شرایط ثبت شرکت چگونه است؟

شرکت همانگونه که از نامش پیداست از خانواده کلماتی مانند شراکت و شریک است. به طور کل شرکت به معنی این است که افرادی (از 2 نفر به بالا) جمع  می شوند و مجموعه ای را با هم تشکیل می دهند و با آن مجموعه فعالیت های اقتصادی انجام می دهند، نفعی می برند و پس از کم کردن هزینه های انجام شده، مابقی سود را بین اعضای شرکت تقسیم کنند.

شرایط ثبت شرکت در ایران
شرایط ثبت شرکت در ایران
شرایط ثبت شرکت در ایران

امروزه بسیاری را می بینیم که با هم مغازه ای دارند ، شریک هستند یا کاسبی را راه  انداخته اند و فعالیت اقتصادی دارند. آن ها به شکل ناخودآگاه بدون اینکه شرکتی را به صورت رسمی به ثبت برسانند ، کارکرد شرکت را پیاده سازی کرده و از قوانین آن پیروی می کنند ولی با یک تفاوت که فعالیت آن ها رسمی نیست.

 

برای ثبت شرکت چه مدرک تحصیلی نیاز است؟

در اول کار به هیچ مدرک تحصیلی نیازی نیست، شاید تعجب بر انگیز باشد ولی واقعا در مراحل و قوانین ثبتی تا سال 1401 هیچ کجا به مدرک تحصیلی اشاره نگردیده است بجز موارد زیر:

 

1- موضوع شرکت مجوز بخواهد  که گرفتن آن مجوز هم منوط به داشتن مدرک تحصیلی خاصی باشد.

2- ثبت شرکت مهندسی که می خواهید در اسم  آن کلمه مهندسی یا مهندسین ذکر شود که  به مدرک تحصیلی مهندسی نیاز خواهید داشت.

و چند مورد دیگر.

 

ولی چیزی که مهم است این است که اولا بدون علم وارد حوزه کاری نشوید که تخصص و مدرک آن را ندارید و ثانیا در ادامه امکان دارد به مدرک تحصیلی نیاز داشته باشید مثل گرفتن کارت بازرگانی که حداقل دیپلم لازم است و یا رتبه بندی شرکت ها که حداقل به مدرک کارشناسی نیاز خواهید داشت. یعنی در خود فرآیند ثبت به مدرک تحصیلی نیاز نیست اما در ادامه امکان دارد نیاز پیدا کنید.

 برای ثبت نیاز به کارت پایان خدمت نیست، آنچه که مهمتر از مدارک لازم است این است که هدف شما از  تاسیس شرکت چیست؟ آیا اصلا به ثبت نیاز دارید یا به شکل شخصی باید کار کنید. در ادامه به این سوالات و دیگر شرایط ثبت شرکت در ایران پاسخ خواهیم داد.

 

در چه شرایطی به ثبت نیاز داریم؟

بعضی افراد با هدف نوآوری در کار و حرفه و ارائه ایده های نو یا طراحی وب سایت های اینترنتی، برای ثبت اقدام می کنند و بعضی دیگر می خواهند به کسب و کاری که از قبل داشته اند، هویت رسمی و قانونی دهند.

در ایران هم مراحل تاسیس بر اساس اهداف و نوع ثبت به شکل های متفاوتی انجام می شود. در گذشته مراحل ثبت با طی مراحل بسیار سخت و زمانبر اداری شکل می گرفت. اما امروزه این مراحل به خاطر الکترونیکی شدن، خیلی سریع تر و با صرف زمان و هزینه کمتری قابل پیگیری و انجام است.

نحوه ثبت یک شرکت از جایی آغاز می شود که نیاز به  شریک شدن در کاری یا حرفه ای، سبب می شود بر اساس قانون کار و تجارت، یک شرکت راه اندازی کنید. این شراکت در کار، می تواند شامل امور تجاری، کشاورزی، صنعتی، راه و ترابری، ساختمان، معادن، تولیدات و غیره باشد. برای همین با علم به قوانین و شرایط ، می توان بدون کوچکترین مشکلی یک شراکت قانون مدار داشته باشید.

شرکت ها اصولا به 2 دسته شرکت های تجاری و شرکت های مدنی تقسیم می شوند:

 

الف) شرکت تجاری

نوعی از شرکت است که تحت  قوانین تجارتی تشکیل می شود و هدف از به وجود آمدن آن جلب سود و منفعت و تقسیم آن میان اعضا است و کلیه ی فعالیت های شرکت حول امور تجاری و بازرگانی صورت می گیرد. ثبت شرکت های تجاری خود دسته شرکت های تجاری به 7 شاخه زیر تقسیم می شوند که ما آن ها اصطلاحا به عنوان نوع شرکت می شناسیم.

 

1 – شرکت سهامی مثل شرکت های سهامی خاص و عام 

2 – شرکت با مسئولیت محدود

3 – شرکت تضامنی

4 – شرکت مختلط غیر سهامی

5 – شرکت مختلط سهامی

6 – شرکت نسبی

7 – شرکت تعاونی تولید و مصرف

 

ب) شرکت های مدنی

نوعی از شرکت است که از اجتماع مالکین گوناگون در شی ء واحد به نحو اشاعه تشکیل می شود و از در هم آمیختن سهم الشرکه ی نقدی و غیرنقدی افراد حقیقی و حقوقی ایجاد می شود با این تفاوت که مالکیت سرمایه به شخصیت حقوقی شرکت انتقال نمی یابد و هر شخص به طور جداگانه مالک سرمایه خود است و امور به صورت مشارکتی اداره می شوند.

 

 شرایط ثبت شرکت با مسئولیت محدود

ثبت شرکت با مسئولیت محدود نوعی از شرکت های تجاری است که حداقل با 2 شریک  می توان آن را ثبت کرد.

افرادی که قصد ثبت شرکت بازرگانی را دارند شرکت مسئولیت محدود را برمی گزینند. حداقل سرمایه برای ثبت این شرکت ها یک میلیون ریال است.

مدت مسئولیت هیات مدیره در شرکت مسئولیت محدود، نامحدود است مگر اینکه در اساسنامه به ترتیب دیگری لحاظ بشود. مسئولیت و ضمانت شرکا در شرکت با مسئولیت محدود تا حد میزان سرمایه است. در کشورهای خارجی برای امور بازرگانی و عمومی اکثرا شرکت مسئولیت محدود ( LTD ) را انتخاب می کنند.
 

شرایط ثبت شرکت سهامی خاص

ثبت شرکت سهامی خاص نوع دیگری از شرکت های تجاری است. برای ثبت این نوع شرکت حداقل تعداد اعضا 3 نفر لازم است. حداقل سرمایه برای ثبت این نوع شرکت به مقدار یک میلیون ریال است. وجود 2 بازرس در شرکت سهامی خاص لازم است.

وجود هر کدام از سمت های مدیرعامل ، رئیس هیئت مدیره و نایب رئیس در شرکت سهامی خاص اجباری است. شرکت های عمرانی ، شهرداری که به طور معمول در مزایدات و مناقصات شرکت می کنند، شرکت سهامی خاص را انتخاب می نمایند.

اعتبار هیات مدیره شرکت سهامی خاص 2 سال خورشیدی و بازرسین 1 سال مالیاتی است و پس از انقضا باید تمدید و یا تعویض شوند (یعنی در کل حداقل 3 عضو و 2 بازرس برای شرکت سهامی خاص نیاز است).

 

شرایط ثبت شرکت دانش بنیان

شرکت های دانش بنیان به شرکت هایی گفته می شود  که می توانند از طریق فروش فناوری (خدمات) به سود و درآمد برسند.

معمولا برای ثبت شرکت دانش بنیان، شرکت سهامی خاص مناسب تر می باشد. اعضای شرکت دانش بنیان باید به این گونه چیده شوند: حداقل دو نفر از اعضای هیئت مدیره می بایست مدرک کارشناسی ارشد به بالا داشته باشند و یا اختراعی که ثبت شده داشته باشند و یا از اعضای علمی دانشگاه باشند. شرکت دانش بنیان معاف از پرداخت مالیات ، عوارض و گمرک به مدت 15 سال است.

 شرکت دانش بنیان در جهت جذب و تبدیل ایده ها به محصول و مشاغل پایدار، تجاری سازی یافته های پژوهشی و تحقیقاتی، حمایت و هدایت در جهت سودآوری و تولید فناوری های برتر تلاش می کند.

 

 شرایط ثبت شرکت تضامنی 

شرکتی است که تحت نام مخصوصی برای انجام امور تجاری بین 2 یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود به شکلی که اگر دارایی شرکت برای ادای قروض و تعهدات شرکت کافی نباشد هر کدام از اعضای شرکت تنها مسئول پرداخت همه قروض و تعهدات شرکت در قبال افراد ثالث است.

 

شرایط ثبت شرکت مختلط غیرسهامی

شرکتی است که برای انجام کارهای تجاری تحت نام مخصوصی بین 1 یا چند نفر شریک ضامن و 1 یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل می گردد.

 

شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی

شرکتی است که تحت نام بخصوص بین یک عده شرکای سهامی و 1 یا چند نفر شریک ضامن تشکیل می گردد.

 

شرایط ثبت شرکت نسبی

شرکتی است که برای انجام امور تجاری تحت نام مخصوصی بین 2 یا چند نفر تشکیل می شود و مسئولیت هریک از شرکا به میزان سرمایه آنها در شرکت است.

 

شرایط ثبت شرکت تعاونی تولید و مصرف

شرکتی است که با اهداف هفتگانه ی مندرج در قانون بخش تعاونی با قید واژه تعاونی تشکیل می شود و جهت تشکیل آن حداقل 7 نفر با تابعیت ایرانی باید حاضر باشند.

 

فرآیند کلی ثبت شرکت ؛ گام به گام ثبت شرکت

در بدو کار باید شرکا مشخص گردند و با توجه به نوع شرکت، می تواند شرکای دو یا چند نفره را شامل شود. مثلاً برای شرکت های سهامی، حداقل شرکا 3 نفر و برای شرکت های با مسئولیت محدود، حداقل شرکا می بایست 2 نفر باشد.

در این بین پیدا کردن شریکی مناسب که بتوانید به او اطمینان داشته باشد، از مهمترین موارد است.

در مرحله بعد طبق قوانین شرایط موجود در سال 1401 باید افراد حقیقی یا حقوقی به سامانه الکترونیکی اداره ثبت شرکتها و مؤسسات تجاری و غیر تجاری رجوع کنند و اطلاعات خود را در سامانه وارد کنند و دیگر اسناد و مدارک لازم را به صورت اسکن شده، در سامانه بارگذاری نمایند.

در مرحله دیگر لازم است نام شرکت، مدت زمان فعالیت شرکت، آدرس شرکت، میزان سرمایه اولیه شرکت با توجه به نوع شرکت و اسم هریک از شرکا تکمیل و ثبت شود.

در ادامه هم ، با نشان دادن همه مدارک شناسایی سهامداران، اعضای هیأت مدیره، اعضای شرکت، میزان سهام و سرمایه سهامداران، سمت و جایگاه آنها در شرکت و ثبت شعب یا شعبات دیگر شرکت باید انجام پذیرد.

در ادامه باید همه مدارک شرکت نظیر، دو نسخه اظهارنامه، دو نسخه متن صورتجلسه موسسین و مجمع  عمومی، دو نسخه اساسنامه، دو نسخه شرکت نامه، مجوز فعالیت شرکت در صورت نیاز، مدارک  نداشتن سوء پیشینه مدیر عامل واعضای هیئت مدیره و اصل وکالت نامه به شکل اسکن شده در سامانه مذکور درج و بارگذاری شود.

پایان کار نیز پست کردن مدارک به اداره ثبت است. بعد از بررسی و ارزیابی های لازم، کارشناسان اداره ثبت با پذیرش و یا رد مدارک ارسال شده، نتیجه را به متقاضیان اعلام می نمایند.

در صورت پذیرش مدارک و دریافت گواهی تایید کارشناسان مربوطه، متقاضیان یا وکلای قانونی آنها با در دست داشتن همه مدارک هویتی و مراجعه مستقیم به اداره ثبت ، مرحله پایانی را انجام داده و شرکت خودشان را به شکل رسمی ثبت می کنند.

در صورت رد مدارک متقاضی یا متقاضیان، لازم است مدارک را بررسی نموده و با رفع نواقص آن، مجدداً مدارک را جهت بررسی کارشناسان اداره ، در سامانه بارگذاری کنند  تا مورد بررسی کارشناسان قرار گیرد و نتیجه رد یا پذیرش آن، متعاقباً به متقاضیان اعلام شود.

حتما بخوانید: چگونه باید برند شخصی خود را ثبت کنیم؟

 

مهمترین قوانین ثبت شرکتها

شرایط ثبت شرکت در ایران مانند هر پروسه دیگری بر پایه قوانینی خاص و ویژه است که روند ثبت را سرعت و بهبود می بخشد. در اینجا برخی از قوانین مهم را شرح می دهیم.

 

1- مشخص کردن شرکا و خصایص آنها

طبق قانون تجارت در ابتدای ثبت باید شرکا مشخص باشند، سمت آنها دقیقا ذکر گردد و درصد یا میزان سهم هر کدام از شرکا دقیقا ذکر شود.

2-تعداد اعضا مشخص گردد

3- تعیین موضوع شرکت

بعضی موضوعات شرایط  بخصوصی برای ثبت دارند یعنی قبل از ثبت، برای آنها می بایست مجوز گرفت و بعد با نشان دادن آن مجوز به اداره ثبت، شرکت را ثبت نمود مانند شرکتهای گردشگری یا موسسات حقوقی تنظیم اوراق و مدارکی که باید ضمیمه اظهارنامه شود هم  قواعد خاص خود را دارد.

هر شرکتی که ایران تشکیل و ثبت شود، ایرانی محسوب  شده و باید تشکیلات شرکت او هم طبق  قوانین تجارت ایران باشد.

شرکت خارجی زمانی می تواند قصد ثبت شعبه شرکت خارجی در ایران را داشته باشد که در مملکت خود، ثبت قانونی شده باشد.

حق ثبت بر اساس میزان سرمایه آنها خواهد بود. برای مثال، حق ثبت با توجه به سرمایه اولیه دو میلیون ریالی، به ازای هر ده هزار ریال، صد و شصت ریال است. حق ثبت موسسه غیر تجاری با سرمایه دو میلیون ریال، به شکل مقطوع پنج هزار ریال خواهد بود.

4- آگهی ثبت در روزنامه رسمی کشور

مطابق قوانین تا قبل از انتشار آگهی در روزنامه های رسمی کشور، شرکت شما قانونا ثبت نشده است.

5-هزینه ثبت شرکت

6-تشریفات لازم ثبت

در ابتدا باید تشریفات لازم برای متقاضیان فراهم شود؛ تا به راحتی اقدام به ثبت نمایند. این تشریفات می تواند شامل مدارک مورد نیاز با توجه به نوع شرکت داخلی یا خارجی باشد که باید تهیه و تنظیم شوند که شامل:

  1. تهیه اساسنامه ثبتی شرکت
  2. تهیه اظهارنامه یا تقاضا نامه ثبتی شرکت
  3. تهیه صورتجلسه مجمع عمومی و موسسین
  4. تهیه مجوز فعالیت شرکت
  5. تهیه گواهی بانکی مبنی بر 35 درصد سرمایه اولیه (برای ثبت شرکت سهامی خاص) می شود

 

همه مدارک تهیه و تنظیم شود و به اداره ثبت تسلیم شود. این در حالی است که در ثبت نمایندگی یا شعبه خارجی در کشور، تشریفات لازم هم  باید عملی و اجرایی شود. از جمله تشریفات لازم برای ثبت شعبه شرکت خارجی می توان موارد زیر را بیان کرد:

  1. مشخص کردن نوع شرکت ثبتی که می تواند مسئولیت محدود باشد یا سهامی خاص
  2. مشخص کردن فعالیت و موضوع کاری شرکت ثبتی
  3. مشخص نمودن شماره ثبت در شرکت مادر
  4. معرفی شعب و نمایندگان جدید شرکت ثبتی
  5. معرفی سایر شعبات شرکت در ایران
  6. مشخص نمودن تابعیت شرکت ثبتی

 

باید همه مدارک بالا، به زبان فارسی ترجمه شود وبعد، ثبت شعب شرکت خارجی به تأیید نمایندگان شرکت متبوع برسد و گواهی تأیید آن صادر گردد.

برای ارائه مشاوره و راهنمایی بیشتر برای ثبت انواع شرکت با مشاورین ما در مجموعه فکر برتر تماس بگیرید.