آنچه که باید در مورد تله های روابط عاطفی بدانید
تله های زندگی باورهایی هستند که در کودکی به ما القا می شوند و بزرگسالی را تحت تاثیر قرار می دهند. بنابراین محیطی که کودک در آن رشد می کند تاثیر زیادی در شخصیت بزرگسال او خواهد داشت. در این مقاله ماورایی به بیان مفهوم این دام ها و تاثیرات آن بر بزرگسالی می پردازیم. سپس مدل هایی را که ممکن است تجربه کرده باشید بررسی می کنیم.
1. آیا تا به حال در مورد مشکلات زندگی چیزی شنیده اید؟
به مثال های زیر توجه کنید:
• معمولاً جذب افرادی می شوم که عاشق نیستند. این افراد مثل یک یخچال هستند که انگار اصلاً ابراز عشق را یاد نگرفته اند.
• در زندگی ام همیشه خواسته های دیگران را بر خواسته های خودم ترجیح داده ام. انگار او نسبت به من اولویت دارد.
• همیشه احساس بی ارزشی و تنهایی می کنم. نسبت به دیگران احساس حقارت می کنم. هر بار که به مهمانی یا جایی می روم، احساس می کنم تنها کسی هستم که چیزی برای ارائه ندارم. فکر می کنم دیگران موفق تر و بهتر از من هستند.
من همیشه منتظر اتفاق بدی هستم. حتی یک سرماخوردگی ساده هم مرا می ترساند که انگار یک بیماری لاعلاج دارم.
یک الگوی تکراری در تمام روابط عاشقانه من ظاهر می شود، یعنی آنها همیشه اول با دوست پسرم رابطه دارند و همه چیز خوب است، اما بعد از مدتی ناپدید می شوند و من تنها می گذرم.
• از هر نظر زندگی خوبی دارم. همسرم عاشق است من هم شغل و بچه خوبی دارم. با این حال، حالم خوب نیست. با وجود همه این دستاوردها به نظر می رسد هنوز کم کاری وجود دارد.
اینها الگوهایی هستند که مدام در زندگی مردم تکرار می شوند. به این الگوهای تکراری تله یا الگوهای زندگی می گویند.
برای ورود به دوره غیر حضوری تله های رابطه عاطفی کلیک کنید
۲- تله زندگی چیست و چرا نمی توانیم تله ها را رها کنیم؟
اصلا تله یعنی چه؟
دام ها یا الگوهای زندگی اساس باورهای بشری هستند. در واقع تله های زندگی پاسخی به موقعیت های مختلفی است که کودک تجربه می کند. کودک آنها را به عنوان تکه هایی از یک خانه اسباب بازی کنار هم قرار می دهد و یک مدل ذهنی از جهان تعریف می کند.
برای اولین بار روانشناسی به نام پیاژه این واژه را در روانشناسی معرفی کرد و با نظریه «رشد مرحله ای» به بررسی تأثیر الگوها یا دام ها بر مراحل رشد شناختی کودک پرداخت. یکی از بخش های اصلی نظریه پیاژه طرحواره است.
تعریف تله ها از دیدگاه روانشناسی
در واقع تله یا طرحواره (Schema) مجموعه ای از الگوهای فکری یا رفتاری است که شناخت فرد را از دنیای اطرافش مشخص می کند. مشکلات زندگی می تواند بر دانش فرد از دنیای اطراف تأثیر بگذارد.
تجربیات تلخ دوران کودکی باعث تولد باورهای غلط ما شد. مثلا این باور که دنیا واقعا سیاه و شیطانی است و همه می خواهند به ما خیانت کنند.
علت مشکلات زندگی ما چیست؟
وقتی بزرگ می شویم، ناخودآگاه سعی می کنیم همان حس آشنای دوران کودکی را دوباره خلق کنیم. ممکن است در نگاه اول گیج کننده باشد! چرا یک مرد می خواهد به وضعیت بدی که در کودکی تجربه کرده است برگردد؟
اما یک پاسخ منطقی وجود دارد. واقعیت این است که ما انسان ها از ناشناخته ها وحشت داریم. ما همیشه یک موقعیت بد آشنا را به یک موقعیت ناشناخته خوب ترجیح می دهیم. در واقع، ما احساس می کنیم که کنترل بیشتری بر زندگی خود داریم.
این باورهای عمیق که ما را در چرخه باطل و تکراری رفتارهای ناسالم گرفتار می کنند، تله های زندگی نامیده می شوند.
باورهایی که از آنها صحبت می کنیم در سنین پایین به خصوص قبل از هفت سالگی شکل می گیرند. بیشتر ما در کودکی آسیب های روحی، جسمی یا جنسی را تجربه کرده ایم. چه با طرد، غفلت یا سوء استفاده و انتقاد آزاردهنده. چه حمایت های افراطی باعث وابستگی ما به خانواده شده است!
برای ورود به دوره غیرحضوری تله های روابط عاطفی، کلیک کنید.