چرا بیماری کرونا در آمریکا شایعتر از ایران است
اگر این روزها اخبار مربوط به آمار به مبتلایان بیماری کرونا را دنبال کرده باشید احتمالا متوجه این شدید که این آمار در ایران رو به کاهش است. اما از ابتدای همهگیری این بیماری تا به امروز دادهها نشان میدهد که شیوع بیماری همهگیر و مرگ و میر بهطور قابلتوجهی در کشورهای توسعهیافتهتر و با درآمد بالاتر تاکنون بیشتر بوده است.


بر اساس تجزیه و تحلیل آماری، شیوع کووید-۱۹ در کشورهای با درآمد بالا سه برابر بیشتر از سایر کشورها است. همچنین وضعیت مشابهی برای موارد بحرانی کووید-۱۹ مرتبط با مرگ وجود دارد. علاوه بر این، طبق یک تخمین رگرسیون ساده، شیوع و مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ به طور قابل توجهی با درآمد سرانه کشورها مرتبط است.


برای پاسخ به این سوال که چرا کشورهای توسعهیافتهتر مانند آمریکا با شیوع و نرخ مرگومیر بسیار بالاتری نسبت به کشورهای فقیر مواجه هستند، احتمالات زیر را میتوان مطرح کرد:
۱. جمعیت مسنتر
کشورهای توسعهیافتهتر معمولاً جمعیت مسنتری دارند (منبع) و همانطور که محققان اشاره کردند، سن یک عامل کلیدی برای انتشار بیماری و مرگ ناشی از کووید-۱۹ است. بنابراین کشورهای توسعه یافته بیشتر در معرض شیوع این بیماری و پیامدهای آن هستند. طبق گزارش سازمان ملل متحد (2017)، حدود 20 تا 25 درصد از جمعیت اروپا و آمریکای شمالی بالای 60 سال سن دارند، در حالی که این میزان در آفریقا حدود 5 درصد و در سایر کشورها کمتر از 15 درصد است.
۲. بیماریهای زمینهای
تحقیقات نشان میدهد داشتن بیماریهای زمینهای مانند دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و سایر بیماریهای مزمن یکی از مهمترین عوامل خطر ابتلا به کووید-19 بهویژه وضعیت شدید آن و مرگ ناشی از آن بوده است. بر اساس آخرین آمار جهانی بیماری (2017)، به ازای هر 100هزار نفر بیماریهای قلبی عروقی در کشورهای با درآمد بالا حدود ۱۱هزار نفر است درحالی که در کشورهای با درآمد پایین این عدد حدود ۳هزار نفر میباشد، همچنین برای بیماری دیابت در کشورهای با درآمد بالا حدود ۹هزار نفر است درحالی که در کشورهای با درآمد پایین این عدد بیش از حدود ۳.۵ هزار نفر است.
۳. فناوری پزشکی پیشرفته
در کشورهای با درآمد بالا منابع بیشتر است پس زیرساختهای پزشکی بهتری هم وجود دارد. این بدان معناست که در این کشورها تعداد بسیار بیشتری نیروی انسانی متخصص و فناوریهای پزشکی پیشرفتهتر، به ویژه تجهیزات آزمایشگاهی و کیتهای تشخیصی وجود دارد. بنابراین کشورهای با درآمد بالا آزمایشات به مراتب بیشتری در مقایسه با کشورهای فقیر که زیرساختهای ضعیفی دارند انجام میدهند و به طبع تعداد موارد کشف شده و مرگومیر واقعیتری در این کشورها بدست میآید در حالی که کشورهای فقیر حتی قادر به رفع نیازهای اولیه بهداشتی جمعیت خود نمیباشند (منبع).
۴. میزان مسافرت
حمل و نقل هوایی و مسافرت به کشورهای فقیر بسیار کمتر از کشورهای توسعه یافته است. بنابراین احتمال انتقال ویروس از نقاطی مانند چین، شرق آسیا و سپس اروپا و آمریکا به کشورهای فقیر کمتر بوده است (منبع).
۵. شفافیت اطلاعات
اندرو ویلیامز در مقالهای نشان داد که شفافیت اطلاعات رابطه مثبتی با سطح درآمدی کشورها دارد. از اینرو کشورهایی که بیشترین شیوع کووید-19 را دارند (عمدتاً کشورهای توسعه یافته) احتمالاً دادهها را شفافتر و دقیقتر منتشر میکنند.
به طور کلی اینچنین به نظر میرسد که عوامل موثر در این بیماری (سن، بیماریهای زمینهای و غیره)، کیفیت بهداشت و کیتهای تشخیص، میزان مسافرت و شفافیت اطلاعات در کشورهای پردرآمد منجر به شیوع بیشتر و مرگ و میر ناشی از کووید-19 در مقایسه با کشورهای کم درآمد است.
احتمالا بار دیگری که اخبار مربوط به بیماری کرونا و میزان مرگومیر را از رسانههای داخل میشنویم و اینکه چطور آمار و اطلاعات مربوط به جان انسانها در آنسوی دنیا دستمایه بازیهای سیاسی رسانه و مطبوعات داخلی برای ضعف نشان دادن کشورهای با درآمد بالایی و سرمایهداری خاصه آمریکا قرار میگیرد، بیاد این مطلب بیافتیم.
با آرزوی سلامتی برای انسانیت!