ابزاردقیق
تاریخچه علم ابزاردقیق
در سال 1600 لوله پیتوت را اختراع کردند که برای اندازهگیری سرعت جریان سیالات استفاده میشود، این لوله عمدتا در اتومبیلرانی، هوافضا و... کاربرد دارد.
در سال 1774 همزمان با انقلاب صنعتی، گاورنر برای ماشینهای بخار به منظور کنترل خروجی به عرصه صنعت وارد شد. در سال 1800 ترمومترهای چوبی و جیوهای قابل دسترس شدند، از این ابزاردقیق برای اندازهگیری دمای محیط استفاده میشود. در سال 1900 کنترلکنندههای پنوماتیکی و دما به بازار وارد شدند و موفقیتهای تجاری زیادی را به ارمغان آورد. در سال 1914 با شروع جنگ جهانی اول و نیاز بیشتر به اتاقهای کنترل، ارزش علم ابزاردقیق افزایش یافت.
در سال 1930 بیش از 600 کمپانی تجهیزات صنعتی و ابزاردقیق به سود چشمگیری دست یافتند و دلیل آن گسترش فلومترها، تحلیلکنندهها و ولتمترهای الکتریکی بود. در سال 1940 با ظهور جنگ جهانی دوم رشتههای کنترل و اندازهگیری پیشرفت گستردهای داشتند و باعث تولید تجهیزات الکتریکی با بازدهی باورنکردنی بود. در سال 1950 تحولی عظیم رخ داد که باعث ورود ترانزیستورهای ابتدایی به صنعت شد. در سال 1960 کامپیوتر به عرصه صنعت وارد و همه تجهیزات صنعتی و ابزاردقیق دچار تحولات چشمگیر شدند. در سال 1970 تجهیزات صنعتی دارای حافظه، پا به عرصه خدمات صنعتی نهادند.
ابزاردقیق چیست؟
ابزارهایی که بهصورت دقیق و با کمترین میزان خطا، پارامترها را اندازهگیری میکنند، ابزاردقیق میگویند. اجزای تشکیلدهنده ابزاردقیق عبارتاند از:
1)اندازهگیر در ابزاردقیق؛ اندازهگیرها به عنوان چشم سیستمهای کنترلکننده عمل میکنند و مقیاس عناصر را اندازهگیری میکند، مانند اندازهگیری حرارت، فشار، ارتفاع مایعات و...
اندازهگیرها شامل 3 جز هستند:
v سنسور: سنسور ابزاری است که به انرژیها حساس بوده و در مقابل آنها عکسالعمل نشان میدهد.
v ترانسدیوسر: ابزاری است که انرژی را به انرژی قابلتشخیص برای کنترلر تبدیل میکند.
v ترانسمیتر: ابزاری است که سیگنال خروجی از ترانسدیوسر را به سیگنال قابلانتقال تبدیل میکند.
2)کنترلکننده در ابزاردقیق؛ کنترلکننده فرایندهای کنترل کیفی، کمی، حفظ ایمنی و محیط زیست را برعهده دارد. جالب است بدانید که این ابزارها قابلیت برنامهنویسی باplc را دارند و میتوان با استفاده از این تکنولوژی به حداکثر کارایی رسید.
§ کنترلکننده منطقی با plc: کنترلکننده منطقی با plc، رایانههای دیجیتالی هستند که در صنعت اهمیت بسیاری دارند.
§ نظارت کنترل و اکتساب دادهها: ابزاری برای کنترل فرایندهای صنعتی از راه دور است.
§ سیستم کنترل توزیع: در صنایع، عناصر کنترلی در مکانهای توزیعشده قرار گرفتهاند که کنترل این عناصر توسط سیستمهای کنترل توزیع انجام میشود.
3)محرکها: ابزاری هستند که عملکرد خود را نسبت به خروجی کنترلکنندهها تنظیم میکنند.
ابزاردقیق در صنعت
ابزاردقیق بهمنظور اندازهگیری، مشاهده، تحلیل و کنترل فرایندهایی مربوط به دستگاهها و تجهیزات مختلف به کار میروند. ابزاردقیق در صنایع برق، نفت، گاز، خودروسازی، فضایی، پزشکی و مخابرات مورد استفاده قرار میگیرد. انواع ابزاردقیق عبارتاند از:
ترمومترها؛ بارومترها؛ منبع جریان؛ اسپکترومتر؛ اندازهگیری ولتاژ؛ اندازهگیری سرعت؛ دستگاه کنترل ولتاژ؛ جریان و سنسور نوری و صوتی.
برای آشنایی بیشتر با ابزاردقیق به سایت آمازون ابزار مرجعه کنید!

