سقوط بازار سهام در سال 1929

در 29 اکتبر 1929، سه شنبه سیاه در وال استریت اتفاق افتاد و این در حالی بود که سرمایه گذاران در یک روز حدود 16 میلیون سهم را در بورس اوراق بهادار نیویورک معامله کردند. میلیاردها دلار از بین رفت و هزاران سرمایه گذار را از بین برد. پس از سه شنبه سیاه، آمریکا و بقیه کشورهای صنعتی در حال حرکت به سمت رکود بزرگ (39-1929)، عمیق ترین و طولانی ترین رکود اقتصادی در تاریخ جهان صنعتی غربی تا آن زمان بودند.

Image for post
Image for post

چه عاملی باعث سقوط بازار سهام 1929 شد؟

در طول دهه 1920، بازار سهام ایالات متحده با رشد و گسترش سریعی روبرو شد و در آگوست 1929 پس از یک دوره حدس و گمان در دهه بیستم، به اوج خود رسید. در آن زمان تولید کاهش یافته بود و بیکاری افزایش یافته بود و سهام بیش از ارزش واقعی خود باقی مانده بود. از جمله دلایل دیگر سقوط بازار سهام در سال 1929 دستمزد پایین، تکثیر بدهی‌ها، بخش کشاورزی درگیر و بیش از حد وام‌های بانکی بزرگ بود که قابل تسویه نبودند.

آیا می دانید؟ بورس اوراق بهادار نیویورک در سال 1817 تاسیس شد، اگرچه ریشه آن به سال 1792 برمی گردد زمانی که گروهی از دلالان سهام و بازرگانان توافق نامه‌ای را در در وال استریت امضا کردند.

سه شنبه سیاه: 29 اکتبر 1929

قیمت سهام در سپتامبر و اوایل اکتبر 1929 شروع به کاهش کرد و در 18 اکتبر سقوط آغاز شد. وحشت آغاز شد و در 24 اکتبر، پنجشنبه سیاه رکورد 12،894،650 سهم معامله شد. شرکت‌های سرمایه گذاری و بانکداران برجسته سعی کردند با خرید بلوک‌های بزرگ سهام بازار را به ثبات برسانند و روز جمعه یک رالی متوسط ​​تولید کنند. روز دوشنبه طوفان دوباره آغاز شد و بازار سقوط آزاد کرد. بعد از دوشنبه سیاه سه شنبه سیاه (29 اکتبر 1929) دنبال شد که در آن قیمت سهام به طور کامل سقوط کرد و 16410،030 سهم در بورس اوراق بهادار نیویورک در یک روز معامله شد. میلیاردها دلار از بین رفت و هزاران سرمایه گذار را از بین برد و سهامداران ساعتها عقب ماندند زیرا ماشین آلات قادر به کنترل حجم عظیم معاملات نبودند.

اثرات سقوط بازار سهام در سال 1929: رکود بزرگ

پس از 29 اکتبر 1929 قیمت سهام راهی جز افزایش نداشت بنابراین طی هفته‌های بعد بهبود قابل توجهی حاصل شد. به طور کلی با سقوط ایالات متحده به سمت رکود بزرگ، قیمت‌ها همچنان نزول کردند و سهام تا سال 1932 حدود 20 درصد ارزش آنها در تابستان 1929 بود. سقوط بازار سهام در سال 1929 تنها دلیل این امر نبود. رکود بزرگ اما برای تسریع در فروپاشی اقتصاد جهانی که از علائم آن نیز بود عمل کرد. تا سال 1933 تقریبا نیمی از بانک‌های آمریکا ورشکست بودند و بیکاری به 15 میلیون نفر یا 30 درصد از نیروی کار نزدیک می شد.

Image for post
Image for post

آمریکایی‌های آفریقایی تبار به خصوص "آخرین استخدام شده‌ها اخراج شده و آسیب دیدند. زنان در دوران رکود بزرگ وضعیت کمی بهتر داشتند زیرا به طور سنتی مشاغل زنان آن دوران مانند آموزش و پرستاری نسبت به مشاغل وابسته به بازارهای نوسان ایمن بودند.

زندگی برای یک خانواده متوسط ​​در دوران رکود بزرگ دشوار بود. طوفان‌ها و خشکسالی شدید در دشت‌های جنوبی محصولات کشاورزی را خراب کرد و باعث شد این منطقه به "کاسه گرد و غبار" ملقب شود. ساکنان فراری به دنبال جستجوی کار به شهرهای بزرگ نقل مکان کردند.

آیا می‌دانید؟ رکود بزرگ به پایان بخشیدن به ممنوعیت‌ها کمک کرد. سیاستمداران معتقد بودند قانونی شدن مصرف الکل می‌تواند به ایجاد شغل و تحریک اقتصاد کمک کند.

اقدامات تسکین و اصلاحات در "معامله جدید" که توسط دولت رئیس جمهور فرانکلین دی روزولت (1882-1945) تصویب شد ، به کاهش بدترین اثرات رکود بزرگ کمک کرد. با این حال اقتصاد ایالات متحده کاملاً تغییر نکرد تا اینکه پس از سال 1939، زمانی که جنگ جهانی دوم (45- 1939) صنعت آمریکا را دوباره زنده کرد.

این موضوع خیلی شبیه به سقوط بورس ایران در سال 99 هست!