تاثیر سبک زندگی در باروری انسان

ناباروری "ناتوانی در بارداری بعد از 12 ماه رابطه جنسی، محافظت نشده" است. این بدین معناست که زن و شوهر پس از یک سال تلاش قادر به باردار شدن نیستند. با این حال ، برای زنان 35 ساله و بالاتر ، عدم توانایی در بارداری بعد از 6 ماه ناباروری در نظر گرفته می شود.

شیوع ناباروری چقدر است؟

 بهترین مرکز ناباروری در شهر مشهد میگوید: 10-15% زوجین از ناباروری رنج می برند. این امر آن را به یکی از بیماری های شایع در افراد بین 20 تا 45 سال تبدیل می کند. به دلیل شیوع بالای آن،  ناباروری یکی از بیماری های شایع در زوجین  بین 20 تا 45 سال می باشد. حدود (85٪) زوجینی که باروری طبیعی دارند در طی یک سال نزدیکی بدون جلوگیری باردار می شوند. اگر زن و شوهر در سال اول باردار نشوند، هر ماه احتمال بارداری آنها کمتر می شود. این شانس با افزایش سن زن کمتر می شود.برخی از دلایل نازایی زنان عبارتند از:
اختلالات تخمدان: مشکلات تخمدان و اختلالات تخمک گذاری مثل تخمک های کم، تخمک های نامناسب و یا عدم تخمک گذاری می تواند باعث نازایی شود. همچنین وجود کیست در تخمدان می تواند باعث ناباروری شود.
مشکلات رحمی: با اینکه مشکلات رحمی بیشتر باعث سقط جنین می شوند تا نازایی، اما می توانند در نازایی نیز موثر باشند.
مشکلات لوله رحم: مشکلات لوله رحم از جمله بسته بودن لوله می تواند باعث نازایی شود.
سرویکس: در صورتی که اختلالاتی در سرویکس یا همان دهانه رحم وجود داشته باشد، اسپرم زنده نخواهد ماند و منجر به نازایی خواهند شد.
همانطور که ذکر شد دلایل ناباروری می توانند مربوط به مردان باشند، که شایع ترین دلایل نازایی مردان عبارتند از:
عدم نزول بیضه ها: عدم نزول بیضه هنگامی اتفاق می افتد که فرد نتواند بیضه را دراخل اسکروتوم احساس کند، که به اصطلاح بیضه داخل شکمی گفته می شود.
انسداد مجرای منی: انسداد در مجرای مختلفی که اسپرم را از بیضه‌ ها به آلت می رساند، می‌ تواند سبب مشکلات عبور اسپرم گردد. انسداد مجرای منی نیز باعث عدم باروری می شود.
مشکلات آلت تناسلی فرد از جمله هیپوسپادیازیس یا اپیسپادیاس
سندروم داون
عفونت پروستات
انزال زودرس
استفاده از برخی داروهای فشار خون، داروهای اعصاب، ضد افسردگی و یا داروهای شیمیایی
مصرف الکل و یا دخانیاتتاثیر شیوه ی زندگی برباروری
در زنان مبتلا به اضافه وزن و چاقی، میزان اختلال عملکرد تخمک گذاری و ناباروری افزایش می یابد و در آنان میزان حاملگی با IVF  (لقاح آزمایشگاهی) 30 درصد کمتر از بیماران دارای وزن طبیعی است. در مردان چاق در مقایسه با مردان دارای وزن طبیعی، میزان اسپرم بیشتر است. در زنان سیگاری تعداد سیکل های با انجام IVF  لازم برای حامله شدن دو برابر زنان غیر سیگاری است. اما تاثیر الکل بر باروری، کمتر مشخص شده است.

عامل مردانه در باروری
عامل مردانه تقریبا در 20 درصد زوج های نابارور تنها علل ناباروری است و تقریبا در 50 درصد موارد به عنوان یکی از عوامل دخالت کننده مطرح می شود. اگر غلظت اسپرم47- 21 درصد کاهش پیدا کند، قابلیت لقاح 15- 7 درصد کاهش پیدا خواهد کرد.

درمان باروری
با مراجعه به یک متخصص زنان و زایمان و نازایی حاذق ابتدا اقدام به بررسی رحم و همچنین فعالیت اسپرم ها می کند. بعد از این روند اقدام به انتخاب بهترین درمان برای ناباروری می کند که شامل:

تلقیح مصنوعی (مایع منی): از این پروسه برای ناباروری غیر قابل توجیه استفاده می شود. در تمام اعمال تلقیح مصنوعی، مایع منی کامل یا اسپرم های فرآوری شده در داخل دستگاه تناسلی زن قرار داده می شوند و بدین ترتیب، واکنش اسپرم – تخمک بدون نزدیکی جنسی امکان پذیر می شود.

تلقیح داخل رحمی (IUI ): در این روش اسپرم شستشو داده می شود و بعد از فرآوری و تغلیظ با کاتتریزاسیون وارد واژینال می گردد.

تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم ( ICSI): در این روش از درمان  ناباروری با IVF  با روش های دیگر به منظور تحرک اسپرم استفاده می شود.