معرفی و بررسی اندروید ۱۱


معرفی
مدتی است نسخه نهایی و پایدار اندروید ۱۱ منتشر شده است. در ادامه لیستی از ویژگیهای برجسته آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در چرخهی زندگی هر سیستم عامل نقطهای وجود دارد که دیگر بهروزرسانیهای خیرهکننده ضروری نیست و بهتر است به جای افزودن ویژگیهای جدید، اقداماتی را در پیش گرفت تا اجزای فعلی به سهولت تمام با یکدیگر کار کنند و این دقیقاً همان چیزی است که گوگل در اندروید 11 به آن توجه داشته است.
گفتگوها (Conversations)
سیستم اعلان اندروید عالی است اما گوگل با ارائه اندروید 11 یک برگبرندهی مهم به دست آورده و آن «Conversations» است که در صورتی که کاربر پیامهای زیادی ارسال و دریافت میکند، بر کیفیت تجربهی او از مکالماتش تأثیر بسزایی میگذارد. قبل از اندروید 11، سیستمعامل هیچ تفاوتی بین اعلان پیامرسانها و سایر برنامهها قائل نبود. این بدان معناست که اگر کسی سعی در برقراری ارتباط با کاربر داشت، اعلانهای او در میان اعلانهای دیگری که در قسمت نوتیفیکیشن ظاهر میشد، ناپدید میگشت. واضح است که این اتفاق چیز ایدهآلی نیست، زیرا برای اکثر افراد، پیامهای دریافتی از اولویت بیشتری نسبت به سایر اعلانها برخوردار است.


با ویژگی جدید اندروید ۱۱، به طور خودکار، اعلانهای دریافتی از برنامههای پیامرسان از بقیه اعلانها فیلتر شده و در بخشی اختصاصی در بالای لیست اعلانها نمایش داده میشود. این ویژگی با سرویسهای پیامرسان مختلف سازگاری دارد. هر برنامه جایگاه خود را در این لیست دارد و اگر برنامهای از چتهای مختلف چندین اعلان دریافت کند، همه آنها در یک بخش قرار می گیرند اما نماد برنامه، نام و تصاویر همه افرادی که پیام ارسال میکنند قابل مشاهده خواهد بود. برای کنترل بیشتر روی موارد موجود در لیست، میتوان با نگهداشتن هر مورد اولویت آن را کم یا زیاد کرد.
Bubble های چت
Bubbleها برای چتها یک رابط کاربری شناور ایجاد میکند که در تمامی شرایط، به جز اپهایی که تمام صفحه را اشغال میکنند، قابل دسترسند. این ویژگی به صورت خودکار برای تمام پیامرسانهای شناخته شده فعال است و در صورتی که چت برنامهای نمایش داده نشود میتوان از بخش تنظیمات به صورت دستی این ویژگی را برای برنامه مورد نظر فعال نمود.


کنترلهای رسانه (Media Controls)
در اندروید ۱۱، گوگل تغییراتی در کنترل رسانه ایجاد کرده است. نخستین تغییر، اضافه شدن این کنترلها به بخش Quick Settings در بالای بخش نوتیفیکیشنهاست. این بدان معنی است که در هر شرایطی این کنترلها بالاتر از هر اعلانی دیده خواهند شد. با یکبار کشیدن آن، اندازه کنترلها کوچک شده و بار دوم کاربر را بطه تنظیمات تفصیلی این کنترلها میبرد.


نکته جالب دیگر، امکان جابجایی افقی بین کنترلهای برنامههای گوناگون است که سبب میشود تا فضای عمودی بسیاری در این قسمت حفظ شود و هر برنامهای در یک لیست افقی با کشیدن انگشت در دسترس باشد. در مورد مدیاپلیر هم تنظیمات خروجی به کنترل رسانه افزوده شده است؛ به این صورت که میتوان از بین بلندگوی گوشی، بلوتوث و ... خروجی صدا را انتخاب کرد.


مجوزها (Permissions)
اندروید ۱۱ توانایی تخصیص مجوز به برنامهها را براساس ترجیحات کاربر مهیا کرده است. اگر کاربر بخواهد میتواند تنها یکبار به یک سرویس مکانیاب مجوز دهد و هنگامی که از آن برنامه خارج شود، دسترسی برنامه به مکان کاربر قطع خواهد شد. در نسخه جدید اندروید، هر بار که کاربر برنامهای را باز میکند، پنجرهای برای انتخاب دسترسی برنامه باز خواهد شد: کاربر میتواند به برنامه مجوز ندهد، تنها در زمانی که با برنامه کار میکند به آن دسترسی دهد یا تنها یکبار این مجوز داده شود.


گوگل همچنین دسترسی پسزمینه را بازطراحی کرده است؛ به گونهای که هر برنامه که به این نوع دسترسی نیاز دارد، باید ابتدا برای دسترسی پیشزمینه اقدام کند. سپس، چنانچه کاربر اجازه دسترسی را به برنامه بدهد، درخواست دسترسی به مجوز در حالت پسزمینه از کاربر انجام میشود و در قسمت تنظیمات میتوان آن را تخصیص داد یا حذف کرد. ویژگی جالب دیگر، بازنشانی خودکار مجوزهاست. در اندروید ۱۱، مجوزهای برنامههایی که در ماههای گذشته در پیشزمینه کاربر اجرا نشدهاند، سلب خواهد شد.
فیلمبرداری از صفحهی نمایش (Screen Recording)
این ویژگی برای برخی از گوشیهای هوشمند با استفاده از رابطهای کاربری تجاری توسعه یافته اما جزو ویژگیهای نسخه خام اندروید نبود. کاربر میتواند از طریق دسترسی سریع به تنظیمات آن را فعال نموده و از پنجره بالا آمده گزینههای فیلمبرداری مانند نمایش لمس صفحات یا ورودی صدا (دستگاه، دستگاه و میکروفون یا بدون صدا) را انتخاب کند.


منوی کنترل دستگاه (Device Control)
در اندروید ۱۱، گوگل منوی کنترل دستگاه را کاملاً تغییر داده است. گوگل تلاش کرده تا تمرکز کاربر از خاموش و روشن کردن دستگاه به گزینههای کنترلی مربوط به خانههای هوشمند باشد. بسته به تنظیمات انجام شده، کاربر گجتهایی مانند ساعت هوشمند، روشناییها، دوربینهای مداربسته و ... را مشاهده و کنترل مینماید.


نتیجهگیری
ویژگیهایی که امسال برای اندروید ۱۱ ارائه شده، بسیار قابل توجه است. اندروید همیشه سیستم اعلانی عالی داشته است، اما ویژگیهایی مانند «Conversations» و «Bubbles» تأثیر مثبتی بر نحوه ارتباط با دیگران خواهند گذاشت. تمرکز گوگل بر حریم خصوصی نیز شایان توجه است. گوگل با ویژگیهایی مانند «یکبار مجوزها» و «بازنشانی خودکار مجوزها» نسبت به توسعهدهندگان سوءاستفادهگر سختگیری کرده است. به طور مثال در دسترسیهایی مانند دستیابی به مکان کاربر در پسزمینه گوشی، اجازه نمیدهد کاربران به طور تصادفی به مواردی که حریم آنها را به خطر میاندازد، مجوز دهند. بقیهی تغییرات، مانند بهبود کنترل رسانهها، فیلمبرداری از صفحهی نمایش، دسترسی بهتر به گجتهای خانگی هوشمند، پشتیبانی بهتر از ویژگیهای سختافزاری مدرن مانند 5G و refresh rate بالای نمایشگر، به کیفیت کلی سیستم عامل افزوده است.