اتوماسیون صنعتی - چیست، تعریف و مفهوم
 

اتوماسیون صنعتی - چیست، تعریف و مفهوم
فهرست مطالب

نمایندگی اینورتر هایتک در تهران
تاریخچه اتوماسیون صنعتی
مزایا و معایب اتوماسیون
اتوماسیون در قرن بیست و یکم
اتوماسیون صنعتی استفاده از فناوری برای انجام وظایفی است که پیش از این تکراری، خودکار و با کمترین مداخله انسانی در نظر گرفته می شدند.

اتوماسیون صنعتی پدیده‌ای است که در آن ماشین‌ها، رایانه‌ها و فناوری برای مقاصد صنعتی استفاده می‌شوند. از طریق اتوماسیون، فرآیندهایی که به صورت دستی پیشینی بودند، خودکار می شوند و استقلال زیادی به فرآیندهای صنعتی می دهند. برای برخی از متفکران، اتوماسیون نه تنها خاستگاه انقلاب صنعتی سوم بود، بلکه یک مؤلفه اساسی در توسعه به اصطلاح انقلاب صنعتی چهارم بود که در آن اتوماسیون مجهز به هوش مصنوعی و اتصال کامل برای استقلال کامل در فرآیند صنعتی است.


اتوماسیون صنعتی بخشی از انقلاب صنعتی سوم است که بسیاری از فرآیندها را مکانیزه می کند و صنعت جدیدی را ایجاد می کند که بسیاری از نویسندگان آن را "صنعت 4.0" می نامند.

تاریخچه اتوماسیون صنعتی
اتوماسیون، اگرچه به معنای معمول نیست، اما در طول تاریخ وجود داشته است. در زمان یونان یا روم، شهروندان تلاش می کردند تا اتوماسیون را در جامعه بگنجانند، با اشیاء مکانیکی که تلاش می کردند حرکات خاصی از موجودات زنده را تقلید کنند. مصری‌ها در مورد اصول اتوماسیون نیز تجربه داشتند، زیرا مانند یونانی‌ها از روش‌های مکانیکی برای جان بخشیدن به مجسمه‌هایی استفاده می‌کردند که تلاش می‌کردند شبیه خدایانشان را نشان دهند.

با این حال، زمانی که اتوماسیون واقعاً رونق گرفت در سال 1775 بود که موتور بخار به بازار آمد. جیمز وات، مخترع موتور بخار، توانست چندین فرآیند را که منجر به عملکرد این ابزار شد، خودکار کند. به طور خاص، ماشین اثر دوگانه که در سال 1784 ظاهر شد، دارای دو فرآیند خودکار در ساخت خود بود، زیرا هم توزیع کننده بخار و هم تنظیم کننده توپ کاملاً خودکار بودند.


از پیدایش ماشین بخار تا قرن هجدهم. انقلاب صنعتی دوم و کل فرآیندی که اقتصاد با صنعتی شدن خود طی کرد، منجر به تولد اتوماسیون صنعتی شد. تقسیم کار به اتوماسیون از طریق مکانیزه شدن بعدی صنعت منجر شد. با ساده‌سازی وظایف از طریق تقسیم کار و مکانیزه ساختن، صنعت شروع به توسعه ماشین‌هایی کرد که سعی در بازتولید وظایف خاص کارگران داشتند. وظایفی که به صورت پیشینی، هنگام تقسیم ساده تر و آسان تر ایجاد می شدند.


از توسعه ماشین‌های انتقال تا سیستم‌های تولید زنجیره‌ای که در صنعت خودروسازی در دهه 1920 پدیدار شدند، این تغییر قطعی و کاملاً مخرب را ایجاد کردند که نه تنها باعث افزایش چشمگیر بهره‌وری در این بخش شد، بلکه روش کار را برای همیشه تغییر داد، به ویژه در صنعت.

مزایا و معایب اتوماسیون
اتوماسیون نیز مانند هر چیزی مزایا و معایب خود را دارد. با ظهور ماشین‌های خودکار، صنعت انقلابی را تجربه کرد که جرقه روش‌شناسی جدیدی را برانگیخت.

Image for post
Image for post

برخی از مزایای اتوماسیون که می توانیم برجسته کنیم عبارتند از:

 

بهره وری بیشتر.
اقدامات پس انداز
فعالیت بدنی کمتر.
کیفیت زندگی بهتر.
بهبود سلامت کارگران.
بهبود شرایط کار
مزیت رقابتی بیشتر
در برخی موارد کاهش خطرات شغلی.
از سوی دیگر، اتوماسیون معایب خود را نیز دارد. در میان آنها موارد زیر برجسته می شود:

تخریب مشاغل
کاهش احتمالی مالیات بر درآمد شخصی.
وابستگی تکنولوژیکی
منسوخ شدن تکنولوژیک
افزایش هزینه های سرمایه گذاری.
افزایش هزینه های نگهداری.
وابستگی به پرسنل واجد شرایط بهتر
اتوماسیون در قرن بیست و یکم
یافتن صنعتی که اتوماسیون را در فرآیندهای تولید خود پیاده نکرده باشد بسیار دشوار است. علاوه بر این، در طول سال ها حضور بیشتر و بیشتری در کارخانه ها پیدا می کند. نویسندگان و سازمان‌های مختلف شرط می‌بندند که بازار کار آینده به سمت یک صنعت کاملاً خودکار پیش خواهد رفت. صنعتی که در آن مشاغل تولیدی به مشاغل ماهرتر تبدیل می شوند و روبات ها یا ماشین های خودکار را برای کارهای تکراری و با ارزش افزوده کمتر پشت سر می گذارند.

از سوی دیگر، بسیاری از اقتصاددانان به طور انتقادی اتوماسیون را از زوایای مختلف زیر سوال می برند. از نظر اشتغال، آ