چگونه با کمبود ایده برای نوشتن کنار بیاییم؟
حتماً تعجب کردید که چگونه برخی از نویسندگان یا وبلاگنویسان هرگز از ایدههای نویسندگی تهی نمیشوند. به نظر شما چگونه آنها این همه ایده و موضوع را برای نوشتن پیدا میکنند؟ چگونه برخی از آنها هر هفته 8 تا 10 پست برای وبلاگ مینویسند و شما به سختی میتوانید یک مقاله منتشر کنید؟
حقیقت این است که چنین اتفاقی برای اغلب نویسندگان و بسیاری از فریلنسران اتفاق میافتد؛ اما، موانع به اینجا ختم نمیشود. در واقع، حتی اگر به یک ایده برای نوشتن برسید، درگیری ذهنی شما بر سر اینکه نتیجه آن یک شاهکار خواهد بود یا یک متن بیسروته، در نهایت شما را از پای در میآورد.
از نظر نویسندگان، تمام شدن ایدههای نوشتن، دشمنی است که مانند یک بیماری مزمن، آنها را تنها نمیگذارد؛ علاوه بر این، تعلل در نویسندگی در کمین آنها نشسته است و اگر مشاهده کنند که رقیبانشان در زمینههای مشابه، در حال رشد و شکوفایی هستند، تبدیل به ماتمی بیپایان میگردد!


در این پست، ما چند روش آسان و درخشان، پیرامون چگونگی غلبه بر کمبودِ ایده برای نوشتن را، با شما به اشتراک میگذاریم که میتوانید با استفاده از آنها ایدههای زیادی برای نوشتن بیابید.
1 - سوخت رسانی به خودتان را ادامه دهید!
نویسندگان برای پیشگیری از راکد شدن مهارتهای مطالعاتی خود، باید دانشاندوزی را برای همیشه ادامه دهند. بنابراین، شما باید از طریق مصرف مداوم منابعی همچون کتاب، پادکست، فیلم، مطالب آنلاین، ویدیو، مجله، روزنامه، محیط اطراف یا هر چیز دیگری، سوخت نویسندگی خود را تأمین کنید. فراموش نکنید که هر نویسنده در وهله اول، یک خواننده است، بنابراین تا آنجا که میتوانید، بخوانید:
- از قفسه کتاب خود کتابی بردارید و خواندن را شروع کنید. اگر کتابهای زیادی در خانه شما نیست، به دوست خود، به کتابخانه یا هر جایی که میتوانید از آنجا کتاب یا دیگر انواع نشریات را امانت بگیرید، مراجعه کنید.
- هنگام مطالعه متون، صفحات مهم را علامتگذاری کنید، از نکات مهم یادداشتبرداری کنید، صفحات دستنویس خود را در لابلای صفحات آن جای دهید و اگر احساس میکنید باید دوباره به صفحهای رجوع کنید، عبارتهای مهم آن صفحه را با قلم رنگی برای خود برجسته کنید.
- خود را به یک ژانر خاص محدود نکنید؛ حتی اگر در هر ژانر، کتابهای زیادی وجود دارد. چنین محدودسازی، ممکن است باعث شود تا شما احساس کنید که همه چیز، پیرامون یک موضوع، مثل هم است و حوصله خود را، برای کندوکاو بیشتر، از دست بدهید.
- خودتان را با هر ژانری از مطالب آشنا کنید. به زودی خواهید فهمید که، در گوشه و کنار هر ژانری، ایدههای زیادی برای پرداختن به آنها وجود دارد.
- نقلقولها، حکایات و تاریخچههای مهم را در یک دفتر یادداشت یا دفترچه وارد کنید.
هر زمانی که احساس کردید دچار کمبودِ ایده برای نوشتن شدهاید، به نکاتی که هنگام مطالعه برجسته نمودید، مراجعه کرده و مقالات خود را زیباتر و جذاب کنید.
2. میز تحریرتان، هر روز به شما احتیاج دارد!
بسیار دیده شده که نویسندگانی که به علت خستگی ذهنی، از نوشتن فاصله گرفتهاند، پس از آنکه، برای از سرگیری کار، به پشت میز تحریر خود برگشتند، دچار احساس پوچی و بیفکری عجیب و غریبی شدهاند و هیچ چیز جالبی برای ادامه نوشتن، به ذهنشان خطور نمیکند! استراحت در برخی از فعالیتهایی که دارای پیوستگی طولانیمدت هستند، خوب است؛ زیرا به شما در کاهش خستگی ذهنی کمک شایانی میکند، اما، باید محدودیتهایی نیز داشته باشد. محدودیتهایی از قبیل:
- شما تا کی قرار است استراحت داشته باشید؟
- شما در دورهی استراحت خود، چه کارهایی انجام خواهید داد؟
حتی اگر قرار است که به مدت یک هفته استراحت کنید، سعی کنید خلاصهای از احساس خود را مشاهده و یادداشت کنید و از خود بپرسید که آیا من تغییری در رفتار یا تفکر خود احساس میکنم و آیا این مدت زمان و شیوهی استراحت به من و حرفهام کمک میکند؟
دور ماندن طولانی مدت از نوشتن، میتواند سرعت عملکرد شما را کاهش دهد؛ که به خودی خود، میتواند از بدون ایده بودن برای شما، دلهرهآورتر و زیانبارتر باشد. به یاد داشته باشید که هدف از استراحت، غلبه بر خستگی ذهنیِ ناشی از انسدادِ خلاقیت نویسندگی و نه جدا شدن کامل شما از حرفه نویسندگی و جو پیرامون آن است.
3. فعالیتهای بدون نیاز به فکر را، به برنامه روزانه خود اضافه کنید.
به عنوان یک فریلنسر، گاهی احساس میکنید از حرفهی مورد علاقهی خود متنفر هستید و میخواهید از آن فرار کنید. جالب است بدانید که همه نویسندگان و تولیدکنندگان محتوا، چنین چیزی را احساس میکنند و این طبیعی است. ممکن است از این که هر روز 8 تا 10 ساعت روی یک صندلی بمانید و یکسره محتوا تهیه کنید، متنفر شوید و حتی، بر سر این که آیا این همان چیزی است که قبلاً میخواستید به آن برسید، با خود بحث کنید.
برای مقابله با چنین احساسی، باید مدتی مشغول هر فعالیتی شوید که به فکر کردن نیاز ندارد. این فعالیت میتواند از میان مواردی مانند آهسته دویدن، بازی با کودکان، آشپزی، تمیز کردن اتاق، نوشیدن چای یا قهوه، تماشا کردن یک مستند یا بیوگرافی و یا شاید، فیلمی داستانی یا ترسناک و یا هر چیز دیگری باشد. خوب است که در معرض تجربیات جدید قرار بگیرید و هر کاری را که در مغز شما غوغا برپا نمیکند، انجام دهید.
4- از شبکههای اجتماعی برای ایده گرفتن استفاده کنید.
بسیاری از شما هیچ وقت فرصتی را برای دنبال کردن چهرههای مشهور و مورد علاقه خود در شبکههای اجتماعی، از دست نمیدهید؛ اما، آیا به این که نویسندگان یا شخصی مانند خود شما را که میتوانید به راحتی از طریق شبکه های اجتماعی به آنان دسترسی پیدا کرده و دنبال کنید، اهمیت میدهید؟ مطمئناً بسیاری از شما به این مطلب اهمیت چندانی نمیدهید و این همان جایی است که از پیشروها عقب میمانید.
مطمئناً ما انسانها، امروزه با داشتن این همه دسترسی و بدون انجام هیچ تلاشی برای به دست آوردن آن، موجوداتی خوشبخت هستیم. بنابراین، چرا شما با افرادی مانند خودتان ارتباط برقرار نمیکنید و آگاهی خود را از هم صنفیهای خود، گسترش نمیدهید؟ به حسابهای خود در شبکههای اجتماعی بروید و به دنبال نویسندگان و موضوعات مورد علاقه خود باشید و تحرکات آنها را پیگیری کنید. روند فعالیت این نویسندگان را تجزیه و تحلیل کنید و دریابید که چگونه کارها را به طرز حیرتانگیزی انجام میدهند که باعث میشود بیشتر و بیشتر در مهارت خود کامل شوند. هر روز، از آنها چیزی یاد گرفته و برای انجام مداوم کارهایتان از آنان الهام بگیرید. پیروی از افراد همفکر، توانایی شما برای تفکر مانند آنها را افزایش میدهد؛ که به نوبه خود، میتواند سیلی از ایدههای تازه را به سوی شما روان کند.
5- در انجمنها و تالارهای گفتگو به شکار ایده بروید!
اگر ایدهها هنوز هم به ذهن شما راه نمییابند، پس تفنگ (قلم) خود را بردارید، روی اسب (رایانه) خود بپرید و به شکار بروید. برای جستجوی شکار، نیاز دارید تا به خواستهها و نیازهای افراد،ريال که از طریق انجمنهای پرسش و پاسخ، گروههای تولید محتوا در پیامرسانها یا حتی سایتهای ارایه پروژههای فریلنسری مطرح میشوند، دسترسی بیابید:
1 - اگر قبلاً این کار را نکردهاید، یک حساب در این انجمنها ایجاد کنید؛
2 - گروهی را که موضوع آن با حوزه فعالیت شما مرتبط است یا علاقمند به آن هستید، دنبال کنید. خواهید دید که سوالات زیادی در رابطه با آن موضوع در این مجموعهها پیدا خواهید کرد.
3 - شما در این انجمنها، سؤالاتی را پیدا خواهید کرد که از سوی عدهای مطرح میشود و بسیاری از افراد، پست مربوط به آن را دنبال کرده یا در نظرات آن، نیازهای مرتبطی را، حول همین موضوع، برای شما آشکار میکنند. بهتر است در این موارد، سؤالاتی را که فکر میکنید میتوانید برای آنها پاسخی ارائه دهید، یادداشت کنید.
از روشی که در بالا گفته شد، میتوانید ایدههای نوشتاری زیادی برای انتشار مقاله و پست وبلاگی به دست آورید و البته شایان ذکر است که، این روش میتواند، برای مقاله و پست شما، ترافیکی رایگان ایجاد کند.
6. یک دفترچه جادویی به همراه داشته باشید!
گاهی پیش میآید که نویسندگان و تولیدکنندگان محتوا، به یکباره مورد هجوم بسیاری از ایدهها قرار میگیرند و برعکس، گاهی نیز احساس سردرگمی، بدون سرنخ بودن و پوچی کامل میکنند. طبق یک مطالعه دانشگاهی، انسانها هر روز، حدود 6000 فکر در سر خود دارند که در آن حتماً ایدهی پرفایدهای وجود خواهد داشت!
داشتن یک دفترچه یادداشت، تنها برای ایدههای شما، میتواند تأثیری جادویی داشته باشد. قطعاً ایده خوبی است که وقتی ایدهها به سوی شما پر میکشند، آمادگی آن را داشته باشید تا از فرصت پیش آمده، حداکثر بهره را ببرید. این دفترچه جادویی را همه جا به همراه داشته باشید و هر زمان، ایدهای به ذهن شما خطور کرد، به سرعت آن را یادداشت کنید.
بهتر است در اولین فرصت، اندیشه خود را کمی بیشتر در مورد موضوعی که به ذهنتان خطور کرده، گسترش دهید و حداقل، پنج عنوان مختلف از روی آن استخراج و ایجاد کنید که بعداً میتوانید از آنها برای ارسال مقاله و پست وبلاگ استفاده کنید. هر بار که پشت میز تحریر خود مینشینید، آن دفترچه را روبروی خود قرار داده و با ترتیبی که مناسب میدانید، شروع به تولید محتوا کنید.
7. مقالههای منتشر شده خود را بازخوانی کنید.
نویسندگان، به منظور جستجوی ایدههای درخشان برای نوشتن، تکنیکهای مختلفی را امتحان می@کنند؛ اما، به نظر شما چند نفر از آنان، مقالههای منتشر شده قبلیِ خود را، برای جستجوی ایدههای جدید میخوانند؟ جالب است که، این یک رویکرد نادر در فریلنسینگ است و امروزه، بسیاری از افراد کمتر متوجه آن شده و روی آن تمرکز میکنند. شاید جالب باشد که بدانید، خواندن مقالههای پیشین یک نویسنده، از بسیاری جهات به او کمک میکند. شما در جایگاه یک نویسنده، با چنین روشی، نه تنها برای جمعبندی یا پشتیبانی دیگر مقالههای خود، مرجعی خصوصی و متناسب با سبک نوشتاری خود درخواهید یافت؛ بلکه، میتواند سرچشمه ایدههایی برای تولید محتواهای جدید برای شما باشد. بعد از گردآوری تجربیات نویسندگی خود، بدون شک از ساختار برخی از کارهای قبلی خود و ناپختگی آنها متنفر شده و خود را سرزنش خواهید نمود! بنابراین، یکی از کارهایی که میتوانید انجام دهید آن است که آن مقاله یا محتوا را به روشی جالب و جذاب بازتولید کرده و خوانندگان بیشتری برای محتوای خود یافته، در درک بهتر نوشتههای خود به آنها کمک بیشتری کنید.
به یاد داشته باشید...
برای غلبه بر کمبودِ ایدهی خود در نوشتن، یکایک روشهای بالا را امتحان کنید و اگر با یکی از آنها نتایج بهتری نگرفتید، از انجام بقیه موارد منصرف نگردید؛ زیرا به سرعت در خواهید یافت که، بسیار بعید است که حداقل نیمی از موارد گفته شده در این مقاله، برای بهبود مهارتهای نویسندگی و فریلنسری شما مناسب و مؤثر نباشد. اگر به اطراف خود خوب نگاه کنید، خواهید دید که جهان پیرامون ما پر از محتوا است؛ اما، گاهی ما به دلیل فرسودگی ذهنی، دچار استرس میشویم و ایدههای خود را در هیاهوی ذهن پردغدغهی خود گم میکنیم. افزودن یک رشته فعالیت بدون نیاز به فکر کردن به برنامه روزانه شما، میتواند اثر درخشانی در عملکرد شما داشته باشد. فراموش نکنید که:
«هر یک از شما یک نویسندهاید؛ پس بنویسید، بنویسید و بنویسید!»