بوستر پمپ چیست؟ چگونه فشار آب را ارتقاء می دهد؟

 

Image for post
Image for post

یک پمپ تقویت کننده فشار و جریان آب یا بوستر پمپ (water booster pump)، فشار آب را به سطح مطلوبی می رساند. بوستر پمپ آبرسانی، فشار آب را برای انتقال از مخزن ذخیره (معمولا سیستم های تامین آب شهری) به کل سیستم خانگی، تاسیسات صنعتی و یا آتش نشانی، فراهم می کند. در نتیجه بوستر کمک کاهش فشار آب را از مخزن تا محل استفاده، جبران می کند. کاهش فشار آب معمولا می تواند نتیجه موارد زیر باشد:

جاذبه

این علت می تواند فشار آب را در یک سطح افقی نیز کاهش دهد. حال اگر مسیر انتقال آب به صورت عمودی به سمت بالا، جهت آبرسانی ساختمان های چند طبقه باشد، قطعا یکی از عوامل اصلی و طبیعی کاهش فشار، جاذبه زمین است.

فاصله از منبع آب

فاصله از منبع آب و اندازه لوله های آب بر فشار آب تاثیر می گذارد. اگر خانه یا محل کار شما در انتهای خط تامین آب قرار دارد، احتمالا باید خرید یک بوستر پمپ مناسب را در اولویت کار هایتان قرار دهید.

فشار آب شهری پایین

خانه شما ممکن است زیر خط آبرسانی قرار داشته باشد، اما همچنان فشار آب پایینی داشته باشید. گاهی اوقات جریان آب با فشار ضعیف، ناشی از فشار آب پایین شهر شما است.

سیستم های اضافی

سیستم هایی مانند سیستم تصفیه آب، و سایر وسایلی که قبل از رسیدن آب شیرین به شما، در مسیر انتقال آب نصب شده اند، می توانند فشار آب را کاهش دهند. اینجا است که نصب یک بوستر پمپ، حلال مشکلات فشار آب ضعیف می باشد.

مشکلات لوله کش

اگر فشار کم آب نتیجه جاذبه، فاصله یا سیستم های اضافی باشد، بوستر پمپ، مشکل را برطرف می کند. در موارد دیگر ، ممکن است مشکلات لوله کشی، علت اصلی کاهش فشار آب باشد. قبل از خرید بوستر پمپ، لوله کشی خود را بررسی کنید و از عدم مسدود بودن یا آسیب دیدن آنها مطمئن شوید.

 

انواع بوستر پمپ به لحاظ کاربرد

Image for post
Image for post

در کاربردهای صنعتی، از بوستر پمپ در خطوط لوله و برخی سیستم‌های فرآیندی استفاده می‌شود، اما این تنها کاربرد این وسیله نیست و می‌توان از آن در خانه‌های مسکونی و صنایع سنگین استفاده نمود. به همین دلیل است که تنوع انواع بوستر پمپ به لحاظ کاربرد بسیار بالا است و برای هر شرایطی، یک نوع خاص مناسب‌تر است.

 

دسته بندی انواع بوستر پمپ های خانگی و آتش نشانی
 

Image for post
Image for post

 

بوستر پمپ دور ثابت برای بیشتر نیاز ها از جمله تجهیزات آبرسانی خانگی مناسب نیست، چرا که با روشن کردن آن میزان ثابتی آب را در هر لحظه پمپاژ می کند که ممکن است باعث تخریب لوله ها شود. آما بوستر دور ثابت، به عنوان پمپ آتش نشانی، بسیار کاربردی است. اما بوستر پمپ دور متغیر، به صورت هوشمند با توجه به میزان مصرف ساکنین و ساختمان مورد نظر، به صورت متغیر میزان مورد نیاز آب را پمپاژ می کند.

 

بوستر پمپ دور متغیر

از بهترین بوستر پمپ های دور متغیر، بوستر پمپ گریز از مرکز عمودی و افقی می باشد. دلیل استفاده از این نوع پمپ در ساختمان ها و خانه ها، حفظ فشار آب در سیستم آبرسانی، هنگام استفاده متغیر ساکنین از سیستم تامین آب می باشد. یعنی هر چه بیشتر آب استفاده شود، فشار آب داخل لوله ها کاهش، و بوستر پمپ یکی پس از دیگری و یا به نوبت، پمپ های خود را فعال می کند، تا فشار به حالت استاندارد بازگردد..

مناسب آبرسانی موارد زیر می باشد:

  • سیستم‌های آب خانگی،
  • مراکز اداری، تجاری و صنعتی،
  • و جک پمپ.

 

 

بوستر پمپ دور ثابت

از جمله پمپ های دور ثابت، اسپلیت کیس و شناور می باشند. وقتی یک بوستر پمپ دور ثابت شروع به کار می کند، به یک میزان ثابت آب را پمپاژ می کند. این قابلیت باعث استفاده این نوع از بوستر پمپ ها در سیستم های اطفاء حریق، پمپ های آتش نشانی و پمپ های کشاورزی شده است. 

مناسب برای آبرسانی در سیستم های زیر می باشد:

  • اطفاء حریق و آتش نشانی،
  • کشاورزی و آبیاری،
  • پمپ‌های زیر آب (شناور)،
  • امکانات تصفیه آب،
  • و سیستم‌های فیلتراسیون استخر شنا.

البته دقت داشته باشید، در درموارد فوق، الزامی به استفاده از بوستر پمپ دور ثابت نیست، و می توانند از بوستر پمپ دور متغیر استفاده کنید. جهت مشاوره در رابطه با نیاز و هدف شما از نصب بوستر پمپ و بهترین بوستر پمپ آبرسانی برای نیاز شما، با ما تماس بگیرید.

 

دسته بندی بوستر پمپ بر اساس تعداد پمپ

Image for post
Image for post

 

  • تک پمپ

1. دور ثابت

2. دور متغیر

  • چند پمپ

1. دور ثابت (با پمپ پیشرو (جوکی پمپ) و یا بدون آن)

2. دور متغیر

3. دور ثابت و متغیر

 

بوستر پمپ‌های گریز از مرکز عمودی و افقی (خانگی و صنعتی)

Image for post
Image for post

از بین تمام تجهیزات استفاده‌شده برای انتقال آب، بوستر پمپ گریز از مرکز محبوب‌ترین است. آن‌ها نه‌تنها بسیار کارآمد بلکه بادوام و باقدرت هستند. برای این پمپ‌ها، شما دو گزینه اصلی دارید، عمودی یا افقی. در بررسی دو گزینه پمپ‌های گریز از مرکز چندمرحله‌ای، تفاوت اصلی مربوط به موقعیت و شکل شافت است. از این نوع پمپ ها بیشتر به عنوان بوستر پمپ های خانگی و صنعتی استفاده می شود.

افقی: به‌طورمعمول در بوستر پمپ‌ گریز از مرکز افقی، شافت به‌صورت افقی کار می‌کند. بااین‌حال، مواردی وجود دارد که آن را در بین قرار می‌گیرند یا از بلبرینگ آویزان می‌شوند.

عمودی: برخلاف بوستر پمپ‌ افقی، پمپ‌های گریز از مرکز عمودی دارای یک شافت هستند که به‌صورت عمودی کار می‌کند. این بدان معناست که تجهیزات دارای طراحی حالت شعاعی تقسیم یا برآمدگی هستند.

 

بوستر پمپ سانتریفیوژ اسپلیت کیس (سیستم اطفاء حریق و پمپ آتش نشانی)

Image for post
Image for post

در لیست انواع بوستر پمپ به لحاظ کاربرد پمپ اسپلیت یک نوع خاص از پمپ‌های سانتریفیوژ است. این بوستر پمپ به دو محفظه مجزا تقسیم می‌شود، که متفاوت از پمپ‌های مکش داخلی یا انتهایی است که با نازل مکش، نازل تخلیه و پوشش در یک محفظه جمع می‌شوند. از این نوع پمپ ها در سیستم اطفاء حریق و همچنین بوستر پمپ های آتش نشانی بیشتر استفاده می شود.

پمپ‌های گریز از مرکز تقسیم افقی با نازل‌های مکش و تخلیه در نیمه پایینی پوشش، کنار هم طراحی‌شده‌اند، درحالی‌ که شافت پروانه بین دو یاتاقان قرار دارد، یکی در هر طرف. این طراحی ناهموار اما ساده به‌ویژه برای کاربردهای با جریان بالاتر مناسب است زیرا باعث کاهش بازه‌ای رانش شده و امکان کار در محدوده وسیعی از ظرفیت را فراهم می‌کند. با کاربرد مناسب، پمپ‌های HSC (اسپلیت کیس) حداقل مصرف برق، هزینه نگهداری کم و عمر مفید بیشتر را ارائه می‌دهند البته قیمت بوستر پمپ اسپلیت کیس در ابتدا ممکن است بیشتر از پمپ‌های عمودی و افقی باشد.

 

بوستر پمپ‌های شناور (بوستر پمپ های کشاورزی)

Image for post
Image for post

پمپ شناور (یا پمپ فرعی، پمپ شناور برقی (ESP) دستگاهی است که دارای یک موتور مهر و موم‌ شده نزدیک به بدنه پمپ است. کل مجموعه در مایعی که باید پمپ شود غوطه‌ور‌ است. مزیت اصلی این نوع پمپ این است که از ایجاد حفره پمپ جلوگیری می‌کند (مشکلی که با اختلاف  زیاد پمپ و سطح مایع همراه است). پمپ‌های زیر آب به‌جای پمپ‌های جت، مایع را به سطح فشار می‌آورند، که خلأ ایجاد می‌کنند و به فشار جو متکی هستند. شناورها از مایع تحت‌فشار سطح استفاده می‌کنند تا موتور هیدرولیکی را به‌جای موتور الکتریکی هدایت کنند و در کارهایی که روغن سنگین با آب گرم به‌عنوان سیال دستگاه است، مناسب هستند. از این نوع پمپ ها بیشتر به عنوان بوستر پمپ کشاورزی استفاده می شود.

البته بوستر پمپ ها را بر اساس نوع تامین فشار آب به صورت ثابت و متغیر بر دو نوع تقسیم بندی می کنند: بوستر پمپ دور ثابت و بوستر پمپ دور متغیر. این که بگوییم یگی بر دیگری اولویت دارد، کاملا اشتباه است، چرا که هر یک در جایگاه خود بهترین کاربرد را دارد. به عنوان مثال در ساختمان های مسکونی، چونکه مصرف آب کم و زیاد می شود و مقدار ثابتی نداشته و طبق نیاز به آب ساکنین ساختمان تغییر می کند، باید بوستر پمپ متغییر نصب کرد. اما در مواردی که به فشار آب ثابت نیاز داریم مانند بوستر پمپ های آتش نشانی، باید از بوستر پمپ دور ثابت استفاده نماییم تا بهترین نتیجه را بگیریم. برای کسب اطلاعات کامل در رابطه با بوستر پمپ های دور متغیر و دور ثابت، به مقاله زیر مراجعه نمایید:

همان‌گونه که می‌بینید تنوع بالایی در انواع بوستر پمپ وجود دارد و شما حتی می‌توانید یک بوستر پمپ کاملاً  سفارشی برای شرایط خودتان سفارش دهید. بوستر پمپ دور متغیر مناسب شرایطی است که میزان فشار آبی که باید پمپاژ کند، متغیر باشد، مانند بوستر پمپ آبرسانی در ساختمان ها که میزان مصرف آب در دوره های زمانی متفاوت متغیر است. اما بوستر پمپ دور ثابت میزان مشخص و ثابتی آب را پمپاژ می کند و مناسب شرایطی است که باید میزان مشخصی آب را بدون کم شدن فشار، تامین کند، مانند بوستر پمپ آتش نشانی در اتومبیل های آتش نشانی.

نحوه قرار گیری پمپ ها در بوستر پمپ آتش نشانی

مطابق با استاندارد NFPA هر پمپ باید قادر به تامین تمام دبی باشد (یک پمپ تامین دبی و دیگری به عنوان رزرو) و تنها وقتی که دبی از GPM 5000 بیشتر باشد با تایدیه مقام قانونی، می توان سه پمپ اصلی به کار برد. مطابق با استاندارد اروپایی (EN 12845) بوستر پمپ آتش نشانی هرگز دارای بیشتر از سه پمپ اصلی نباید باشد.

 

تابلو برق بوستر پمپ

Image for post
Image for post

جهت تامین نیروی الکتروموتور و یا الکتروپمپ های سیستم بوستر پمپ، باید از تجهیزات تابلو برق استفاده نمایید. پنل برد و مدار فرمان آن می تواند سیستم فعالیت تجهیزات بوستر پمپ را کنترل و نحوه عملکرد پمپ ها را بهبود بخشد. تنوع ساخت تابلو برق ها بسیار زیاد است و برای هر سیستم آبرسانی باید به صورت تخصصی مونتاژ شود. در ادامه شما با سیستم پنل برد بوستر پمپ، وظایف آن و هر آنچه برای استفاده باید بدانید، آشنا خواهیم کرد.

 

انواع تابلو برق بوستر پمپ

با انواع تابلو برق مناسب برای بوستر پمپ خانگی شروع می کنیم:

  • تابلو‌ برق دور متغیر
  • تابلو‌ برق اصلی موتورخانه
  • تابلو‌ برق پمپ‌ فاضلابی
  • تابلوپمپ‌های سیستم‌های HVAC با اینورتر

تابلو برق مناسب برای بوستر پمپ آتش نشانی:

  • تابلو‌ برق دور ثابت
  • تابلو‌ برق اتوماتیک موتور دیزل و پمپ

 

ویژگی تابلو های بوستر پمپ

نمی توان گفت تابلو برق بوستر پمپ با تابلو برق هایی که برای فعالیت انواع پمپ ها و دیگر فعالیت های صنعتی ساخته می شود، کاملا متفاوت است. اما برخی مشخصات فنی و ویژگی های انواع پنل برد ها برای مصارف مختلف، متفاوت است. به همین دلیل چند مورد از ویژگی های اختصاصی تابلو برق های بوستر پمپ را در ادامه با هم خواهیم دید. از این ویژگی ها می توانید به عنوان یک راهنمای خرید برای انتخاب بهترین تابلو برق برای بوستر پمپ استفاده کنید.

  • قاب محفظه این تابلو ها، معمولا از ورق سياه (رنگ الكترواستاتيك کوره ایی) به ضخامت 1 میلیمتر ساخته می شود.
  • حداقل درجه حفاظتی محفظه برای این تابلو ها، ip 54 می باشد.
  • سعی کنید قطعات تابلو برق را از یک برند و مارک انتخاب کنید.
  • تمام سيم های این نوع پنل برد ها بايد مجهز به سر سيم و همچنین اعداد و حروف راهنما باشند.
  • عملكرد هر یک از پمپ های بوستر پمپ در این تابلو ها، باید از طریق سیگنال چراغ LED اختصاصی قابل مشاهده باشد.
  • در این تابلو ها اغلب امكان دسترسی دستی به عملکرد هر يك از پمپ ها و كار اتوماتيك بوستر پمپ، و مدار فرمان ایجاد شده است.

منبع مقاله