است با درد گرفتن فک نیز همراه شود.
علت دندان قروچه
دندان قروچه در خواب می تواند علل مختلفی داشته باشد. برخی کارشناسان معتقدند که دندان قروچه چیزی غیر از یک عادت نیست. دندان قروچه همچنین امکان دارد در نتیجهی واکنش بدن به عدم قرارگیری صحیح دندانها روی هم به وجود آید. همچنین این عارضه ممکن است در اثر ابتلا به بیماریهای نادر عصب و عضله صورت ایجاد شود. در موارد نادر، دندان قروچه میتواند از جمله آثار جانبی بعضی داروهای ضد افسردگی باشد. این داروها شامل فلوکستین، سرترالین و پاروکستین هستند.
علائم دندان قروچه
چنانچه هرکدام از علائم زیر را دارا هستید، ممکن است به دندان قروچه مبتلا باشید:
· انقباض ریتمیک عضلات فک
· صدای ساییدن دندانها روی هم شب هنگام که ممکن است هم اتاقی شما را اذیت کند.
· سردرد در صبح
· سفتی و دردناک شدن عضلات فک : این امر باز کردن دهان مخصوصا در زمان صبح را دشوار و دردناک میکند.
· درد طولانی مدت در صورت
· دندانهای آسیب دیده و شکسته و یا لثه آسیب دیده
· درد مفصل فک
· تورم (به ندرت) در گوشهی فک پایین در اثر دندان قروچه: ساییدن دائمی دندانها به هم، عضلات فک را ورزش میدهد. همانند ورزش وزنه برداری، این حرکت دایمی، سبب میشود عضلات بزرگتر شوند. پس از توقف دندان قروچه، تورم عضلات برطرف میشود و عضلات دوباره به حالت عادی برمیگردند.
درمان دندان قروچه
دندان قروچه بسته به علت آن به روشهای مختلفی درمان میشود:
· استرس: اگر دندان قروچه شما ناشی از استرس باشد، درمان دندان قروچه با مشاورهی حرفهای، روان درمانی، تمرینات بیوفیدبک و سایر روشها برای ریلکس کردن امکانپذیر است.
· مشکلات دندانی: اگر دندان قروچه شما با مشکلات دندانها مرتبط باشد، ممکن است دندانپزشک شکل قرارگیری دندانها را اصلاح و ترمیم کند. در موارد شدید، ممکن است دندانپزشک به ابزاری نیاز داشته باشد تا سطوح قرارگیری دندانها روی هم را بازسازی کند. همچنین برای جلوگیری از آسیب بیشتر دندانها، از پروتز محافظ دهان در زمان خواب استفاده میشود. در بعضی موارد، این پروتز میتواند به اصلاح لثه و دندانها کمک کند.
· دارو: اگر دندان قروچهی شما در اثر عوارض جانبی ناشی از داروهای ضد افسردگی ایجاد شده باشد، در این مواقع برای درمان این وضعیت دو انتخاب دارید. پزشک شما ممکن است داروی شما را تغییر دهد و یا از روش درمان دیگری استفاده کند.
دندان قروچه در کودکان
در کودکان دندان قروچه عموماً زمانی که کودک به خواب عمیق فرو رفته یا زمانی که دارای استرس و فشار است، اتفاق میافتد. دندان قروچه در کودکان نسبتاً متداول است. اگرچه خیلی از والدین از این واقعیت آگاه نیستند اما کارشناسان پزشکی آن را جزو پنج مسأله مهم دندان پزشکی قرار میدهند.
بسیاری از کودکان کم و بیش به این مساله مبتلا هستند، اما بیشتر آنها با رشد و بزرگ شدن به تدریج این مشکل را پشت سر میگذارند. طبق تحقیقات انجام شده در اکثر کودکان این پدیده تقریباً از سن سه و نیم سالگی شروع شده و هنگامی که کودک به سن شش سالگی میرسد، به طور طبیعی برطرف میگردد.