چگونه بهترین کارت حافظه را برای گوشی و دوربین انتخاب کنیم

Image for post
Image for post

احتمالاً تاکنون و در هنگام خرید کارت‌های حافظه SD و microSD متوجه شده‌اید که برای معرفی و اعلام ویژگی‌های مختلف آن‌ها از واژه‌ها و نشانه‌های گوناگونی استفاده می‌شود. اگرچه این نشانه‌ها بعضاً گیج‌کننده هستند اما همچنان می‌توان با توجه به آن‌ها، بهترین کارت حافظه‌ را برای دستگاه‌ها و گجت‌های هوشمند خریداری کرد.

در حال حاضر برای معرفی سرعت و میزان عملکرد کارت‌های حافظه از کلاس‌های کاری مختلفی استفاده می‌شود که هرکدام از آن‌ها بیانگر یک سری ویژگی‌ خاص از این محصولات هستند. گوناگونی دستگاه‌های هوشمند، کارت‌های حافظه و کلاس‌های کاریِ بیانگر میزان سرعت و عملکرد آن‌ها، سبب شده است که این روزها انتخاب یک حافظه مناسب و سازگار با تمامی قابلیت‌های این دستگاه‌ها، کاری پیچیده و سخت باشد. اگرچه معمولاً در راهنمای استفاده از دستگاه‌های مختلف، به نام و کلاس کاری کارت‌های حافظه سازگار با آن‌ها اشاره می‌شود، اما تجربه نشان داده که ممکن است بتوان با استفاده از دیگر کارت‌ها به عملکرد بهتری نیز دست پیدا کرد.

در این مطلب قصد داریم پس از بررسی واژه‌ها و کلاس‌های کاری مختلفی که این روزها به انواع کارت‌های حافظه اطلاق می‌شود به معرفی بهترین کارت‌هایی که هم اکنون می‌توانید برای دستگاه‌های مختلفی نظیر دوربین‌ها، گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها، کنسول‌های بازی و... خریداری کنید بپردازیم.

نگاهی به کلاس‌های کاری مختلف در کارت‌های حافظه

بدون شک یکی از گیج‌کننده‌ترین ویژگی‌های کارت‌های SD و microSD، علامت مربوط به کلاس سرعت آن‌ها است. این کلاس‌ها عموماً به منظور اعلام سرعت این کارت‌های حافظه در هنگام ذخیره ویدیوها به کار گرفته می‌شوند. به عبارت دیگر می‌توان با توجه به آن‌ها از حداقل سرعت این محصولات در هنگام ذخیره‌سازی ویدیوها آگاهی پیدا کرد.

در هنگام ثبت عکس و یا ذخیره‌سازی اطلاعات بر روی کارت‌های حافظه، ایجاد یک وقفه در هنگام نوشتن اطلاعات، اتفاق مهمی محسوب نمی‌شود. چرا که دوربین یا دستگاه‌ در این حالت می‌تواند با مدیریت وقفه، کار نوشتن اطلاعات را از سر بگیرد. اما در طرف مقابل در هنگام ذخیره‌سازی ویدیوها، ایجاد این وقفه می‌تواند کار به ثبت رساندن آن‌ها را با مشکل روبرو کند.

ارسال ویدیوها برای ذخیره سازی بر روی کارت‌های حافظه به صورت یک استریم و جریان اطلاعاتی صورت می‌گیرد و به همین دلیل ایجاد وقفه در هنگام نوشتن این اطلاعات می‌تواند به ماهیت آن‌ها آسیب وارد کند. به این معنی که برای ذخیره‌سازی ویدیوها بر روی کارت‌های حافظه به یک فرآیند نوشتن اطلاعات بدون مزاحمت نیاز داریم. این موضوع سبب شده است که سرعت و کلاس کاری کارت‌های حافظه در هنگام ذخیره‌سازی ویدیوها از اهمیت زیادی برخوردار باشد و این کلاس‌ها به صورت عمده به منظور معرفی قدرت این محصولات در هنگام ثبت ویدیوها به کار گرفته شوند.

بیشتر بخوانید: کدام قطعات در انتخاب و بستن بهترین کامپیوتر مهم هستند؟

از سوی دیگر بهبود وضوح سنسورهای دوربین به کار گرفته شده در دستگاه‌های مختلف و در نتیجه افزایش کیفیت ویدیوهای ثبت شده توسط آن‌ها، سبب شده است که این روزها برای استفاده از تمامی قابلیت‌های این دستگاه‌ها به کارت‌های حافظه فوق سریع و در کلاس‌های کاری جدیدی نیاز داشته باشیم.

به همین ترتیب یک کارت کلاس 10، سرعت 10 مگابایت بر ثانیه را در هنگام ذخیره‌ سازی اطلاعات در دسترس قرار می‌دهد.

آشناترین نوع کلاس‌بندی کارت‌های حافظه که هنوز هم در محصولات جدید مورد استفاده قرار می‌گیرد با اعداد صحیح همچون 4،2، 6 و 10 نشان داده می‌شود. این کلاس‌بندی که برای اولین بار در اواسط دهه 2000 میلادی معرفی شد حداقل سرعت کارت‌های حافظه در هنگام نوشتن اطلاعات بدون آسیب رساندن به آن‌ها (به منظور ذخیره‌سازی ویدیوها) را نشان می‌‌دهد. به عنوان مثال یک کارت حافظه در کلاس 4، می‌تواند سرعت نوشتن اطلاعات در حدود 4 مگابایت بر ثانیه را فراهم آورد. به همین ترتیب یک کارت کلاس 10، سرعت 10 مگابایت بر ثانیه را در هنگام ذخیره‌ سازی اطلاعات در دسترس قرار می‌دهد.

کلاس‌بندی دیگری که در حدفاصل سال‌های 2010 تا 2013 معرفی شد، سرعت کارت‌های حافظه را با علامت‌هایی نظیر U1 و U3 به نمایش می‌گذاشت. کلاس‌های U1 و U3 نشان می‌دهند که کارت‌های حافظه به ترتیب دارای حداقل سرعت 10 و 30 مگابایت بر ثانیه در هنگام نوشتن اطلاعات هستند. کارت‌های معرفی شده در این کلاس‌‌بندی همچنین از حافظه‌‌های با سرعت بالا یا UHS نیز بهره می‌برند.

افزایش وضوح و کیفیت فایل‌های ویدیویی سبب شد که در سال 2016، کلاس‌بندی جدیدی برای کارت‌های حافظه معرفی شود تا بتواند سرعت بهتر و بالاتر آن‌ها در هنگام نوشتن اطلاعات را توصیف کند. علامت‌هایی نظیر V6، V10، V30، V60 و V90، کارت‌های عرضه شده تحت این کلاس‌بندی را معرفی می‌کنند. همانطور که قابل پیش‌بینی بود عدد نمایش داده در کنار هر کلاس، سرعت تضمین شده آن کارت حافظه در هنگام نوشتن اطلاعات را نشان می‌دهد. این عدد حتی می‌تواند در مواقعی از حداکثر سرعت نوشتن آن کارت نیز کمتر باشد.

می‌توان هر 100X را معادل با 15 مگابایت بر ثانیه دانست و از این طریق به سرعت واقعی این کارت‌های حافظه دست پیدا کرد.

گروهی از تولیدکنندکان کارت‌‌های حافظه علاقه‌مند هستند سرعت محصولات خود را در قالب فرمتی دیگر با عنوان X-rating گزارش کنند. بر روی این کارت‌های حافظه نشان‌هایی همچون 400X دیده می‌شود که از سرعت درایوهای نوری در هنگام نوشتن اطلاعات برگرفته شده است. می‌توان هر 100X را معادل با 15 مگابایت بر ثانیه دانست و از این طریق به سرعت واقعی این کارت‌های حافظه دست پیدا کرد. به طور مثال کارتی با نشان 400X می‌تواند سرعت نوشتن در حدود 60 مگابایت بر ثانیه را فراهم کند.

علاوه بر کلاس‌بندی های بالا، روش دیگری برای مشخص کردن سرعت کارت‌های حافظه پس از قرارگیری در گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

فارغ از قیمت تمام شده کمتر، دلایل فنی وجود دارد که نشان می‌دهد برای ذخیره‌سازی ویدیو‌های با وضوح معمولی (به عنوان مثال در وضوح 640 در 480 پیکسلی) بهتر است از یک کارت کلاس 10 یا حتی 6 به جای یک کارت در کلاس V90 استفاده کرد. اما حتی یک کارت حافظه عرضه شده در کلاس V90 نیز اگر از یک برند معتبر تهیه شود بازهم می‌تواند برای ذخیره سازی ویدیوهای با کیفیت معمولی مورد استفاده قرار بگیرد.

اما آنچه که سبب شده است این روزها کاربران نتوانند به راحتی یک کارت حافظه مناسب برای دستگاه‌های مختلف خود خریداری کنند، استفاده همزمان از هر سه فرمت کلاس‌بندی بالا برای معرفی مشخصات این محصولات است. در حال حاضر مشاهده می‌شود که بسیاری از کارت‌های حافظه موجود در بازار، دارای سه عنوان کلاس مختلف هستند. به عنوان مثال کارت حافظه توشیبا که در بالا می‌توانید تصویر آن را مشاهده کنید در کلاس کاری V30 معرفی شده است یعنی دارای سرعت نوشتن تضمین شده در حدود 30 مگابایت بر ثانیه است. در عین حال دیده می‌شود که نشان کلاس 10 نیز برای معرفی این کارت حافظه استفاده شده است. به این معنی که سرعت آن در هنگام نوشتن اطلاعات به حدود 10 مگابایت بر ثانیه می‌رسد!

بیشتر بخوانید: هنر خرید کابل شارژ + آموزش کامل تشخیص شارژر اصل از تقلبی

بهترین کارت حافظه کدام است؟

با این حال می‌توان گفت که کلاس‌بندی‌‌های مختلف تنها با هدف کمک به مصرف کنندگان کارت‌های حافظه طراحی شده‌اند. به این صورت که معمولاً در راهنمای استفاده از دستگاه‌های مختلف ذکر می‌شود که چه کلاسی از کارت‌های حافظه‌ قادر است بهینه‌ترین شرایط را برای آن‌ها تامین کند. در اصل این بهترین روشی است که می‌توان از کلاس‌بندی کارت‌های حافظه استفاده کرد. مشکل از آن‌جایی آغاز می‌شود که کاربران اطلاعی از نوع کارت حافظه سازگار با دستگاه خود نداشته باشند. تحت این شرایط، ابتدا باید از تمامی ویژگی‌های این دستگاه‌ آگاهی پیدا کرد و پس از آشنایی با کلاس‌های کاری مختلف، نسبت به انتخاب یک کارت حافظه مناسب اقدام کرد.

از دیگر مزایای کلاس‌‌بندی کارت‌های حافظه، صرفه جویی قابل توجه در هزینه خرید این محصولات است. بطور مثال استفاده از یک کارت حافظه کلاس V30 یا U3، در دستگاهی که تنها قادر است ویدیوها را با وضوح استاندارد و معمولی به ثبت برساند، اتلاف منابع مالی محسوب می‌شود. چرا که یک کارت حافظه کلاس 10 که قیمت بسیار کمتری دارد نیز می‌تواند نیازهای این دستگاه را برطرف کند. استفاده از کارت‌های حافظه پرسرعت در یک دستگاه ارزان قیمت، مثل این است که برای یک اتومبیل قدیمی، بنزین با اکتان بالا و مرغوب تهیه کنیم.

تصویر زیر که از سوی SD Association (موسسه تنظیم این کلاس‌های کاری) تهیه شده است می‌تواند راهنمای خوبی برای انتخاب و خرید یک کارت حافظه مناسب باشد. اگر از کارت حافظه‌ای که با دستگاه شما سازگاری داشته باشد آگاهی ندارید می‌توانید از ستون سمت راست این تصویر بهترین وضوح ویدیویی را که می‌تواند به ثبت برساند پیدا کرده و سپس با آگاهی از کلاس کاری مناسب، برای خرید ارزان قیمت‌ترین کارت پشتیبان اقدام کنید.

به عنوان مثال اگر دوربینی در اختیار دارید که قادر است در بهترین شرایط ویدیوها را با وضوح 4K و در نرخ 30 فریم بر ثانیه به ثبت برساند، یک کارت حافظه کلاس 10 یا V10، می‌تواند نیازهای آن را برآورده کند. یا اگر از یک دوربین ساده‌تر و ارزان قیمت استفاده می‌کنید که ویدیوها را در وضوح 1080p و با نرخ 30 فریم بر ثانیه ذخیره می‌کند، خرید یک کارت حافظه کلاس 6 یا V6، می‌تواند برای آن کافی باشد.

عیب راهنمای بالا این است که تنها برای نرخ فریم‌های پایین و در محدوده 30 تا 60 فریم بر ثانیه کاربرد دارد و قادر نیست اطلاعاتی در مورد کارت حافظه سازگار با دوربین‌های جدید که می‌توانند ویدیوها را با نرخ فریم بالا و در محدوده 120 فریم بر ثانیه به ثبت برسانند در اختیار قرار دهد.

بیشتر بخوانید: آیا می توان از هر شارژری برای هر نوع دستگاهی استفاده کرد؟

بهترین کارت حافظه برای دوربین‌های با وضوح 4K یا 8K

همانطور که در بالا گفته شد بهترین روش برای خرید یک کارت حافظه مناسب، توجه به راهنمای استفاده از دستگاه‌های مختلف و مشخصات اعلام شده از سوی شرکت سازنده آن‌ها است. این موضوع می‌تواند کاربران را از خطر خرید یک کارت حافظه با سرعت پایین (و در نتیجه از دست دادن بخشی از قابلیت‌های دستگاه) و همچنین خرید یک کارت گران قیمت با قابلیت‌هایی بیش از مقدار نیاز، در امان بدارد.

اما دستگاه‌هایی وجود دارند که حتی در راهنمای استفاده از آن‌ها نیز نمی‌توان اطلاعاتی در مورد یک کارت حافظه سازگار پیدا کرد. متاسفانه در این حالت یک راهنمای جامع برای انتخاب و خرید کارت حافظه مناسب وجود ندارد و بهترین کار خرید یک کارت پرسرعت و فراتر از نیاز است. به عنوان مثال برای ثبت ویدیوهای با وضوح 4K و در نرخ 60 فریم بر ثانیه، خرید کارت‌های در کلاس V30 یا U3 می‌تواند ایده خوبی باشد. همچنین می‌توان از کارت‌های حافظه تولید شده در این کلاس‌ها برای ذخیره‌سازی ویدیوهای با وضوح Full HD و نرخ 240 فریم بر ثانیه استفاده کرد. برای مصارفی نظیر ضبط ویدیوهای 8K، ذخیره چند استریم به صورت همزمان و یا ثبت اطلاعات GPS نیز استفاده از حافظه‌های پرسرعت و در کلاس V60 یا V90 بهترین انتخاب محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: بررسی آیفون 13 پرو مکس

بهترین کارت حافظه برای دوربین‌های عکاسی

همانطور که گفتیم کلاس‌های سرعت که در بالا به آن‌ها اشاره شد به عملکرد کارت‌های حافظه در هنگام ذخیره‌سازی ویدیوها و هنگامی که مجاز به ایجاد وقفه در نوشتن اطلاعات نیستیم مربوط است. با وجود این، دوربین‌های دیجیتال مدرن و امروزی به گونه‌ای طراحی می‌شوند که چندان به سرعت کارت‌های حافظه وابسته نباشند. این دوربین‌ها دارای یک حافظه داخلی و بافر هستند که می‌توانند از آن برای ذخیره‌سازی اولیه تصاویر استفاده کنند. به این ترتیب اگر وقفه‌ای در هنگام ذخیره‌سازی 40 تصویر بر روی کارت حافظه ایجاد شود، این دوربین‌ها می‌توانند با استفاده از این حافظه بافر از نابودی اطلاعات جلوگیری کنند. به این صورت که تصاویر تا رفع این وقفه بر روی این حافظه ذخیره‌سازی می‌شوند. به این ترتیب حتی کارت‌های حافظه SD و microSD اقتصادی نیز می‌توانند در این دوربین‌ها عملکرد مناسبی را در اختیار عکاسان معمولی قرار دهند.

مشکل واقعی این دوربین‌ها هنگامی نمایان می‌شود که یک عکاس حرفه‌ای قصد داشته باشد توسط آن‌ها به صورت همزمان تصاویر زیادی را به ثبت برساند. حافظه بافر این دوربین‌ها معمولاً توسط 75 عکس پر می‌شود و در این حال امکان عکس‌برداری توسط آن‌ها متوقف شده تا این حافظه، ظرفیت خالی پیدا کند. گاهی از اوقات نرخ عکس‌برداری توسط این دوربین‌ها به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند تا بافر امکان انتقال تصاویر به کارت حافظه را بیابد. به همین دلیل این دسته از عکاسان باید به سرعت دقیق کارت حافظه‌ای که قصد خرید آن را دارند دقت کنند. کارت SanDisk Extreme Pro که تصویر آن در بالا قابل مشاهده است دارای سرعت نوشتن اطلاعات در حدود 95 مگابایت بر ثانیه است و به نظر می‌رسد برای این مصارف ایده‌آل باشد.

تست‌های عملی صورت گرفته از کارت‌های حافظه نشان می‌دهد که معمولاً شرکت‌های سازنده، سرعت آن‌ها را با کمی اغراق گزارش کرده است و در هنگام ذخیره‌سازی اطلاعات امکان دست‌یابی به سرعت اسمی آن‌ها امکان پذیر نیست. با توجه به این موضوع باید همیشه سعی کرد یک کارت حافظه سریع‌تر از نیاز خریداری کرد.

 

منبع: شهر سخت افزار