روش‌ های بوجاری بذر

بوجاری عملی است که جداسازی بذر انواع غلات شامل برنج، جو، گندم از پوسته و ساقه آن را شامل می شود. همچنین در حین این عملیات بذر علف های هرز، تخم حشرات و انواع آفت ها از آنها جدا می گردند و ممکن است در هنگام جداسازی، انواع آفت کش ها و سموم محافظتی نیز به بذرها اضافه گردد. این کار توسط دستگاه بوجاری انجام می گیرد و به این عملیات نیز بوجاری بذر گفته می شود. در این مقاله از آروین صنعت ایرانیان قصد داریم درباره بوجاری بذر و روش های بوجاری بذر مطالبی را بیان کنیم.

اساس کار دستگاه بوجاری بر دو قسمت است:

  • پراکنده سازی با فن باد بر اساس وزن
  • سرند (الک) نمودن بر اساس ابعاد دانه

عمل بوجاری کردن را به غربال مواد گوناگون مانند پاک کردن غلات و حبوبات از خاک و… می گویند. یکی از لوازم پرکاربرد صنعتی که برای غربال دانه های مختلف جهت درجه بندی دانه ها در صنایع گوناگون از آن استفاده ی زیادی می شود، دستگاه بوجاری می باشد. پیش از به وجود آمدن دستگاه بوجاری، الک کردن حبوبات و غلات و غربال دانه ها از نخاله ها توسط توری ها و پاک کردن این محصولات و همین طور سورتینگ و درجه بندی انجام می شده است. یکی از قدیمی ترین راه های بوجاری، روش باد دادن خرمن های کوبیده شده توسط چنگک های کشاورزی می باشد که در حال حاضر این روش دیگر مرسوم نیست.

یکی از علل اختراع دستگاه های بوجاری و سیلندر محفر و گرویتی ها، بازدهی بالا با کمترین دخالت انسانی در امر غربالگری غلات و حبوبات از ناخالصی هایی در حجم های بالا بود.

ابزارهای بسیاری برای تمیز کردن دانه‌ های ریز، غلات و لوبیا برای مزارع ساخته شده است. عمل بوجاری در گذشته توسط کشاورز با پرتاب محصول به هنگام وزیدن باد انجام می‌ شده است تا کاه و کلش و سایر ناخالصی ‌های موجود در آن جدا شوند. البته این روش کار هنوز در بسیاری از نقاط جهان انجام می‌ شود. اگر چه با افزایش میزان تولید محصول غله‌ ای، سایر روش ‌های دستی دیگر استفاده نمی شوند.

 

عوارض ناشی از کشت بذرهای بوجاری نشده

 

  • گسترش علف ‌های هرز مزارع:
    اگر در یک گرم بذر گندم و جو (حدود 25 دانه) فقط 3 عدد بذر علف ‌های هرز موجود باشد، در یک کیلوگرم بذر 3000 عدد بذر علف هرز و در یک هکتار زمین که 150 کیلوگرم بذر در آن استفاده می‌ گردد، 450000 عدد بذر علف هرز همراه بذر گندم وارد زمین می گردد و 450000 بوته انواع علف هرز در مزرعه سبز می شود که باعث ایجاد خسارات جبران ‌ناپذیری در مزرعه ما می شود و در نهایت شدیداً باعث افت عملکرد می شود و کیفیت محصول را پایین می ‌آورد. این اثرات در حالی است که این تعداد علف هرز با رشد و نمو خود باعث استفاده از مقداری از مواد غذایی و آبی که در دسترس گیاه قرار دارد، می گردد. در نهایت نیز این علف های هرز، فضای مزرعه ما را اشغال نموده و نتیجتاً موجب کاهش محصول نهایی می‌گردند.
  • شیوع و گسترش بیماری‌ های بذر زا:
    بیماريی های بذرزا از مهمترین عوامل خسارت ‌زا برای محصول گیاهان گندم و جو می‌ باشد. بذر آلوده به این عوامل موجب شیوع بیماری ‌ها در مزرعه، ایجاد خسارت کمی و کیفی روی محصول، افزایش هزینه های جاری در کاشت و داشت و نگهداری و… می ‌گردند.
  • کچلی مزرعه و نبود رویش یکنواخت:
    بین بذرهای بوجاری نشده، دانه‌های شکسته و لاغر آلوده بسیاری وجود دارند. این گونه بذرها به دلیل نفوذ عوامل بیماری زای مختلف از محل شکستگیی ها و اشکالات جنینی و فقدان مواد غذایی، اغلب سبز نشده و در نهایت باعث کچلی مزرعه می گردد و زمینه را برای رشد و نمو علف‌ های هرز بیشتر فراهم می‌ کند.
  • افزایش هزینه‌ های تولید و کاهش محصول:
    استفاده مکرر از بذرهای بوجاری نشده به دلیل گسترش علف‌ های هرز و توسعه انواع بیماريی های گیاهی، همه ساله هزینه‌ های اضافی را برای سمپاشی بر علیه علف‌ های هرز و بیماری ‌ها را به دنبال خواهد داشت که در نتیجه از کمیت و کیفیت محصول نهایی کاسته می شود. با استفاده از بذور بوجاری شده و رعایت تناوب کشت، مشکلات فوق به طور جدی برطرف خواهند شد.

برای اطلاعات بیش‌تر و مشاوره های تخصصی و لازم می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

منبع: شرکت آروین صنعت ایرانیان