تامین سرمایه 300 میلیون دلاری Groq 

استارتاپ تراشه‌های هوش مصنوعی با نام  Groq، تاسیس شده توسط گوگل، 300 میلیون دلار برای تأمین انرژی وسایل نقلیه خودران و مراکز داده سرمایه جمع کرد.

جاناتان راس
جاناتان راس
جاناتان راس

جاناتان راس برای راه اندازی نسل بعدی تراشه‌های نیمه هادی Groq در سال 2016 از گوگل جدا شد. این شرکت مستقر در  کالیفرنیا که با 300 میلیون دلار سرمایه با هدایت Tiger Global Management و  یک سرمایه گذار میلیاردر به طور رسمی راه اندازی شده است چشم انداز بودجه جدید خود را بیش از 1 میلیارد دلار اعلام کرده است هرچند که راس از گفتن بیشتر موارد صرف نظر کرد.

Image for post
Image for post

طی 5 سال گذشته، Groq با کمک 67 میلیون دلار بودجه، اولین تراشه هوش مصنوعی خود را توسعه داد و آن را با حضور مشتریان خود در مراکز داده و وسایل نقلیه خودران وارد بازار کرد. این شرکت اکنون در حال کار بر روی یک پیشنهاد نسل دوم است که قصد دارد به تولید برساند. راس، مدیر عامل شرکت، می گوید:

 "تعداد مشتریان ما بسیار بیشتری از توانایی ما در  سرویس دهی است."

جاناتان راس 39 ساله قبلاً با واحد پردازش تنسور Google یا TPU همکاری کرده بود که زیربنای نرم افزار یادگیری ماشین آن برای تشخیص تصویر و سایر کارها است. بنیانگذار اصلی این شرکت، داگلاس وایتمن نیز از گوگل است، اما بیش از دو سال پیش Groq را ترک کرد.

تراشه‌های Groq نسل جدیدی از تراشه‌ها هستند. آنها از دانش حاصل از یادگیری عمیق برای پیش بینی جدید داده‌ها استفاده می‌کنند. شرکت Groq اعلام کرد تراشه‌های آن که پردازنده‌های جریان تنسور نامیده می شوند، 10 برابر سریعتر از سایر رقبا هستند. راس می‌گوید: 

"این قدرتمندترین تراشه ساخته شده است."

 "مهم فقط چند عملیات در ثانیه نیست، بلکه تأخیر در عملیات است."

سازندگان تراشه همواره در رقابت با هم برای دستیابی به توسعه سریع در کاربردهای هوش مصنوعی بوده‌اند. NVIDIA که اولین تراشه‌های آن برای ارائه بازی‌های ویدیویی اختراع شد، پیشتاز این عرصه است. در اوایل این هفته تراشه جدیدی به نام Grace معرفی شد که برای تقویت هوش مصنوعی و سایر محاسبات با کارایی بالا طراحی شده است.

اندی راپاپورت، بنیانگذار و سرمایه گذار قدیمی در نیمه هادی‌ها، که سال گذشته از بازنشسته شده است و به عضویت هیئت مدیره Groq در آمده، می‌گوید:

 "ماهیت مشکلاتی که باید از نظر محاسباتی حل شوند، تغییر کرده است. "ما به این دوره از هرج و مرج بازگشته ایم و این دوره طوری است که شرکت‌های نام تجاری در محاسبات تاسیس می شوند."

پیچیدگی‌های یادگیری ماشین و برنامه‌هایی مانند وسایل نقلیه خودران به قدرت و سرعت محاسباتی بیشتری نیاز دارند. "با یادگیری ماشین، این احتمال وجود دارد. اگر به احتمال زیاد این اتفاق بیفتد، احتمالاً باید این کار را انجام دهید کنار آمدن با ماشین آلات بسیار دشوار است. راس توضیح می‌دهد. "وقتی این احتمال وجود دارد شما باید تمام محاسبات احتمالی را انجام دهید و هر یک ازتراشه‌ها را کم وزن‌تر کنید، که ساخت آنها را به مراتب گران تر می‌کند."

"ماهیت مسائلی که باید از نظر محاسباتی حل شوند تغییر کرده است که بر معماری موجود تأکید دارد."

گوگل، Groq را با تأمین مالی سریع از طرف سرمایه گذار ریسک پذیری چون Chamath Palihapitiya، که در سال 2017 به CNBC گفت، برای اولین بار در یک تماس تلفنی با تراشه Google آشنا شده است،این شرکت را به بالاترین رده رساند. از آن زمان، Groq تحقیق در مورد تراشه هوش مصنوعی خود را به پایان رساند و این فناوری (تولید شده در یک ریخته گری آمریکایی) را به بازار عرضه کرد. 

اخیرا راس در یک تماس ویدیویی طراحی تراشه Groq را به نمایش گذاشت که به نظر ساده می‌رسد اگرچه این تراشه می‌تواند در هر ثانیه یک عملیات چهار میلیاردی را انجام دهد. این طرح به جای یک هسته کوچک قابل برنامه ریزی که ده‌ها یا صدها بار تکرار می شود، شامل یک پردازنده بزرگ عظیم با صدها واحد عملکردی است.

راس می‌گوید که مشتریان Groq شامل شرکت‌های بزرگ خدمات مالی و رانندگی مستقل هستند، هرچند او هیچ نامی از مشتریان را فاش نمی‌کند. او می‌گوید داشتن مشتری در هر دو زمینه امری غیرمعمول است، زیرا بیشتر شرکت‌های نیمه هادی مجبورند تراشه‌های خود را برای یکی یا دیگری بهینه کنند.

با تأمین اعتبار جدید، راس می‌گوید امیدوار است که به بازارهای جدید نیز گسترش یابد ("او می گوید چندین بازار امیدوار کننده وجود ندارد که توسط GPU یا CPU ارائه می شوند)." او همچنین قصد دارد تا پایان سال تعداد کارمندان خود را دو برابر کند و از 122 نفر به 250 نفر برسد. او می گوید: "ما واقعاً دوست داریم تا جایی كه می توانیم ساكت بمانیم." "تنها دلیل ما [صحبت کردن] این است که ما باید افراد بیشتری را استخدام کنیم. اگر از 2000 متقاضی 28 نفر استخدام کنیم، به متقاضیان زیادی نیاز داریم. اگر این نبود ، چیزی نمی گفتیم. "