بازار فارکس (2)

دسته بندی کارگزاری ها و ضریب اهرمی

ایرانی اکسپرت در این مقاله سعی دارد تا شمارا با انواع عملکرد بازار فارکس آشنا کند.

ایرانی اکسپرت
ایرانی اکسپرت
ایرانی اکسپرت

۱- بازار ساز یا MM (Market Maker)

این شرکت‌ها به هسته مرکزی معاملات متصل نیستند و قیمت‌های خرید و فروش بر اساس حاشیه بازار و توسط خود کارگزاری تعیین می‌شود. در اینگونه حساب‌ها میزان کارمزد ثابت بوده و طرف معامله شما، کارگزار است، به عبارت دیگر شما به قیمت‌های واقعی بازار دسترسی ندارید. می توان گفت این شرکت‌ها اعتبار کافی نداشته و متأسفانه به دلیل تحریم‌های بین المللی، اکثر کارگزارانی که به ایرانیان خدمات می‌دهند، از این دسته هستند.

۲- بازار اصلی یا NDD (No Dealing Desk)

در این نوع حساب معاملاتی شما به سیستم جهانی عرضه و تقاضا متصل هستید که غالبا کارمزدها ثابت نیستند. اینگونه حساب‌ها خود به دو دسته STP و ECN تقسیم می‌شوند. بروکرهای ECN مزایای بسیاری دارند بدلیل اینکه شرایط بازار یکسانی را برای تمام افراد مثل بانک‌ها، معامله‌گران خرد، و بازار گردانان Market Maker فراهم می‌کنند تا با یکدیگر معامله کنند. بروکرهای STP با اینکه سفارشات را با سرعت و قیمت بهتر انجام میدهند، اما شفافیت کمی دارند و می توانند در صورت تضاد منافع، خلاف معامله گران وارد معاملات شوند.

۳- پردازش مستقیم سفارشات STP (Straight Through Processing)

حالتی است که سفارشات خرید و فروش شما دقیقاً بر اساس جزئیات درج شده و بدون اتلاف وقت به سیستم مرکزی ارسال و بر اساس قیمت‌های بازار جهانی اجرا می‌شود.

از مزیت STP این است که هیچ هزینه تأخیر یا هزینه خطای انسانی ندارد و می توان از دخالت سایر افراد جلوگیری کرد. دیگر مزیت اینست که گرایش نقدینگی و نقد شوندگی این بازار بیشتر است زیرا قیمت ها از تعداد بالایی از معامله‏‌گران به جای فقط یک معامله‌‏گر مانند مدل سازنده بازار MM بدست می آید.

۴- پردازش مستقیم بهینه سفارشات ECN (Electronic Communications Network)

کارگزار تمام پیشنهادهای معاملاتی را طبق روال STP دریافت می نماید؛ اما تفاوت در این است که بهترین قیمت اعمال سفارش را بر اساس تقاضای موجود در بازار، به مشتری پیشنهاد می‌کند. در این حالت کارمزد ثابت نیست و البته به عمق معاملات بازار جهانی دسترسی دارید.

معمولاً معتبرترین شرکت‌های کارگزاری که مورد تایید بهترین و بزرگترین نهادهای نظارتی می‌باشند، در این دسته قرار دارند که متأسفانه اکثر آنها به کشورهای تحت تحریم ازجمله ایران خدمات مالی ارائه نمی کنند.

پلتفرم‌های معاملاتی فارکس، شبیه بازار بورس تهران و رمزارزها در بخش ثبت سفارشات دارای قابلیت تعیین نوع سفارش می‌باشند؛ که بر دو نوع قیمت لحظه‌ای بازار (Market Execution) و دستورات شرطی (Pending Orders) است.

با استفاده از سفارشات قیمت لحظه‌ای بازار (ME) بر مبنای قیمت جاری در زمان فشردن دکمه خرید یا فروش، معامله انجام می‌شود.

حساب دمو؟ حساب واقعی؟

به دلیل ریسک بالای فعالیت در بازارهای مالی، امروزه تمام کارگزاری‌ها برای معامله گران تازه وارد و حتی حرفه ای هایی که قصد بررسی استراتژی خود را دارند حساب آزمایشی Demo ارائه ‌می‌دهند تا این افراد بتوانند بدون سرمایه و در شرایط واقعی بازار، خرید و فروش کرده و تجربه کسب کنند. بر خلاف تصور، تمامی شرایط در حسابهای دمو همیشه صد در صد مشابه حساب های واقعی نیست که مهمترین اختلاف آنها، سرعت اجرای دستورات است.

ضریب اهرمی یا Leverage؟

از جذاب ترین ویژگی بازار فارکس ضریب اهرمی است. زمانی که شما برای انجام یک معامله پول کافی در اختیار ندارید می توانید اقدام به استفاده از ضریب اهرمی کنید. درواقع این اهرم کمک می‌کند تا بدون هیچ بهره و ضمانت بانکی، بتوانید با مبلغی چند برابر موجودی حساب خود کار کنید. مقدار ضریب اهرمی، تابع قوانین کارگزاری و درخواست معامله گر می‌باشد.

بطور مثال با سرمایه ۱۰۰۰ دلاری (مبلغ تضمین) و ضریب اهرمی ۱:۱۰۰ (یک به صد) توانایی معامله یک موقعیت ۱۰۰,۰۰۰ دلاری را خواهید داشت. خب طبیعتا سود 100 برابری خواهید داشت و البته ضرر صد برابری! زمانی که میزان ضرر موقعیت معاملاتی شما، از مبلغ تضمین اولیه بیشتر شود، معامله بطور خودکار بسته می شود.

در مقاله بعدی به ویژگی‏ها، مزایا و معایب و چالش های فارکس اشاره خواهیم کرد.